Basarabia mea dragă, spectacol organizat de Casa de cultură – FOTO

 

Precum se știe, la 27 martie 1918 se realizează Unirea Basarabiei cu România. Apoi, în 28 iunie 1940, un ultimatum  al Guvernului sovietic cere totuși cedarea Basarabiei  către Uniunea Sovietică și, astfel, în 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata Roșie. Dar istoria păstrează actul Unirii din 27 martie 1918. Din acest motiv, Casa de cultură a municipiului Tecuci a inițiat proiectul intitulat „România din jurul României”, acum la 104 ani de la unirea Basarabiei cu țara și, astfel, și-a propus cunoașterea și apropierea românilor din jurul granițelor, fie că este vorba de Basarabia, de Bucovina de Nord, de Timoc sau chiar de Ungaria. Românii au iubit și își iubesc tradițiile, limba, credința și mai ales cultura națională, fie că ei se află de o parte sau de cealaltă parte a Prutului, alcătuind din inimi, o singură națiune. 

Cu gândul la toate acestea, Casa de cultură Tecuci, a organizat joi, 31 martie, în Parcul Al.I. Cuza, chiar în fața foișorului, un spectacol muzical-coregrafic în care au evoluat soliști ai Casei de cultură, formația de dansuri Altița condusă de Nicoleta Cucoaneș și o invitată specială din Basarabia. 

Spectacolul a fost deschis de Mihail Vasilache, cel care după ce a punctat importanța evenimentului istoric a invitat în fața spectatorilor Ansamblul Altița, cel care a cucerit numeroase premii în concursurile la care a participat și a fost invitat în numeroase studiouri de televiziune din țară. 

A urmat apoi un scurt microrecital al tinerei interprete Sara Mihai, după care îndrăgitul interpret tecucean de muzică populară Silviu Covaci, cel care, ca de obicei, a sprijinit organizarea acestui spectacol, prieten fiind cu majoritatea interpreților de muzică populară din țară.  

A evoluat apoi invitata specială la acest eveniment, solista Maria Iliuț, născută la 23 februarie 1955 la Crasna – Cernăuți, în Ucraina. A relatat că de mică a îndrăgit dansul și muzica. A urmat studiile la Institutul de Artă Gavril Musicescu din Chișinău, facultatea de dirijare corală, devenind solistă a ansamblurilor etnofolclorice Tălăncuța, Ștefan Vodă și Busuioc Moldovenesc. A fost laureată a mai multor concursuri muzicale, primind numeroase diplome. 

Interpreta a început prin a mulțumi organizatorilor pentru onoarea de a fi invitată la Tecuci, mulțumind și spectatorilor prezenți la eveniment. În continuare, spectatorii au urmărit un reușit recital al interpretei, recital început cu frumoasă piesă „Mulțumesc gazdă frumoasă” și încheind cu urări de sănătate, fericire și mai ales pace!  

 Printre spectatorii prezenți la acest spectacol, să consemnăm că se afla și o mare iubitoare a folclorului românesc, care urmărește toate acțiunile Casei de cultură din Tecuci și participa mereu la ele. Este vorba de Lăcrămioara Iolandina Ivan din Bârlad, prezentă nu numai la toate manifestările din Tecuci, venind special acum de la Vaslui, unde a urmărit tot un spectacol asemănător, și plecând de la noi la Schela, unde aceeași artiști, la orele 18,30 prezentau un alt spectacol. O felicităm pentru  dragostea ei pentru folclorul românesc! 

În final, mai trebuie consemnat faptul că înaintea începerii spectacolului, managerul Casei de cultură, Gabriel Călugăru, a împărțit spectatorilor prezenți la eveniment câte o hartă  de organizare administrativă  a regatului României din anul  1938, o hartă cartonată, frumos colorată, înfășurată într-un sul și legată cu o bentiță tricoloră. Pentru toate acestea, felicitări organizatorilor! 

 

Iancu Aizic