Salonul Artelor – Pagini de istorie despre eroii tecuceni căzuți în luptele pentru apărarea patriei

 

Marți, 31 mai 2022, Sala Ateneu a Fundației Pelin a găzduit o nouă întâlnire a iubitorilor de arte. De această dată, tema a fost „Eroii tecuceni căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României”. 

 Manifestarea a fost deschisă de binevoitoarea gazdă a Ateneului, Doru Eugen Pelin, care prezintă pentru început invitații speciali la acest eveniment, respectiv profesorul scriitor Vasile Ghica și cercetătorul în istorie, mai ales locală, Daniel Bradea. Vorbitorul amintește rolul avut de Regimentul 4 Tecuci în Războiul de Independență, spunând că el, personal, nu și-a cunoscut străbunicii și bunicii care au luptat pentru Independența patriei noastre. În acest timp, pe ecran era expus tabloul intitulat „Atacul de la Smârdan”, o remarcabilă pictură aparținând marelui artist plastic Nicolae Grigorescu, realizat în perioada 1878-1885. Vorbitorul subliniază faptul că tabloul redă o scenă din asaltul executat de trupele Regimentului VI din Tecuci asupra satului Smârdan la 12/ 24  ianuarie 1878. Din acest motiv, afirmă faptul că aceștia pot fi chiar străbunii noștri cu adevărat.  

 Este apoi invitat să ia cuvântul profesorul Vasile Ghica care începe prin a mulțumi Ateneului pentru găzduirea și de această dată a evenimentului, prezentând auditoriul de astăzi, începând cu grupul de elevi de la CNCH conduși de profesoara Cornelia Stegaru, apoi profesorul Virgil Pavel, cel care recent și-a lansat cea de a șaptea carte, profesorul Gh. Moraru, profesorul scriitor Ionel Necula care a realizat până acum peste o sută de cărți, bibliotecarul și omul de cultură din Corod Iancu Huzum, deținător a peste 50.000 de volume din care peste 5.000 având autografe de la autori, gazetarul Iancu Aizic, membru al UZPR,  Nicușor Olteanu, o prezență permanentă la evenimente, scriitor în formare și, nu în ultimul rând, cercetătorul în istoria locală Daniel Bradea, indiscutabil cel mai valoros cercetător local care a stat ani de zile în bibliotecile tecucene, din Galați și chiar din capitală pentru a aduna tot ce e legat de Tecuci.  

 În continuare, profesorul Ghica face o succintă prezentare a datelor istorice ale Tecuciului, amintind de Cocuța Conachi, de faptul că de aici a fost condus comandamentul de război, aici este leagănul aviației și al cercetășiei, acei cercetași care din 2000 s-au întors acasă doar 47. Vorbitorul rămâne totuși mirat de faptul că în atâția ani, peste o sută, nu s-a realizat la Tecuci busturi ale marilor donatori ai orașului, respectiv Teodor Cincu și mulți alții. Vorbind de eroi patriei, profesorul Ghica amintește cuvintele marelui N. Iorga – „Să nu uităm că fiecare centimetru de pământ e stropit de sângele străbunilor noștri!”, în timp ce Octavian Paler spunea „Noi avem o singură patrie, restul sunt doar țări”, iar regretatul poet patriot Adrian Păunescu spunea – „Noțiunile de Mamă și Patrie nu au alternative. Ele nu se pot înlocui”. 

 Profesorul Ghica îl prezintă din nou pe Daniel Bradea, născut la Tecuci la 10 iunie 1968, absolvent al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” Galați, care a urmat și cursuri  masterale de geopolitică și interferențe sociale și culturale est-europene, autor a mai multor cărți de istorie locală. În anul 2018 a obținut Premiul „Ion T. Sion” pentru contribuții științifice aduse la cercetarea și promovarea istoriei locale.   

Daniel Bradea începe prin a ne spune că, în fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată o dată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, aceasta după ce, conform Decretului din 4 mai 1920, s-a stabilit acest lucru pentru ca, apoi, prin Decretul 117/1975 să se stabilească Ziua Eroilor la data de 9 mai.  

Vorbitorul continuă prin a ne spune că la Tecuci nu există monumente ale eroilor dar avem Statuia Cercetașilor, de la așa numita intersecție Profiriu, Statuia luptătorilor ceferiști de la  Gara de Sud, un monument la Biserica Sfântul Ion și renumitul monument al Eroilor din Cimitirul Eternitatea. Ne vorbește în continuare de eroii din Războiul de Independență 1877-1878, din Primul Război Mondial 1914-1918 și Al Doilea Război Mondial 1939-1945, subliniind aportul detașamentelor și regimentelor tecucene la loc de cinste stând Regimentul 10 Dorobanți sau 15 Călărași. Se citește lista eroilor căzuți la datorie în Războiul de Independență, unde, din cei 147, zece erau din zona Tecuciului. Se amintește și de faptele de eroism ale lui Alexandru Lascarov-Moldovanu, renumit scriitor și publicist. Istoricul Daniel Bradea remarcă apoi faptul că din cei 17 academicieni din țara noastră, 8 sunt foști elevi ai CNCH – „…De unde proveniți și voi dragi elevi”.  

 A luat apoi cuvântul profesorul Gh. Moraru care îi îndeamnă pe elevi la lectură și să participe la astfel de evenimente. Profesorul Virgil Pavel vorbește despre cartea „Flăcăii Tecuciului” de Leon V. Crețulescu, amintind că printre eroii citați în carte se află și trei persoane din familia dânsului.  

Revenit la funcția de moderator, profesorul Ghica ne spune că dacă o carte citită te introduce într-o nouă lume, mai multe cărți îți creează noi orizonturi.  

În final, gazda evenimentului s-a întreținut cu elevii de la CNCH, aceștia dorind să afle cum de știe atâtea date din istorie și răspunzând că „numai și numai prin studiu”.  

Frumoasa lecție de istorie s-a încheiat cu câteva poezii patriotice recitate de profesorul Ghica care consideră că mulți poeți și scriitori au redat fapte de vitejie, dar cel mai bine au redat acest lucru poeții Coșbuc și Alecsandri. Ne citește poezia „O scrisoare de la Muselim Selo”, de G. Coșbuc și poezia „Nu plânge Maică Românie”, poezie găsită în ranița unui ostaș.  

O nouă lecție frumoasă de istorie oferită celor iubitori de artă și cultură pentru care aducem felicitări organizatorilor! 

 

Iancu Aizic