Vot pozitiv pentru majorarea burselor studenților români de pretutindeni

 

O nedreptate se desfășoară, de ani de zile, în mediul universitar românesc. Victimele anuale sunt miile de studenți români care vin din diaspora sau din zonele istorice din apropierea țării noastre, în care românii reprezintă minoritatea. 

Vorbim de o situație ce privește aproximativ 9,7 milioane de români: 5,6 milioane în diaspora iar 4,1 milioane în comunitățile istorice din jurul României. 

În prezent, 4.843 dintre românii de pretutindeni sunt înscriși în învățământul universitar din țara noastră, inclusiv în universitățile gălățene. Defalcat, situația lor se prezintă astfel: 2.979 învață la studii de licență, 1.683 la master, 44 la doctorat și 137 în anul pregătitor. 

Bursele acordate în cazul lor sunt de 65 de euro/lună pentru studenții de licență, 75 de euro lunar pentru masteranzi și 85 de euro pentru doctoranzi. Aici apare prima nedreptate, deoarece bursa socială a unui student român este mult mai mare, de aproximativ 130 de euro lunar. 

Diferențierea nu se oprește aici: românii născuți în afara țării nu beneficiază de sprijin financiar decât pe perioada cursurilor și nu pe întreg anul, cum se întâmplă în cazul burselor sociale acordate celor născuți în România. 

Această dublă nedreptate a fost deja corectată la nivelul Senatului. 

„Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni este egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat. Bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară iar beneficiarii pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții români”, s-a decis la nivelul Senatului. 

Un pas important în corectarea acestei deficiențe a avut loc astăzi, în Comisia pentru Învățământ, al cărei vicepreședinte sunt. Colegii parlamentari au decis să avizeze favorabil proiectul de lege care prevede ca studenții români de pretutindeni să beneficieze de aceleași drepturi cu colegii născuți în țară. Sper ca, în scurt timp, inițiativa să fie supusă votului final și adoptată. 

 

Deputat PNL Galați, 

Atanasiu Onuț Valeriu