Manifestare culturală prilejuită de împlinirea a 175 ani de la nașterea prozatorului Calistrat Hogaș – FOTO

 

Astăzi, 11 februarie, elevi și profesori ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au serbat ctitorul unității de învățământ la împlinirea a 175 de ani de la nașterea prozatorului Hogaș. 

Chiar dacă Calistrat Hogaș s-a născut în data de 19 aprilie, conducerea împreună cu cadrele didactice au decis să facă astăzi evenimentul, motivat de faptul că data de 19 este în Săptămâna Mare a Paștelui. 

La ora 11, în fața bustului prozatorului Hogaș, cei prezenți au asistat la o slujbă religioasă oficiată de părintele Gheorghe Leca de la biserica Sf. Ioan, urmată de scurte discursuri. „E un cuvânt în Sf. Scriptură care zice că <Înțeleptul și-a făcut zi și scaun pe stâlpi puternici>, adică orice clădire care are la bază o temelie puternică, și această temelie este cultura, pentru că atât Calistrat Hogaș și profesorii care au slujit aici și s-au mutat la Domnul, și cultura cu toate domeniile sale constituie temelia de bază a unei națiuni. Cultura este aceea care aduce integritatea unui popor pe toate piscurile și prin cei care pun rodul în generații și generații, ca să dea neamului românesc oameni de știință, inovatori, oameni de cultură, fiind un popor iluminat din punct de vedere cultural și creștin” a spus printre altele preotul Leca. 

 A fost rândul directorului Colegiului, Cătălin Filimon, să menționeze despre cel care poartă numele instituției: „Mă bucur foarte mult că suntem din nou împreună, într-un număr destul de numeros, după doi ani de pandemie în care activitățile sau desfășurat online sau în grupuri restrânse. Bucuria este și mai mare că această relansare coincide cu sărbătorirea a 175 de ani de la nașterea scriitorului Calistrat Hogaș și pentru că al nostru colegiu poartă denumirea acestui scriitor. După cum bine știți, Calistrat Hogaș s-a născut la Tecuci, într-o familie numeroasă, după care a urmat anii de școală în cadrul Școlii publice de băieți din Tecuci, continuându-și apoi cursurile la Iași. După terminarea studiilor a urmat o perioadă în care a activat ca profesor și director în numeroase școli din zona Moldovei, printre care, o scurtă perioadă chiar la Colegiul nostru, la Gimnaziul de băieți ca profesor suplinitor. El a fost un mare iubitor de călătorii și de frumuseți ale patriei și, acum, să începem și noi o călătorie în opera și viața scriitorului”. 

 După slujba religioasă și discursurile ținute afară, parte din cei prezenți au asistat la evocări despre scriitorul Hogaș în incinta Bibliotecii Colegiului. 

Invitații manifestării au fost foștii profesori Vladimir Radu, Oliwer Drăgan, managerul Casei de cultură Cristian Călugăru cu referent Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” – locul unde fiecare poet/scriitor își lansează cărțile. 

„Mă bucur enorm că am reușit să ajung la această aniversare, în primul rând să retrăiesc clipele pe care le-am trăit aici și ca profesor și ca elev. Nu vă dați seama câtă emoție trăiești să vezi acești copii minunați și acești dascăli minunați care în fiecare zi își dăruiesc câte o clipă pentru viața cu voi”, a spus viceprimarul Drăgan, felicitând atât elevii, cât și echipa de profesori. 

Prof. Vladimir Radu, președinte al Comisiei de cultură în Consiliul local și-a început plăcutul discurs menționând că Hogaș este al literaturii române, este al Moldovei, este al municipiului Piatra Neamț, dar mai mult este al orașului Tecuci pentru că de aici a plecat șirul Hogaș: „Fecior al unui preot de Tecuci, a plecat în lume și uite că ne reprezintă. Este al tuturor dar, în primul rând este al acestui loc în care se face cultură, se face școală. Pentru că Hogaș a fost profesor și-a dedicat toate scrierile, creațiile sale, elevilor săi. Pentru această generație a voastră, a telefonului mobil, a tabletei și internetului, tot mai puțini adolescenți rezistă să urmărească un reportaj axat pe frumusețea unui peisaj, pe acea Românie pitorească, pe care Al. Vlahuță a dăruit-o elevilor din Principatele unite la ședința ministrului Spiru Haret pare astăzi o întreprindere desuetă. Cine mai citește asemenea pagini? Nimeni, România pitorească. Și totuși, un realizator modern de reportaje documentare, de tip Discovery ori National Geographic nu s-ar putea lipsi de paginile pe care scriitorul Calistrat Hogaș le nota. 

 Calistrat Hogaș a înzestrat literatura memorialistică românească. În creațiile prof. Hogaș, un călător neobosit pe cărări de munte admirând măreția peisajelor, regăsim o bogată și variată trecere în revistă a unor frumuseți naturale pe lângă care uneori trecem nepăsători. Astăzi, mergeți în excursii dar puțini dintre voi mai au plăcerea de a bate la pas, cu rucsacul în spate potecile umbroase ale Ceahlăului. Vă vorbește un profesor care a făcut cel puțin 15 expediții cu elevii, toți cu rucsac în spate, cu teniși, adidași, până în vârful Ceahlăului și înapoi, precum și în alți munți. Vreau să vă deschid apetitul de a vă duce până pe Ceahlău să vedeți peisajul românesc. Din goana autocarului riscăm să nu auzim zgomotul unei cascade, să nu prindem glasul de păsări la revărsatul zorilor la schituri și mănăstiri, să nu observăm urmele animalelor de pădure și, mai ales, să nu-i cunoaștem pe oamenii muntelui, lucruri pe care Hogaș le-a făcut cu prisosință. Trebuie să avem plăcerea de a cunoaște și admira natura și toate acestea le putem descoperi și în paginile savuroase lăsate de amantul nestrămutat al naturii, așa cum a fost numit Calistrat Hogaș”. 

În continuare prof. Radu a vorbit despre cărțile semnate de Hogaș și detalii din povestirile relatate, îndemnând elevii să fie mândri că termină un liceu cu numele acestui mare prozator. 

 A fost rândul prof. Corina Olaru să vorbească despre cartea „Amintiri” și să sublinieze că împreună cu elevii au pregătit ipostaze care ilustrează amintirile scriitorului, chipul oamenilor, tradițiile locului la Tecuci precum și un film reportaj, o excursie de lucru cu un grup de elevi ai CNCH: „Acest scriitor, ignorat oarecum de Junimea dar apreciat de gruparea de intelectuali din Viața românească, s-a spus că are o frază bogată, un acut simț liric, un umor cărturăresc și bineînțeles îndrăgostit iremediabil de frumoasele plaiuri ale Moldovei. Eugen Lovinescu îi realizează un portret rabelaisian: ca un mâncău pantagruelic înfășurat într-o mantie neagră uriașă, cu opinci în picioare, o boccea în spate și o pălărie cu boruri late ca o umbrelă pe cap. Garabet Brăileanu îl apreciază ca fiind un strălucit cântăreț al naturii Moldovei care a inserat în însemnările și notele sale de călătorie numai lumină și soare, bucurie și viață. Acest scriitor al nostru practică un stil mitologizant, astfel încât orice peisaj și personaj pe care îl descrie capătă oarecum o măreție aparte. Omul nu este întregit pe deplin decât în mijlocul unei naturi sălbatice, primordiale, în care se concentrează mărețiile singurătății și farmecul contrastelor. Catedra de română, pe care o reprezint astăzi, și-a propus să realizeze un concurs intitulat <Amintiri dintr-o călătorie>, sigur, în stilul lui Hogaș cu descrieri de natură, a cărei jurizare/premiere se va realiza miercuri, 13 aprilie. La acest concurs participă și elevii Școlilor Gimnaziale Iorgu Iordan și Dimitrie Sturdza Tecuci”. 

După filmulețul prezentat de elevi, din excursia cu destinația Tecuci – Roman – Piatra Neamț, a fost rândul președintelui Cenaclului literar Calistrat Hogaș, Dan Vîță, să vorbească despre istoricul acestui Cenaclu și o prezentare a prozatorului ce îi poartă numele. 

Finalul evenimentului a aparținut prof. Poliana Rusu, care împreună cu elevi ai Colegiului au proiectat un material video unde personajele – elevii jucau diverse roluri ale personalității Calistrat Hogaș. 

A fost o manifestare educativă, din care toți cei prezenți au avut ce învăța, omagiindu-l pentru talentul său descriptiv pe cel care veghează de pe soclu ridicat în fața Colegiului: Calistrat Hogaș. 

 

 

error: Content is protected !!