După trei ani lucrările Apă Canal SA din Tecuci sunt finalizate în proporție de 75%

 

Situația șanțurilor săpate de firma Rotary în Tecuci și modul în care execută lucrările atribuite de SC Apă Canal SA Galați a revenit astăzi, 21 noiembrie 2022, în atenția tecucenilor. În urma ploii care s-a abătut noaptea trecută asupra Municipiului Tecuci unii au găsit că e un bun prilej de a dezinforma încă o dată cetățenii. 

Referitor la aceste lucrări, prima hotărâre pe plan local a fost adoptată de Consiliul Local Tecuci în octombrie 2016 și în același an, prin hotărâri succesive, nu mai puțin de 124 de străzi au fost predate către acelaşi constructor – SC Rotary Construcţii SRL. Licitaţia pentru atribuirea contractului a fost organizată de SC Apă Canal SA și executarea lucrărilor se află sub jurisdicția firmei gălățene.  

În ședința Consiliului Județean Galați din 29 august 2022, consilierul județean Vasile Diaconu a insistat pe răspunsul primit de la societatea Apă Canal SA Galaţi în legătură cu solicitarea sa despre durata contractului pe care îl are firma Rotary la Tecuci. Acesta a arătat că progresul fizic este de 75% după multe, multe, amânări, opinând că directorul ar ţine mai mult cu firma. „În general, toată lumea o protejează, deşi lucrează foarte prost şi la Tecuci sunt foarte multe probleme. O să fie şi mai multe probleme după ce o să se dea în funcţiune, rămânând de văzut dacă sistemul o să funcţioneze”, a menționat consilierul județean.  

Vasile Diaconu a mai arătat că şi contractul care a fost până în 26 august 2022 a expirat, aflându-se acum la consultantul de supervizare privind extinderea duratei de execuţie a acestuia. Aşa fiind, nu ar mai face apel la autorităţi, ci la presă: să vină să constate, fiind „a patra putere în stat”, să facă nişte fotografii, să vadă ce fel lucrează Rotary în Tecuci şi să se sesizeze, afirmând că lucrurile deja l-au depăşit.  

 În replică, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, a precizat că nu este vorba despre a face fotografii prin Tecuci, cât despre o problemă de care nu îşi doreşte nimeni să aibă parte, indiferent de funcţia pe care o deţine. Și anume să muncească pentru a obţine o finanţare europeană de două sute patruzeci de milioane de euro ca să vină o firmă care să îşi bată joc de lucrări. Aşa ceva este imposibil. Din punctul lui de vedere trebuie găsite soluţiile şi pârghiile legislative pentru că, într-adevăr, presa este „a patra putere în stat”. Dar dacă asta rezolvă problema toţi îşi pot lua câte o cameră de luat vederi trimiţându-le firmei să vadă că nu au făcut lucrările în proporţie de 100%.  

Președintele Consiliului Județean „și-a amintit şi de faptul că în 2019, ca să se câştige alegerile, nu era o problemă că firma Rotary nu se mişca bine în Tecuci, astăzi părerea s-a schimbat. Atunci nu se făceau lucrările din cauza primarului din Tecuci, astăzi nu mai este vina primarului din Tecuci, ci este vina societăţii Apă Canal SA Galaţi”. Ceea ce uită Costel Fotea este faptul că proiectul a pornit cu stângul din start. Străzile trebuie împărţite pe sectoare, iar fiecare sector să aibă un alt constructor. Concurenţa ar fi fost benefică pentru toţi. 

 Calvarul tecucenilor, început în anul 2019, continuă și astăzi. Dat fiindcă este vorba despre o finanțare europeană de 240 milioane de euro SC Apă Canal SA Galați nu își permite rezilierea contractului cu firma Rotary și restituirea fondurilor nerambursabile. În același timp, datorită ploii abundente și a întreruperilor din rețea unele canalizări au început să refuleze inundând străzile. Cum lucrarea Apă Canal din Tecuci este executată în proporție de 75%, ceea ce reprezintă o medie de 25% pe an, astfel de evenimente nefericite se pot întâmpla și în următorul an fără ca actuala administrație locală să poată face ceva. Lucrările, așa cum s-a văzut, se află sub jurisdicția SC Apă Canal SA și a Consiliului Județean Galați.   

Întreaga interpelare pe tema acestor lucrări, din care am spicuit rândurile de mai sus, se regăsește în procesul-verbal al ședinței ordinare a Consiliului Județean Galați din data de 29 august 2022. Discuția poate fi urmărită și în imaginile de mai jos. Amănunte suplimentare aflați accesând „Lucrările Apă Canal şi Rotary. Deciziile care au condus la dezastrul de pe străzile tecucene”.