Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

 

Anual, la data de 14 octombrie creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. În popor, aceasta este cunoscută și ca „Sfânta Vineri”, denumire care-și are originea în onomasticul grec „paraskevi”, tradus prin a cincea zi a săptămânii, „vineri”.

Cine este Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva face parte din alaiul sfintelor fecioare de care s-a înconjurat Maica Domnului.

Parascheva aparținea unei familii credincioase și bogate. Dragostea față de Dumnezeu și-a descoperit-o la vârsta de 8 ani când, asistând la Sfânta Liturghie, i-au rămas în suflet cuvintele Mântuitorului: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze” (Marcu 8, 34).

Până la 13 ani când s-a refugiat într-o mănăstire, micuța a trăit în rugăciune și și-a arătat iubirea față de cei săraci, dăruindu-le frecvent hainele ei frumoase. Odată cu fuga la mănăstire, rupe definitiv legătura cu familia și începe să trăiască în post aspru și în nevoințe greu de îndurat pentru vârsta ei.

La 20 de ani, merge în Țara Sfântă unde trăiește timp de 4 ani în pustia Iordanului, îndurând cu stoicism frig, foame, arșiță și ispitele crunte ale demonilor. La 24 de ani, un înger o vestește că Domnul o va chema la el. Parascheva se întoarce în locurile natale unde mai trăiește un an de zile, la fel de umilă și de smerită. Moare și este îngropată în cimitirul străinilor, moaștele ei fiind descoperite de un creștin milostiv care a avut o vedenie.

Tradiții de Sfânta Parascheva

În credința populară, Cuvioasa Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Credincioşii au convingerea că aceasta mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug.

Totodată, se ştie că Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea apelor. S-a perpetuat credinţa că imaginea Cuvioasei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar acea apă căpăta astfel proprietăţi tămăduitoare. Din acest motiv, în zilele noastre, cu ocazia acestei sărbători icoana Cuvioasei este așezată lângă fântâni și izvoare.

Cine se roagă Sfintei în această zi, în special fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic.

Superstiții de Sfânta Parascheva

De Sfânta Parascheva nu ai voie să mănânci sau să dai de pomană poame cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. În schimb e bine să împarți must sau vin nou, pâine sau lipii.

În această zi, bătrânii de la țară nu fac focul în sobă pentru că astfel ar atrage nenorociri asupra gospodăriilor lor.

Se crede, de asemenea, că fetele care spală și cos de Sfânta Parascheva vor rămâne nemăritate. În plus, cusutul și spălatul în această zi sfântă s-ar face vinovate și de apariția negilor pe mâini.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase, n-ar trebui să se lucreze nici acasă, nici la serviciu, în caz contrar existând credința că cei care lucrează nu vor fi ocoliți de bolile de ochi și de durerile de cap.

 

sursa: crestinortodox.ro