Bolnavii vor putea avea un acces mai facil la tratamente și nu vor mai nevoiți să meargă la cabinet pentru injecții sau perfuzii dacă starea nu le permite. De luna aceasta, a fost extins pachetul de servicii medicale acordate la medicii de familie și în ambulatorii. Intervențiile de mică chirurgie, de exemplu, vor fi decontate și la medicii de familie, care mai nou vor putea da și trimiteri la analize pentru diabet.
În pachetul de bază pentru asigurați au fost introduse mai multe servicii gratuite de diagnostic și tratament. Astfel, medicii de familie vor putea face, printre altele, intervenții de mică chirurgie și imobilizări de entorse. Lista completă apare în normele de aplicare a contractului-cadru privind asistența medicală, în vigoare de la 1 aprilie.
Injecțiile și perfuziile au fost incluse între serviciile medicale asigurate prin medicii de familie. Pot fi făcute la cabinet, acasă la bolnav sau la locul solicitării, și după programul obișnuit de lucru.
În caz de urgențe, medicul de familie va interveni în timpul programului normal, dar nu numai la cabinet, ca până acum. Medicii spun că deja asigurau multe dintre serviciile nou introduse. Și serviciile pentru depistarea precoce a bolilor cu impact major în sănătatea publică au fost extinse.
O altă noutate importantă: pacienții asigurați care au cel puțin 18 ani vor putea afla mai repede dacă suferă de diabet zaharat și vor putea începe cât mai curând tratamentul. Medicul de familie le poate da bilet de trimitere pentru testul de toleranță la glucoză și pentru hemoglobina glicozilată, în cadrul serviciilor de prevenție. Dacă analizele nu ies bine, le poate da și rețeta gratuită pentru Metformin, notează stiri.tvr.ro.
În asistența medicală ambulatorie, au fost incluse mai multe servicii care pot fi recomandate de medicii de medicină fizică și reabilitare. Incluse sunt și serviciile de psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, precum și serviciile furnizate de fizioterapeut.