Vineri 8 aprilie 2022, Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură din Tecuci a găzduit o nouă ședința de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci. De această dată, în prim planul cenaclului a fost poeta gălățeancă Mioara Baciu, pentru a-și prezența nouă carte intitulată „Tăceri îmbrăcate în cuvânt…”, volum de poezii.
Lucrarea a apărut la Editura PIM din Iași, la sfârșitul anului 2021 și cuprinde 90 de poezii, volumul având coperți cartonate, frumos colorate, lucioase și pe manșetele de la prima și ultima coperta având încă două poezii, respectiv „Câtă vreme” și „Nu e loc de doi”.
Cartea beneficiază de un „Cuvânt înainte” semnat de George Vlaicu, membru USR și UZPR, dar și o postfață semnată de Vasilică Mitrea, președinte a US din Dobrogea, membru UZPR.
La sfârșitul cărții mai găsim și 8 fotografii colorate sub titlul „Pentru atunci când amintirile ne vor fi balsam pe suflet”.
Manifestarea a fost deschisă de poetul Dan Vîță, președinte al cenaclului, care, după ce a arătat scopul acestei întâlniri de cenaclu, a dat cuvântul profesorului Vladimir Radu, președinte al Comisiei de cultură, învățământ și sănătate din Consiliul local. Acesta începe prin a aprecia activitatea cenaclului și anunță cu acest prilej apariția recentă a unui nou număr, respectiv 63 din serie nouă, pentru Trimestrul I al anului 2022, a revistei „Tecuciul literar artistic”. Continuă prin a spune că ultima coperta a revistei este dedicată scriitorului tecucean Calistrat Hogaș, la 175 de ani de la nașterea acestuia, acesta fiind și patronul spiritual al Cenaclului tecucean. Calistrat Hogaș a fost un mare împătimit al drumurilor, în special de munte și un mare iubitor al munților. Noi, tecucenii, trăind în zona de deal, avem cu toții atracția munților, spune distinsul profesor Radu. Să nu uităm că el a fost contemporan cu Eminescu, Creangă sau Caragiale.
Luând din nou cuvântul, președintele cenaclului face legătura dintre poezie și muzică și o invită pentru un scurt recital pe tânăra interpreta folk Maria Nectaria Lungeanu, după care se intră cu adevărat în miezul ședinței literare, respectiv prezentarea poetei Mioara Baciu, venită, acum, pentru a două oară în cadrul cenaclului tecucean și pe care o consideră o poetă incisivă, dar și o recunoscută publicistă, conducător de revista literară, prezența activă în viață localităților prin care a trecut fie că era vorba de Făurei, Brăila sau Galați.
Luând cuvântul, poeta Mioara Baciu ne spune că a răspuns cu mare plăcere invitației de a reveni la Tecuci, această și pentru că la prima întâlnire a fost primită cu toată dragostea și respectul de toți membrii cenaclului. Ne amintește în continuare de cele trei cărți publicate până acum, dar și de această a patra intitulată „Tăceri îmbrăcate în cuvânt…”. În continuare ne spune că ar dori ca în luna iunie sau iulie să organizeze la Constanța o Tabără literară. Poeta ne lecturează poeziile „Cine suntem noi ”, „Sunt anii mei”, dar și poezia care dă titlul volumului – „Tăceri îmbrăcate în cuvânt…”.
Primul dintre membrii cenaclului care a luat cuvântul pentru analiza textelor audiate a fost poetul Tănase Dănăilă, care începe prin a ura „La mulți ani!” autoarei, același lucru făcând apoi toți membrii cenaclului prezenți la ședința. Acesta continuă prin a aprecia calitatea poeziilor audiate și o consideră pe autoare o adevărată poetă la care apreciază sensibilitatea și temperamentul, dar și echilibru „dintre gând și suflet”. Autoarea de azi nu duce poezia în derizoriu și așa cum spunea marele Lucian Blaga – „își pune sufletul la vedere”. Pentru toate aceste calități, o felicităm și îi urăm mult succes în continuare.
În continuare a luat cuvântul poetul Cristian Pohrib, care îi apreciază toate poeziile prezentate și o consideră un plus pentru cenaclul tecucean care a primit-o cu multă dragoste și plăcere. Cuvinte de apreciere au venit și de pictorul – poet Mircea Cojocaru, dar și de la o prezența surpriză la ședința de cenaclu – doctorul Nicolae Groza.
O ședință de cenaclu reușită, care a avut de toate, muzică, poezie și multă voie bună.
Să consemnăm în final faptul că, pe lângă cei enumerați, la ședință au mai fost prezenți managerul Casei de cultură, Cătălin Gabriel Călugăru, contabila Laura Hobincu și membrii Cenaclului – Ion Răileanu, Cătălin Dumitrescu, Violeta Daniela Mândru, avocatul Bogdan Frâncu și soțul poetei Mioara Baciu.
Mult succes în continuare, stimată poetă Mioara Baciu!
Iancu Aizic