George Stângă: „Fără măsuri urgente, situația critică din agricultură din acest an se va repeta și în viitor”

 

Am fost în ultimele zile în mai multe localități din județul Galați și am putut vedea la fața locului situația dramatică prin care trec agricultorii. Am văzut câmpurile din județul Galați arzând. Recolta din acest an este compromisă într-o foarte mare măsură, iar mulți dintre agricultorii cu care am discutat se tem că nu își vor putea acoperi investiția.  

Seceta care a făcut ravagii în România în ultimele luni a afectat grav agricultura. Nu trebuie să ne ascundem. Suntem într-o situație dificilă în privința recoltei din acest an. Comisia Europeană a revizuit pentru a treia oară în minus estimările legate de producția de cereale a României. Din cauza secetei, randamentul la grâu ar putea fi de numai 4,2 tone la hectar, cu 20% mai puțin decât anul trecut și cu 5,7% sub media ultimilor cinci ani. Doar că realitatea din teren arată și mai rău. 

Decizia Ministerului Agriculturii privind prelungirea termenelor pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică reprezintă un sprijin pentru fermierii afectați, unul de care vor avea nevoie mai mult ca sigur pentru a putea face față acestui an greu. Însă, acest lucru nu va compensa pentru cantitatea de cereale pe care România o pierde.  

Suntem în fața unei situații critice, tocmai de aceea trebuie să luăm decizii cât mai repede și să implementăm măsuri în cel mai scurt timp. Personal consider că avem nevoie urgentă de un plan pe termen mediu și lung pe care să îl implementăm la nivel național pe zona de agricultură.  

În primul rând, în ceea ce privește investițiile care vor avea loc în domeniul agricol trebuie să finalizăm Planul Național Strategic, care în acest moment are foarte multe observații (aproape 400). Ne aflăm la jumătatea anului, iar asta înseamnă că mai avem aproape 6 luni pentru ca cei din Comisia Europeană să ne aprobe acest plan. El este esențial, deoarece în baza lui vor fi alocate fondurile europene pentru agricultură în perioada 2023 – 2027. În aceste 6 luni trebuie finalizat Planul, iar ulterior trebuie să adoptăm legislația națională care decurge din el, astfel încât să poată fi implementat. Nu putem avea legislația dacă nu avem Planul Național Strategic aprobat. Asta înseamnă că e crucial ca Ministerul Agriculturii să transmită în cel mai scurt timp Planul către Comisie pentru a putea pregăti și legislația.  

În ceea ce privește problemele curente cu care ne confruntăm, mai exact seceta, trebuie să actualizăm baza legislativă care permite despăgubirea agricultorilor din cauza secetei pedologice. Acest lucru înseamnă că, pe lângă legislația existentă, vor trebui aprobate ordinele de ministru care instituie comisiile, normele și metodologia prin care pot fi constatate pagubele, pentru ca ulterior Guvernul să aloce bugetul necesar pentru a fi despăgubiți agricultorii.   

Însă, în afară de aceste despăgubiri, Ministerul Agriculturii trebuie să îi încurajeze pe fermieri să încheie asigurări agricole în caz de calamități. Actuala conducere a ministerului trebuie doar să continue demersurile inițiate de guvernarea liberală prin Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor. Scopul acesteia a fost tocmai acela de a încuraja fermierii să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă, precum și stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare. De la nivelul Ministerului Agriculturii ar trebui să existe o preocupare pentru a aduce la aceeași masă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asiguratorii și asociațiile de fermieri.  

Pe termen mediu și lung ar trebui să ne preocupe în mod real partea de irigații. Este o problemă despre care discutăm de peste 30 de ani, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu ne mai putem baza agricultura doar pe natură și pe cum va fi vremea. Investițiile în sistemul de irigații există într-o anumită formă la nivel de exploatație agricolă în Planul Național Strategic, însă, atunci când vine vorba de infrastructura națională, ea ar trebui să fie cuprinsă într-un program național. Dacă se va reuși introducerea gestionării apei în PNRR și se vor putea identifica fonduri pentru irigații, aceasta poate reprezenta o altă soluție. Însă, trebuie să alocăm banii necesari pentru a repara în primă fază, pentru că timpul ne presează, sistemul de irigații acolo unde este făcut deja un studiu de impact și e apă suficientă, iar ulterior să dezvoltăm infrastructura de irigații.  

Suntem în al doisprezecelea ceas! Dacă nu vom lua măsuri acum pentru a sprijini agricultura, atunci situația din acest an se va repeta și în viitor. Investițiile în agricultură, în special în irigații, reprezintă investiții în siguranța noastră alimentară. 

  

Deputat Stângă George Cătălin 

Președinte PNL Galați