Primii pași spre o carieră

 

De la cea mai fragedă vârstă, copiii sunt întrebați deseori „Ce te vei face când vei crește mare?”. Răspunsurile sunt, de cele mai multe ori, altele, în funcție de starea pe care o au, de evenimentele recente la care au participat, de fluxul informațiilor din mass-media sau din dorința arzătoare a părinților de a urma o anume profesie.  

 Alegerea drumului pe care urmează să meargă adolescentul de clasa a VIII-a reprezintă o decizie dificilă și greu de luat dacă în spatele ei nu există o consiliere, o conștientizare a abilităților, a resurselor fizice și psihologice, a preferințelor pe care le are. Un alt aspect ce trebuie luat în calcul în alegerea conștientă a unui viitor loc de muncă este cel al cererii de pe piața muncii. Sunt meserii care au dispărut, dar sunt și meserii despre care cu câțiva ani în urmă nu ne-am fi gândit că o să apară. Pentru a face față provocărilor unei societăți aflate într-o continuă dinamică e nevoie de flexibilitate, adaptabilitate și creativitate.  

 Elevii claselor a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 și Școala „Dimitrie Cantemir” Matca s-au implicat într-un proiect educațional intitulat „Primii pași spre o carieră”, inițiat de directorii celor două școli, prof. Mariana Daniela Vulpe și prof. Cati Larisa Mărmureanu, de consilierul școlar Nicoleta Gheorghiță și de consilierul educativ Dorina Vasilache, în parteneriat cu Primăria Matca. Beneficiarii direcți ai proiectului au fost consiliați în privința alegerii corecte a liceului, respectiv profilului potrivit în cadrul orelor de dirigenție sau în cadrul întâlnirilor cu consilierul școlar. Obiectivele urmărite au fost formarea unei atitudini pozitive față de sine și față de viitoarea carieră, informarea și orientarea elevilor privind cariera, consilierea părinților în susținerea unei decizii corecte și conștiente. 

„Activitatea de consiliere cu invitați aleși” a fost activitatea proiectului care s-a bucurat de cea mai mare popularitate și succes, totodată. Desfășurată duminică, 8 mai 2022, în sala de sport a comunei, aceasta a reunit cadre didactice, elevi, părinți și, nu în cele din urmă, invitați speciali.  

Reprezentanți ai liceelor tecucene au adus în atenția elevilor oferta educațională pentru anul școlar viitor, acoperind o mare parte din nelămuririle, întrebările elevilor. 

 O altă parte a invitaților a fost din rândul antreprenorilor, a unor tineri din localitate care au reușit în carieră. Aceștia au venit cu discursuri motivaționale, cu prezentarea meseriilor îmbrățișate, dar și cu povești de viață care au stârnit curiozitatea și admirația celor din jur. 

 Susținuți de direcțiunea școlii, diriginți, cadre didactice și părinți, elevii au adresat întrebări, și-au pus lor înșiși întrebări și au încercat să pună în balanță ofertele, s-au pregătit să facă alegerea atât rațional, cât și emoțional. Totodată, au înțeles că interesul și entuziasmul nu sunt mereu suficiente în practicarea unei meserii. E nevoie de abilități și resurse psihologice care să-ți înnobileze cariera cu succes. 

Viitorul aparține celor ce îndrăznesc, muncesc și cred în frumusețea propriilor vise. 

 

Echipa de proiect 

 

You cannot copy content of this page