Participarea Regimentului 50/64 Infanterie Tecuci la luptele de la Mărășești din vara anului 1917

 

Contrar celor afirmate de unii autori în publicistica tecuceană, la Mărășești a luptat Regimentul 50/64 Infanterie Tecuci. Acesta a fost înființat la 1.02.1917 prin contopirea Regimentului 64 Infanterie Tecuci cu Regimentul 50 Infanterie Focșani (Ord. 1014/ 22.12.1916 al M. C. G. și Î. D. 1062/ 15.01.1917 al M. St. M). Așa cum o arată și documentele „vestitul contraatac de la Răzoare în ziua de 6 august 1917, care contraatac a determinat retragerea inamicului” a fost dat de căpitanul (viitor lt. col) Nicolae Miclescu „comandant erou al Batalionului I din Regimentul 50/64 Infanterie”, regiment din care au făcut parte mulți ofițeri, subofițeri și soldați din județul Tecuci (vezi foto). 

În continuare prezentăm un fragment din lucrarea CONTRIBUȚII LA ISTORIA ORAȘULUI TECUCI, în care este prezentată participarea Regimentului 50/64 Infanterie Tecuci la luptele de la Mărășești din vara anului 1917: 

 „În ajunul Bătăliei de la Mărășești diviziile armatei române s-au pus în mișcare îndreptându-se spre  front: Divizia 9 la Cosmești, Divizia 14 la Umbrărești și Dorăști, Divizia 13 la Matca. Din cauza faptului că Divizia 34 rusă a fugit de pe front, la 24 iulie / 6 august, Divizia 5 română s-a pus în marș și în cursul serii Regimentul 32 Mircea a trecut podul de la Cosmești. Soldații Regimentului 8 Infanterie Buzău au trecut Siretul, pe podul de la Furceni, și au ocupat satul Doaga. 

Ofensiva germană la Mărășești a început în dimineața zilei de 24 iulie / 6 august printr-un puternic bombardament de artilerie asupra luncii Siretului. Forțele inamice însumau 12,5 divizii cu 800 piese de artilerie, 3 escadrile de aviație și 13 care de asalt. 

La operațiunile de apărare ale Armatei 1 române din zona Mărășești, din vara anului 1917, cunoscute sub numele de „Bătălia de la Mărășești” a participat și Regimentul 50/64 Infanterie Tecuci. Acesta făcea parte din Brigada 25 Infanterie (alături de Regimentul 51/52 Infanterie), subordonată Diviziei 13 Infanterie (comandant – generalul Ioan Popescu), Corpul V Armată (comandant general Ioan Istrati). Pe parcursul acestei campanii regimentul a fost comandat de locotenent-colonelul Diamandi Genuneanu. 

La 31 iulie / 13 august 1917, Regimentul 50/64 Infanterie ocupa poziții de la cota 100 pe calea ferată Mărășești-Panciu până la kilometrul 18 de pe șoseaua Focșani-Mărășești. A doua zi, 2 batalioane se aflau pe linia I-a și un batalion în rezervă. 

La 6 / 19 august 1917 inamicul a declanșat o puternică ofensivă. Batalioanele II și III  ale Regimentului  50/64 Infanterie se aflau în prima linie și acopereau un front de 1600 m. Batalionul I era în rezerva Diviziei la est de Rateșul lui Haret. Din cauza terenului accidentat și al culturilor regimentul nu a putut fi sprijinit suficient.  

După ce trupele inamice au ocupat fabrica de parchete, și au împins Regimentul 9 Vânători la gara Mărășești, aripa stângă a Regimentului 50/64 Infanterie a rămas descoperită, iar prin crearea unei breșe între regimentele 50/64 și 51/52 infanterie, flancul drept al regimentului tecuceano-putnean era amenințat cu învăluirea. În această situație, la ora 11, comandantul Brigăzii 25 Infanterie, colonelul Constantinescu, a dat ordin Batalionului 1 din Regimentul 50/64 Infanterie, comandat de căpitan de rezervă Nicolae Miclescu să contraatace. Trupele batalionului au înaintat cu avânt pe direcția Rateșul lui Haret – colțul sud-est al pădurii Răzoare, și la ora 13 a reușit să împingă inamicul spre P. T. Găvanul și să reocupe tranșeele pierdute de Regimentul 47 Infanterie.  

În cursul acestor lupte ostașii regimentului au făcut dovada unor fapte de adevărat eroism colectiv sub comanda lt. col. Diamandi Genuneanu care a organizat extraordinara defensivă de la Cota 100, unde au reușit să țină piept atacurilor a două regimente bavareze. Chiar dacă, la un moment dat, trupele germane au reușit să pătrundă pe aliniamentul dintre pădurea Răzoare și viile Negroponte amenințând pozițiile noastre de la cota 100, în urma contraatacului la care a participat și  Batalionul I al Regimentul 50/64, aflat sub comanda căpitanului Nicolae Miclescu, infanteria germană a fost respinsă spre pădurea Răzoare.  

În aceste lupte a fost rănit căpitanul Miclescu. Ulterior, pentru reușita atacului, a fost decorat cu  Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a. În urma acestei victorii, Lt. col. Diamandi Genuneanu, bravul  comandant al Regimentului 50/64 Infanterie, avea să fie recompensat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa  a III-a. 

Cu toate acestea, în urma luptelor crâncene purtate, cu efectivele reduse simțitor și sleite de puteri, regimentul a fost nevoit să se retragă 600 de metri înapoia gării Mărășești. În această situație, comandantul regimentului, colonelul Genuneanu l-a informat personal pe colonelul Scărlătescu că: „Regimentul 50/64 Infanterie este decimat și că nu mai poate rezista, iar Regimentul 51/52 Infanterie de la dreapta sa se retrage”. În cursul serii ostașii regimentului se aflau în viile de la Mărășești, până la înălțimea gării Mărășești, în tranșeele liniei a doua.  

Regimentul a rămas pe front până pe 15 / 28 august 1917 când Divizia 13 Infanterie a fost înlocuită de Divizia  15 Infanterie. A doua zi, regimentul era alături de Brigada 25 Infanterie în păduricea de la sud-est de Călimănești, iar la 18/31 august se găsea la 2 km vest de Fitionești. 

 Pentru vitejia și eroismul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă mai mulți ofițeri ai Regimentului 50/64 Infanterie Tecuci au fost decorați: maiorul Bratu Constantin și căpitanul Toma Pericle au primit Ordinul „Steaua României cu spade în gradul de Ofițer cu panglica de „Virtutea Militară”; maiorul Artimovici Anton, căpitanul Subotin Pompiliu, locotenenții Novac C. Iftimie, Giurcă D. Vasile și Tigoianu Dumitru, precum și sublocotenentul Ariton N. Ioan au fost recompensați cu Ordinul „Steaua României cu spade în gradul de Cavaler cu panglica de „Virtutea Militară”; locotenent în rezervă Radu S. Vasile, sublocotenenții – Lupu Grigore, Hâncu Haralambie, Socol Alexandru, Theodorescu Traian, Chiriță Alexandru, Vasilescu Alexandru, Ionescu Valerian, Turcan Petre, Giurgea N. T., Duțescu Ioan, Mareș Dumitru, Vartolomei David, sublocotenenții de rezervă – Dimitriu P. Ștefan, Voinescu Ioan, Păun Z. Constantin, Bălănescu Nicolae, Pușcă I. Tănăsache, Andronescu Ion, Doboș Constantin și medicul sublocotenent Diaconescu M. Mihai au primit Ordinul „Coroana României” cu spade în gradul de Cavaler cu panglica de „Virtutea Militară”. 

Pentru zelul și devotamentul remarcabil cu care au contribuit la combaterea epidemiilor în anul 1917, mai mulți ofițeri ai Regimentului 50/64 Infanterie au fost decorați cu Ordinul „Crucea Regina Maria” clasa a II-a (locotenent-colonel Genuneanu Diamandi, comandantul regimentului și locotenent-colonel Fărcășeanu Nicolae) și clasa a III-a (locotenent Nicolau C. Pantelimon, locotenenții în rezervă Radu S. Vasile și Bradea N. Constantin – de profesie avocat, originar din comuna Corod, sublocotenent Tănăsescu Nicolae). 

Pentru faptele de arme săvârșite în război mai mulți subofițeri și soldați din cadrul Regimentului 50/64 Infanterie au fost răsplătiți cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” cu spade clasa a II-a (Ghieacă Gheorghe, Rujan Ioan, Trandafirescu  Gheorghe – soldați) și clasa a III-a (Toia Vasile, Pavelescu Ioan, Duda Nicolae, Hagiu Gheorghe – sergenți; Călin Gheorghe, Drug Nicolae, Pralea Dumitru, Nedelcu Dumitru, Gavrilă Nicolae, Dobrea Dumitru, Chiper Ioan, Olaru Gheorghe, Gheman Iftimie, Șerban Gheorghe, Tuveni Vasile – caporali; Stoica Constantin, Lahu Dumitru, Heghes Constantin, Dănțuș Ion, Câmpianu Constantin, Popa Constantin, Cosma Gheorghe, Diaconu Nicolae, Teliban Gheorghe, Mihăilă Gheorghe, Labă Gheorghe, Stan Ioan, Uță Ioniță, Alexandru Ioan – soldați). 

În cartea eroilor neamului  s-au înscris și alte nume de tecuceni, precum cele ale ofițerilor: lt. col. Marian Gheorghe, sbl. Chiaburu Tudose, Ciobotaru C., Telebașa Gheorghe și Rău Niculae. În timpul războiului acest regiment a dat și alți ofițeri eroi, precum: Lt. Col. Popovici P., sublocotenenții Primen G., Painu Constantin, Panaitescu I. și Pocovnicu V. 

Mausoleul de la Mărășești are înscrise numele a zeci de tecuceni căzuți în crâncena bătălie sub steagul Regimentului 50/64 Infanterie care, prin Înaltul Decret nr. 1356, din 15 noiembrie 1917, a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a. În motivare se precizează: „Pentru vitejia și avântul cu care au luptat atât ofițerii cât și trupa, în aprigele lupte de la Mărășești din anul 1917. În ziua de 30 iulie, pe când regimentul se afla pe poziție între Divizia 9 și Corpul IV Armată rus, nu numai că a rezistat cu energie nenumăratelor atacuri date de inamic, dar contraatacând cu furie au reușit să înainteze și să câștige teren, acest regiment de elită s-a distins în mod glorios prin îndârjirea cu care a luptat la 6 august 1917, împotriva trupelor din Divizia a 2-a Bavareză și în timpul cărei lupte batalionul I a dat un contra atac strălucit, care a determinat prima retragere a dușmanului”. Regimentul a primit și „Crucea Comemorativă” cu bretele „Ardeal, Carpați, Dunăre, Mărășești”. 

 

Daniel Bradea