Nu pot să-mi dau seama când au trecut aproape 30 de ani, mai exact 28, de când prin anul 1995, la Casa de cultură din Tecuci se organiza pentru ultima oară, concursul de interpretare muzică ușoară și populară intitulat „Flori de nea”. Atunci, printr-o hotărâre a conducerii Casei de cultură, cele două stiluri muzicale s-au despărțit, dând naștere „Omătuţei” – pentru muzică populară și Concursului „Floare de april” – pentru tinerii interpreți de muzică ușoară. Conducătorii de atunci ai Casei de cultură, Mariana Enache și Viorel Burlacu, merită felicitări pentru această inițiativă. Dacă primele trei ediții ale festivalului de muzică ușoară aveau o arie de întindere doar locală, căutându-se tinere talente, începând cu ediția cu nr. 4 s-au înscris și din alte județe, ajungând ca numărul acestora să depășească 10 – 15.
Pentru că acum ne aflăm la ediția cu nr. XXVIII, pot spune că în calitatea mea de iubitor al concursurilor, dar și de redactor colaborator la presa vremii, am participat la toate acestea, dovadă fiind cronicile mele realizate pentru ziare. Alături de rezultate, am prezentat și Cronici de culise sau interviuri cu personalități venite aici pentru acest concurs. Am avut ocazia să văd interpreţi de valoare dar și membri ai juriilor precum compozitorii Dan Dimitriu, Viorel Gavrilă, interpreții Alexandru Jula, profesorul, compozitorul și omul de Radio Iași George Vamvu, omul de radio Titus Andrei, interpreții Mihai Trăistariu, Nico, Luminița Anghel, Elena Șipoteanu, sau chiar tecucenii noștri Cristi Corcioveanu, Olimpiu Zăgreanu, George Băicoianu, Mircea Călianu, Adrian Brahnea și mulți alții.
Concursul de față, ajuns așa la Ediția XXVIII, s-a desfășurat în Sala Palas a Complexului Andra din Zona Industrială și a adunat peste o sută de tineri interpreți, repartizați în 6 grupe respectiv: 4-6 ani cu 6 interpreți, 7-8 ani cu 15 concurenți, 9-10 ani cu 21 concurenți, 11-12 ani cu 22 de concurenți, 13-15 ani cu 27 concurenți și 16-18 ani cu 10 concurenți.
Festivalul a fost deschis, ca de obicei, cu Imnul Festivalului, realizat de profesorul Mircea Călianu pe textul unei foste componente a regretatului grup „Angelli” pe nume Andreea Codiță, de aici remarcând frumoasele versuri din refren „Floare, floare de april / Rămâi un suflet un copil”, cu toții dorind să rămânem, pentru câteva clipe măcar, copii.
Apoi, prezentatorul Mihail Vasilache a dat citire juriului format acum din interpretul Dragoș Udilă – câștigător al celui de al treilea sezon al Concursului X Factor, interpretul Tudor Turcu – și el câștigător al aceluiași concurs în anul 2013, Gabriela Alexandra Florea – interpretă de muzică ușoară şi populară, soprană și om de Radio la România Cultural, profesorul de canto Claudiu Daniel Vișan, președinte al juriului fiind desemnat interpretul Daniel Iordăchioaie. Sunt în continuare prezentați partenerii Media, respectiv: Salonul Mirilor, Pizza cu Gust, Radio Iași, Radio Tecuci, Ziarul Tecucean și bineînțeles Casa de Cultură, Primăria și Consiliul local Tecuci.
Concursul a început cu grupa 4-6 ani, apoi cei de la 7-8 ani unde am remarcat prestația deosebită a micuțului dar talentatului interpret Nikolas Ghiorghiu, acum acompaniat de dansatoarea Bianca Gabriela Damian, venită cu un frumos coșuleț cu flori și după terminarea numărului, micuța florăreasa oferindu-și produsele fiecărui membru al juriului. O altă interesantă remarcă la această grupă a fost sensibila interpretare a piesei semnată de Lara Fabian intitulată „Je t’aime” interpretată de micuța Anais Iftimie din Tecuci. Tot la această grupă, la interpretarea piesei „Tudore” de către solista Loriana Iorga, președintele juriului, interpretul Daniel Iordăchioaie, a ținut să intervină cerând de la profesorii de canto o mai mare atenție la selectarea și acordarea melodiilor interpreților pentru ca aceștia să înțeleagă cu adevărat textul și să nu învețe, cum se spune, papagalicește melodia, ea să fie cu adevărat înțeleasă de concurenți.
După fiecare interpretare, concurenții erau răsplătiți cu Diplome de participare și micuțe atenții din partea organizatorilor. După evoluția concurenților din grupa 9-10 ani au urmat două scurte microrecitaluri ale solistelor tecucene Georgiana Panaitiu și Roxana Dănceanu, pentru ca, până la jurizarea acestor trei grupe ce au evoluat, să ia cuvântul președintele juriului, interpretul Daniel Iordăchioaie. Acesta ne spune că, deși are în jur de 53 de ani, este în această frumoasă lume a muzicii de aproape 50 de ani, începând să cânte de la vârstă de 4-5 ani și își permite să dea unele sfaturi micuților ce pleacă pe acest drum. Cel mai important lucru ar fi Intonația, adică o corectă interpretare vocală, să fie bine înțeles mesajul textelor. Dicția trebuie să fie și ea corectă, adică să se înțeleagă exact ce trebuie spus. Atenția trebuie îndreptată și spre tehnica interpretativă. Trebuie să ținem cont de toate acestea și să nu uităm că muzica trebuie înțeleasă bine.
În continuare, interpretul vine cu o interesantă propunere, în sensul că grupele nu ar trebui făcute strict pe ani, pe vârste, ci pe nivele de pregătire, respectiv începători, inițiați, avansați sau perfecționați, aceasta pentru că există interpreți de exemplu de 15 ani, care nu au calităților unora de 8-10 ani, cei mici fiind uneori mai buni din punct de vedere tehnic – vocal. Se știe, continuă interpretul, că noi nu ne naștem cu toții egali. Noi trebuie să ne perfecționăm în ceea ce dorim să facem, dar ceea ce facem, să ne placă cu adevărat, nu pentru că așa dorim noi sau părinții. Copilul trebuie să aleagă ce dorește să facă. Eu am doi copii, un băiat de 23 de ani care mai are puțin și iese avocat, iar fata, de 12 ani, dorește să fie direcționată spre științe exacte. Când sunt întrebat, cum nici unul din copii nu cânta, eu răspund că așa au dorit ei. Voi încheia această pledoarie a mea spunând „că trebuie numaidecât să mulțumim copilăriei și copiilor care au avut curajul să evolueze azi, aici, acum, în fața noastră și voi, interpreții, ne-ați făcut pe noi toți, juriu, părinți, bunici și spectatori – fericiți. Și nu uitați, cei care nu ați luat azi premii, nici eu nu am luat de prima dată și uitați ce bine și frumos am crescut”. În final, interpretul ne-a vorbit și de concursurile muzicale televizate, care în primul rând își au economia lor de piață și, nu de puține ori, pun cazurile sociale în fața adevăratelor talente.
Ne-a fost prezentată și istoria celor doi membrii ai juriului, Dragoș Udilă și Tudor Turcu, câștigători ai X Factor, care au evoluat în frumoase microrecitaluri. Tudor Turcu, mândru de faptul că la concursul pe care l-a câștigat, în doar 15 minute, a obținut 127.000 de voturi. Înainte de recital, a ținut să ne spună că peste 85% din voci au fost foarte interesante din punct de vedere calitativ.
După acordarea premiilor, am discutat cu îndrăgitul interpret Daniel Iordăchioaie, spunându-i că, în calitate de participant la cele 28 de ediții ale festivalului, ca prestație de președinte, îl pot așeza cu siguranță pe primele locuri, alături de apreciata Ileana Șipoteanu.
Și astfel s-a încheiat încă o ediție a festivalului.
Premiile acordate au fost următoarele:
Categoria de vârstă 4 – 6 ani
Mențiuni: Alexandra Ene – Galați și Mihaela Sofia Stan – Galați
Premiul trei: Lucian Mihăiță Gheonea – Munteni/Galați
Premiul doi: Adina Cobzaru – Galați
Premiul întâi Ania-Ştefania Magdălin – Tecuci
Trofeul categoriei: Andra Roxana Ţecu – Galați
Categoria de vârstă 7 – 8 ani
Mențiuni: Diana Florina Crăciun – Cudalbi/Galați, Amalia Lăpușneanu – Cosmești/Galați, Nicoleta Andronache – Galați
Premiul trei: Miruna Zeldea – București
Premiul doi: Loriana Iorga – Galați
Premiul întâi: Sabina Culicovschi – Focșani
Trofeul categoriei: Nikolas Ghiorghiu – Tecuci
Categoria de vârsta 9 – 10 ani
Mențiuni: Rareș Ștefan Dumea – Onești/Bacău, Ania Eliza Andriciuc – București și Elena Ciocârlan – Râmnicu Sărat
Premiul trei: Maria Nectaria Lungeanu – Tecuci
Premiul doi: Teodora Florentina Damian – Tecuci
Premiul întâi: Miruna Grigoraș – Galați
Trofeul categoriei: Antonia Anton – Galați
Categoria de vârstă 11 – 12 ani
Mențiuni: Georgiana Florescu – Galați, Denisa Sofia Luca – Galați, Daria Negoită – Tecuci
Premiul trei: Maria Vârlan – Galați
Premiul doi: Gabriel Marian Mardale – Amara/Ialomița
Premiul întâi: Roberta Elena Porumboiu – Buzău
Trofeul categoriei: Giulia Elena Haidău – Iași
Categoria 13 – 15 ani
Mențiuni: Alexandru Cristian Preda – Focșani, Lorena Geambaşu – București, Ana Elena Potorac – Odobești/Vrancea, Alexia Maria Panaite – Gârleni/Bacău care a obținut și Trofeul „Tudor Turcu”
Premiul trei: Roxana Georgiana Dănceanu – Tecuci
Premiul doi: Martha Crăciun – Galați
Premiul întâi: Raluca Alexe – Tecuci
Trofeul categoriei: Andreea Radu – Galați.
Categoria de vârstă 16 – 18 ani
Mențiune: Maria Ariton – Tecuci
Premiul trei: Andreea Udrea – Focșani
Premiul doi: Miriam Bloju – Galați
Premiul întâi: Cristina Frățilă – Galați
Trofeul categoriei și Trofeul „Tudor Turcu”: Andrada Maria Ghiduriș – Slobozia/Ialomița
Marele Trofeu „Eugen Bertea” a fost cucerit de Laura Ion – Afumați/Ilfov. Trofeul are o valoare de 700 lei.
Iancu Aizic