„Sub același cer albastru” vom crește împreună cu Erasmus – FOTO

 

Cerul, moștenirea noastră comună și universală, face parte integrantă din mediul înconjurător al omenirii. Includerea interpretării cerului ca temă în Patrimoniul Mondial este logică și ia în considerare relația dintre omenire și mediu. Există mărturii materiale ale astronomiei, găsite în toate regiunile geografice, și acoperă toate perioadele istorice, din preistorie până astăzi. Există o mulțime de povești care pot fi considerate mituri tradiționale despre astronomie și o mulțime de creații de artă inspirate din Astronomie. Proiectul Erasmus „Under the same blue sky” unește școlile în furnizarea unui program cuprinzător de informare care poate inspira și atrage cât mai mulți elevi din tânăra generație orientată și atrasă de Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică (STEAM) prin încorporarea Astronomiei în disciplinele școlare. 

 În implementarea proiectului pe parcursul celor 3 ani 2019 – 2022 activitățile s-au concentrat pe triunghiul: Astronomie – Tradiție – Artă și le-am oferit elevilor noștri posibilitatea să descopere singuri legătura dintre aceste trei domenii de studiu diferite. Este foarte util să se exploreze modul în care tradițiile diferă între mediile culturale de pe glob şi în ce măsură influenţează folclorul local. 

În tematica precizată anterior s-au încadrat toate activitățile derulate în Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci în perioada 9 – 13 mai 2022, zile în care s-a desfășurat Mobilitatea de Predare – Învățare – Formare la care au participat câte 2 profesori și 4 elevi din Republica Cehă, Lituania, Grecia, Portugalia, alături de cadrele didactice și elevii din ciclul gimnazial de la școala noastră. 

Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost celebrată alături de partenerii din proiect printr-un moment artistic la care au participat elevii mici și cei mari cu cântece și dansuri internaționale dar și tradiționale. Au fost emoții, culoare și multă bucurie! Invitații au vizitat școala și au fost întâmpinați cu daruri de către cei mici. Mulțumită părinților care ne-au fost alături, prânzul tradițional a fost servit în școală și toți au fost curioși să guste din bucatele tradiționale. Ziua nu  s-a terminat, ci a urmat întâlnirea cu Primarul Lucian Grigore Costin, turul ghidat al orașului oferit de elevii școlii și vizita la Muzeul de Istorie Tecuci.  

Cea de-a doua zi a fost dedicată vizitelor de studiu, activităților pe tema spațiului și tradițiilor la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău și Mânăstirea Buna Vestire Tisa-Silvestri unde elevii au participat la ateliere de tapiserie, pictură, croitorie.  

 STEM a fost cuvântul cheie al zilei de miercuri, partenerii fiind implicați într-o varietate de ateliere de lucru. Alături de ei, pe tot parcursul zilei au fost elevii clubul de robotică Thobor și elevii din ciclul gimnazial din școala noastră. Impresionați de prezentarea elevilor din clubul Thobor, invitații și-au dorit și ei să controleze robotul sub coordonarea atentă a membrilor echipei. A urmat apoi un atelier care a vizat utilizarea roboților programabili Ozobot pentru a găsi calea către o planetă dată. Elevii au lucrat în echipe mixte, au colaborat și au îndeplinit cu succes toate sarcinile.  

Ce de-al doilea atelier a urmărit programarea roboților Q-scout folosind Scratch, simulând un robot spațial care era nevoit să evite obstacole. Activitatea a fost provocatoare, plină de interactivitate și acțiune, deoarece a avut forma unui concurs pe  echipe. Simultan acestui atelier a avut loc și un atelier în care elevii au folosit kiturile pentru circuitele electrice.  

Activitatea care va rămâne cu siguranță în amintirea elevilor a fost atelierul de proiectare 3D in Tinkercad, în cadrul căruia au învățat să proiecteze o rachetă. Pas cu pas obiectul a prins formă și au văzut cum se imprimă în timp real. 

Nimic nu putea fi mai relaxant după o zi așa plină de activități decât o plimbare aproape de orașul nostru la Zaga-Zaga, loc de care au rămas impresionați. Ziua s-a încheiat cu o petrecere a elevilor în care au comunicat și s-au cunoscut mult mai bine. 

 Joi, a fost ziua activităților tradiționale. Toți participanții au ascultat povești populare ale măștilor, spuse chiar de un meșter popular, au încondeiat ouă, au „intrat” în tainele olăritului și au găsit conexiunile cu astronomia și spațiul. Fiecare s-a bucurat de produsele realizate și pe care le vor prezenta colegilor în școală, la întoarcere.  

Bogăția culturală a românilor a fost prezentată și vineri în vizita de la București la Palatul Parlamentului, Muzeul Băncii Naționale și Centru Vechi.  

Succesul acestei mobilități s-a datorat profesorilor școlii, partenerilor, elevilor și părinților care s-au implicat pentru buna organizare și desfășurare a tuturor activităților. 

 

Coordonator proiect, 

Lefter Adriana Silvica