Manevra Heimlich poate salva vieți – Video

 

Sunt situații în care cunoașterea unor elementare metode de prim ajutor este esențială în salvarea unei vieți. Una dintre aceste metode este Manevra Heimlich care se recomandă a fi pusă în aplicare înainte de a suna la ambulanță. 

Manevra Heimlich este o metodă de dezobstrucționare a căilor aeriene în cazul blocării lor cu un corp străin, la care se poate apela în cazul în care victima se sufocă. Corpul străin (un aliment, o bomboană, un obiect etc.) ajunge în trahee, în loc să coboare spre esofag, blocând astfel parțial sau total căile respiratorii.  

În cazul unei obstrucționări totale a traheei, aerul nu mai poate ajunge la plămâni, iar victima se asfixiază. În această situație, puteți interveni aplicând manevra Heimlich, pentru a scoate corpul aspirat pe trahee.  

Dacă persoană în cauza poate respira, vorbi sau tuși, manevră Heimlich este complet ineficientă. În aceste cazuri, nu trebuie să interveniți în niciun fel în timpul eforturilor victimei de a arunca obiectul prin tușe.  

Important: Manevra Heimlich se efectuează atunci când victima nu scoate niciun sunet!  

În cazul în care manevra Heimlich, ce utilizează compresia abdominală, nu a fost eficientă, se poate recurge la lovirea cu palmă în mod repetat între omoplați.  

Semnele obstrucționării căilor aeriene  

Sufocarea se produce de cele mai multe ori în timpul mesei. Semnele sufocarii sunt foarte ușor de recunoscut:  

– persoana își duce involuntar mâna la gât; 

– victima nu mai poate respira, vorbi sau tuși; 

– tegumentele își schimbă culoarea – pielea se înroșește, apoi devine albastră, și în sfârșit, dacă nu primește ajutor, victima își pierde cunoștința și moare.  

Atunci când fluxul de oxigen la creier este întrerupt, creierul suferă leziuni foarte grave, care pot fi ireversibile începând din al treilea minut de privare de oxigen, scrie romedic.ro.  

Atenție: Dacă sunteți singur cu persoana care se sufocă, efectuați manevra Heimlich înainte de a suna la ambulanță! Dacă sunt și alte persoane prin preajma, cel mai bine e ca cineva să cheme ajutor medical, în timp ce dumneavoastră efectuați manevra. 

 

 

You cannot copy content of this page