A început campionatul național de rugby U17

 

Miercuri, 12 octombrie 2022, pe terenul de la CNAE s-a desfășurat primul meci din noul campionat de rugby U17 unde echipa CSS Tecuci a avut-o adversară pe echipa LPS Suceava. Meciul a fost arbitrat de o brigada compusă din central și un tușier din Iași și un alt tușier din Bârlad. A fost un meci viu disputat, echipa tecuceană deschizând repede scorul printr-un eseu netransformat, după care sucevenii au revenit la conducere pentru ca spre final echipa tecuceană să întoarcă rezultatul în favoarea ei, respectiv 15-12 și să câștige acest prim meci.

Am urmărit o dispută foarte echilibrată, echipa suceveană având sponsor pe SC EXPERTOPTIC și un antrenor care se preocupă permanent de echipă, dovadă și faptul că are un jucător, respectiv David Bălan, care face parte din lotul național al României la cat. U18.

De partea noastră, echipa a fost și este pregătită cu mult devotament și dăruire de profesorul Genu Popa, sprijinit de antrenorul Ionel Popa. De pe margine am auzit mereu îndemnuri câte micii rugbyști adresate de fostul rugbyst, nelipsit de la jocurile de pe acest teren, Eugen Purcel, care trăiește acest sport la aceleași sentimente ca în tinerețe. Am auzit vocea lui pe întreagă desfășurare a meciului și am remarcat bucuria lui când la final, echipa noastră a câștigat.

În final, câteva aprecieri și observații. Dacă până acum jucătorii nu aveau la acest teren nici măcar vestiar, acum, printr-o colaborare CNAE – CSS, sportivii au un vestiar unde se pot echipa. În schimb, la teren nu există nici un grup social. Mai mulți spectatori, mai puțin inițiați și care nu au venit de la început, se întrebau – Cât e scorul? Consider că trebuie o tabelă de marcaj – în nici un fel electronică – ci una ca pe timpuri, din lemn.

 Am remarcat la meci și prezența noului director al CSS, Valeriu Mănăilă, pe care l-am întrebat cine a construit cele două spații pentru rezerve, cu scaune și un frumos acoperiș, și mi s-a spus că este o colaborare și sponsorizare de la PODTEC. Felicitări pentru acest lucru! O altă remarcă interesantă constă în faptul că dacă pe timpuri, când jucau marii sportivi Glavaski, Papitu, Belosinsinki, Radu Voinescu și mulți alții, echipa era sută la sută din tecuceni, în actualul lot ar exista un singur tecucean, restul fiind din satele limitrofe. Oare Tecuciul nu mai dă rugbyști?

După cum am aflat, stadionul central, când va fi gata, nu va putea găzdui meciuri de rugby fiind sintetic. Atunci meciurile de rugby se vor juca pe terenul CNAE. Consider că ar fi cazul ca, și aici, Consiliul local să intervină și să sprijine amenajarea acestui spațiu. Dacă nu pentru noi, măcar pentru oaspeții ce vor veni. Așteptăm măsuri în acest sens.

 

Iancu Aizic