Lansări și scurte prezentări de carte la Salonul Artelor Tecuci

 

Marți, 28 iunie 2022, Fundația Pelin prin Salonul Artelor și-a continuat generoasa activitate cu o nouă acțiune la care au fost prezenți trei apreciați scriitori, respectiv scriitorul și criticul literar Christian Crăciun, scriitorul și filosoful Vianu Mureșan și scriitorul și directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder.  

Valentin Ajder este născut lângă Galați, mai exact la Giurgiulești, în Republica Moldova. A trecut prin Cluj Napoca și București și acum este director al Editurii Eikon. Este inițiatorul Festivalului „Axis Libri” și în același timp este pasionat al folkului, colaborând cu poetul cantautor Dinu Olărașu, cel care a fost remarcat și a colaborat cu celebrul Cenaclul „Flacăra” condus de regretatul poet Adrian Păunescu.   

 Christian Crăciun este un scriitor și critic literar prahovean, scrierile  sale impresionând prin incisivitate, profunzime și raționament. Este născut la Florești – Prahova, la 13 decembrie 1953, profesor de Limba și literatură română. A predat la Liceul din  Moreni. Prima lui carte a apărut în anul 1985 și este intitulată „Liviu Rebreanu după un veac”. În 2005 a scos cartea „Intrări în labirint” și s-a aplecat mult și spre opera eminesciană.  

Vianu Mureșan este scriitor și filosof, redactor la revista „Transilvania Business” dar și la Ziarul de Cluj. Este profesor universitar la Facultatea de Științe Umaniste „Avram Iancu” din Cluj Napoca, dar a colaborat și cu  Facultatea de Științe Europene a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. A colaborat și colaborează cu numeroase reviste de cultură și suplimente culturale ale mai multor reviste din țară. În perioada 1997-2005 a publicat 4 cărți.  

La evenimentul de față, moderator a fost profesorul Daniel Mazilu, de la CNCH Tecuci, dar cuvântul de deschidere l-a avut scriitorul  Valentin Ajder, spunând că este foarte bucuros că se află în fața noastră la Tecuci pentru prezentare de cărți. Continuă, spunând că este impresionat de frumusețea Ateneului și că a expus acum, aici, cărți chiar pe scena Ateneului Pelin și pe măsuțe din jurul scenei. În același timp, mulțumește Fundației Pelin pentru frumoasa primire, spunând că turneul va continua la Bacău, Iași, Piatra Neamț și alte orașe. Aflăm de la vorbitor că prin editura ce o conduce, a publicat peste 3.500 de autori. 

În continuare, moderatorul Daniel Mazilu prezintă publicului pe cei trei invitați care au binevoit să vină aici la Tecuci, fiind încântat de prezența acestora.  

 Îi oferă cuvântul profesorului scriitor Vasile Ghica, pe lângă altele și Părintele acestui Salon Literar. Acesta începe prin a mulțumi distinșilor oaspeți pentru prezența lor la Tecuci, oprindu-se în primul rând la scriitorul Valentin Ajder pe care îl consideră „un romantic adevărat”, un Badea Cârțan actual, având în  toate domeniile rezultate excepționale. În continuare, profesorul Ghica face o scurtă prezentare a fenomenului cultural tecucean, amintind de generoșii sponsori care au oferit cărți elevilor, de fapt o bucurie triplă, pentru sponsor, autor de carte și elevul care primește cartea. Ne vorbește despre necesitatea ca elevii să cunoască istoria locală pentru că dacă se mai poate uita o anumită formulă chimică, istoria locală trebuie cunoscută mereu și de noi toți. Amintește și de existența celor 18 academicieni plecați din zona fostului județ Tecuci, județ care a rezistat circa o sută de ani.  

Primul dintre invitați care a luat cuvântul a fost scriitorul Vianu Mureșan, spunând că este pentru prima oară la Tecuci, rămânând încântat de frumusețea Ateneului. Continuă, precizând că în continuare va crede în destinul culturii scrise și apreciază pe toți cei care se ocupă de studierea istoriei locale și pe care îi consideră purtători de valori care nu trebuie nicicând uitate. Ne prezintă mai multe cărți, oprindu-se la scriitorii Nicu Turcan și Dan Păuleț. 

 A luat apoi cuvântul scriitorul Christian Crăciun, începând tot prin a ne spune că este tot pentru prima oară la Tecuci și că este impresionat de ce a văzut aici, la Ateneu. Am fost 42 de ani profesor, în învățământ, și acum pentru că a fost bacalaureatul îl consider a fi o „parodie sinistră” și singura soluție de reabilitare este doar Cartea și Cititul ei. Continuă prin a ne vorbi de scriitorul Valentin Ajder pe care îl consideră  un „vânător de oameni, mai ales de autori necunoscuți, cărora le oferă șansa de a publica”. Ne vorbește apoi de volumul „Politica și canonul literar” de Dinu Rachieru, dar și de „Mișcarea de rezistență din Banat” oprindu-se la scriitorul  Savu Popa cu volumul de critică literară. Ne vorbește apoi de scriitoarea Andreea Nanu, pe care o consideră poate „cea mai tânără romancieră”, prezentându-ne cele două romane „Cronici teatrale” și „Eternitatea în teatrul lui Andrei Șerban”. Ne vorbește și de scriitorul  Vianu Mureșan pe care îl consideră un adevărat „instrumentist, dar instrumentul de bază, pianul lui, fiind Filosofia”. Vorbește în continuare și de scriitorul Valentin Ajder pe care îl roagă să ne recite, sau, mai bine zis, să ne lectureze două poezii frumoase, lucru pe care îl face cu plăcere.  

Revenit la cuvânt, scriitorul Valentin Ajder ne vorbește de cartea lui N. Gheran, oprindu-se și la un volum despre Mircea Vulcănescu. Apoi, ne vorbește de volumul „O microistorie a interbelicului românesc” și încheie spunând „De câte ori vorbesc de Mircea Vulcănescu, îmi vine să plâng de neputință”.  

Revenit la funcția de moderator, profesorul Mazilu ne prezintă o carte scrisă de cea de a doua soție a lui Mircea Vulcănescu – Mărgărit Vulcănescu – cu date importante din viața și activitatea acestuia.  

În final, la rubrica de dialoguri, a luat cuvântul profesor universitar dr. Servilia Oancea, tecuceancă, absolventă a CNCH, care a vorbit despre suferințele îndurate de la fosta securitate, suferințe adunate într-o carte pe care nu a reușit încă să o lanseze, dar speră că o va face.  

A fost o activitate reușită, felicitând și pe această cale pe organizatori.  

 

Iancu Aizic