Ziua Veteranilor de Război oficiată în 29 aprilie

 

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

 Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „Veteran de Război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). De Ziua Veteranilor de Război, în anul 2020, mai erau puţin peste 4100, toţi trecuţi de vârsta de 90 de ani. Mai sunt alături de noi doar pentru câţiva ani şi această comoară de preţ va dispărea.

Cum nu trebuie să îi uităm niciodată pe cei ce au luptat pentru ca noi să fim liberi, astăzi, primarul Lucian Costin a depus o coroană de flori la Monumentul Cercetașilor din Parcul central „Alexandru Ioan Cuza” Tecuci, arătând respect etern eroilor noștri. Și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Tecuci, Subfiliala Galați, a adus omagiul său prin depunerea unei coroane la același monument.