Final de proiect Erasmus+ „Take care! Sustainable children – Sustainable Earth”

 

În perioada 22–28 mai 2022, proiectul Erasmus+ „Take care! Sustainable children – Sustainable Earth, ce se derulează în Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, a avut ultima mobilitate. Conceput pentru a se desfășura pe o perioadă de 24 de luni (1 septembrie 2019 – 31 august 2021), proiectul a suferit modificări cauzate de perioada pandemică, finalizarea fiind prevăzută pentru luna august 2022. În cadrul acestui proiect, școala noastră a avut ca partenere școli din Grecia – 21st Primary School of Athens „Lela Karagianni”, Belgia – Ecole Europeenne Bruxelles III, Spania – „Els Castanyers”, Cipru – Tamasos Primary School și Finlanda – „Kultavuoren koulu”, coordonator al activitățior din școala noastră fiind profesor Lefter Adriana Silvica. 

Obiectivul prioritar al proiectului a fost dezvoltarea competențelor necesare protejării mediului înconjurător. Urmărindu-se sustenabilitatea într-un sens larg, educația școlară a fost orientată către dezvoltarea vieții durabile în vederea încetinirii schimbărilor climatice. Alte obiective care s-au urmărit, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, au fost dezvoltarea abilităților sociale, interculturale, digitale și lingvistice. Pentru realizarea obiectivelor propuse, au avut loc schimburi de experiență și aplicații de practici bune, utilizându-se în lucrul cu elevii metode active și creative, în special educația în aer liber și învățarea pe bază de proiect. Prin aceste modalități, copiii au fost încurajați să ia bune inițiative față de mediu, să devină cetățeni activi și responsabili. 

Proiectul a fost modificat și pe linia activităților derulate. După două mobilități fizice, care au avut loc în Finlanda (perioada 22–28 septembrie 2019, fără elevi) și în Cipru (17–21 februarie 2020, cu elevi), au avut loc trei mobilități virtuale, în Grecia (mai 2021), în România (februarie 2022) și în Belgia (aprilie 2022). Ultima mobilitate, fiind fizică, s-a desfășurat în Spania – satul turistic Viladrau, la Școala „Els Castanyers”. Școala noastră a fost reprezentată de o echipă formată din 6 cadre didactice (Cocolici Anișoara, Lazăr Cristina, Arhip Cristina, Mihalcea Oana, Stan Diana și Cîdu Cristina) și 12 copii de clasa a III-a și a IV-a (Manea Mihai, Mihalache Teodora, Tudose Ioana, Costin Carina, Bălțătescu Luca, Costache Lucian, Bezditnăi Briana, Diaconu Melisa, Neagu Rebeca, Neruja Mihai, Steigerwald Eva și Chiș Rareș), elevi aleși în funcție de punctajul obținut în urma aplicării procedurilor de selecție existente la baza proiectului. 

Activitățile inițiate de Școala „Els Castanyers” au impresionat prin diversitatea lor, prin latura practică și organizarea detaliată, aspecte ce au fost observate și de către colegii de acasă, în urma postărilor de materiale video și poze, realizate în timpul activităților.  

 În cadrul festivității de deschidere, elevii școlii ne-au încântat cu cântece în limba maternă și cu dans. După ce delegațiile s-au prezentat și au transmis mesaje ECO prin cântec, s-a realizat turul ghidat al școlii, în echipe mixte, conduse de copii. În primul rând, am admirat activitățile verzi pe care școala le desfășoară. Pe de altă parte, am aflat informații despre sistemul de învățământ din Spania, am observat cadrul în care se desfășoară lecțiile și unele modalități de lucru cu copiii. Același obiectiv a fost urmărit și prin vizita la Școala „El Gurri”, vizită ce s-a efectuat într-o altă zi. Pentru a ne introduce în atmosfera montană a sătucului, pentru a cunoaște împrejurimile, copiii au avut ca sarcină să deseneze/picteze un peisaj ce se așternea în fața lor. Activitatea ce a urmat i-a ajutat pe copii să descopere câteva valori culturale ale localității Viladrau.  

În următoarele zile, datorită vremii nefavorabile, activitățile au fost schimbate în program, însă toate au fost realizate, toate obiectivele propuse de țara gazdă fiind atinse. Principala prioritate fiind dezvoltarea competențelor necesare protejării mediului înconjurător, copiii și cadrele didactice au desfășurat acțiuni menite să apropie copilul de natură, să-i dezvolte atitudinea pozitivă față de aceasta. Au fost activități prin care s-a urmărit ca elevii să devină fini observatori ai pădurii (folosind cele 5 simțuri), activități de explorare a pădurii (identificare a unor specii de plante),  de explorare a apei râului Reira Mejor (identificare a unor viețuitoare) și de analiză a apei acestui râu (temperatură, claritate, lățime, adâncime, viteză de curgere, ph, oxigen, nitrați), precum și activități de colectare, clasificare și cântărire a gunoaielor găsite în pădure pe parcurs.  

Alte activități, cum au fost tururile pietonale în satul turistic Viladrau și orașul Vic, activitatea de tip „vânătoarea de comori”, vizionarea filmului documentar despre vrăjitoarele din Viladrau și a legendei „Femeia pădurii” sau desfășurarea unor jocuri tradiționale catalane ori a unor jocuri de masă, au avut ca scop cunoașterea istoriei și frumuseților locului în care ne aflam și a împrejurimilor. În același timp, s-a urmărit socializarea, atât între copii, cât și între cadrele didactice, aspect ce a creat o echipă de lucru unită și o atmosferă de lucru plăcută, rezultatele muncii fiind pe măsură.  

Un moment mult așteptat de copii a fost vizita acestora la familiile gazdă, loc unde s-au bucurat de joacă și mâncăruri tradiționale. La rândul lor, familiile care au primit vizitatori au dovedit seriozitate și responsabilitate, programul trasat de către școala organizatoare fiind respectat cu precizie. 

 La festivitatea de închidere ne-am bucurat de prezența dnei primar care ne-a felicitat pentru activitățile desfășurate. Au urmat momente emoționante pentru că această ultimă zi a adus momentul despărțirii echipelor de lucru, atât în cadrul mobilității, cât și în cadrul activităților proiectului. Nostalgia despărțirii a fost evidentă, mai intensă acolo unde legăturile s-au stabilit din prima mobilitate (septembrie 2019). Copiii și cadrele didactice participante au primit diplome și suveniruri de la școala organizatoare. Coordonatoarea de proiect (din Finlanda) a făcut aprecieri  asupra activităților derulate, oferindu-ne daruri și amintindu-ne că lucrul cel mai important pe care trebuie să-l ducem mai departe, să-l implementăm permanent este „Take care!”, față de natură, față de planetă. La rândul nostru, am mulțumit gazdelor pentru minunata săptămână oferită.  

Săptămâna petrecută în Spania ne-a ajutat să descoperim un popor frumos, ospitalier, cu deosebite tradiţii. Am revenit cu experiențe unice și cu exemple de bune practici. Căldura și entuziasmul cu care am fost întâmpinați la întoarcere de către părinții celor 12 copii, ne-au încărcat sufletele cu emoții, cu bucuria lucrului bine făcut și cu încrederea că eforturile noastre, ca școală, au fost încununate de succes.    

  

Prof. Anișoara Cocolici