Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sunt prăznuiți pe 21 mai
Constantin cel Mare a fost fiul lui Constantiu (305-306) și al cinstitei Elena. În perioada nașterii sale, împărat era Dioclețian (284-305), iar imperiul roman era împărțit în două. Partea de răsărit avea capitală la Nicomidia și era condusă de Dioclețian, ajutat de ginerele său Galeriu. Partea de apus avea capitala la Roma și era condusă de Maximian, ajutat de Constantiu, tatăl lui Constantin cel Mare. Când Constantin ia conducerea împărăției, Maxențiu, fiul nelegitim al lui Maximian se ridică împotriva sa.
Potrivit relatărilor lui Eusebiu de Cezareea, Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu în lupta cu Maxentiu, știind că armata sa este mult mai mică decât cea a dușmanului sau. Ca răspuns la rugăciune, Dumnezeu îi descoperă lui Constantin în amiază mare, o cruce pe cer, cu inscripția: Prin acest semn vei învinge. Iar noaptea I se arată în vis Hristos, și îi poruncește să pună semnul Sfintei Cruci pe steaguri și scuturi. Împlinind porunca Mântuitorului, Constantin iese învingător din lupta cu Maxențiu, în anul 312.
Având în vedere ajutorul primit din partea lui Dumnezeu, Constantin oprește prigoana împotriva creștinilor și dăruiește libertate creștinilor în imperiu, prin Edictul de la Milan din anul 313.
S-a arătat a fi și un mare apărător al adevărului revelat, dacă avem în vedere că participa la primul sinod ecumenic, la Niceea, în anul 325, unde este combătută erezia lui Arie care mărturisea că Hristos nu a fost Dumnezeu. Sfântul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337, cu zece ani după adormirea maicii sale, Sfânta Elena.
Datorită credinței și râvnei mamei sale Elena, la Ierusalim a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Domnul. Amintim că în urmă săpăturilor de aici, s-au descoperit trei cruci, ale celor doi tâlhari și cea pe care a fost răstignit Hristos. Crucea Mântuitorului a fost recunoscută când, la sugestia patriarhului Macarie al Ierusalimului, a fost atinsă de un mort, care a înviat în chip minunat.
Biserica i-a numit pe Sfinții Constantin și maica sa Elena, „Sfinți împărați întocmai cu Apostolii”. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români. Așa se explică și faptul că aproape 1.850.000 de români poartă numele Constantin și Elena sau derivate ale acestora.
În Catedrala Patriarhală sunt prezente moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, din anul 2002, când la sărbătoarea hramului, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit Patriarhului Teoctist Arapașu o raclă cu fragmente din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfintele moaște au fost aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o copie după icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, prezentă în mănăstirea cipriotă.
sursa: crestinortodox.ro