IPJ Galați: Deținerea, utilizarea și vânzarea articolelor pirotehnice în siguranță, cu respectarea prevederilor legale

 

Având în vedere perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii gălățeni atenționează asupra faptului că deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment și a articolelor pirotehnice de scenă sunt permise doar cu respectarea legislației în vigoare. 

Astfel, din motive de securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului sunt interzise deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3, și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (categoriile T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2. 

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 nu pot fi comercializate către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani. 

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor sau a mediului. 

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. 

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții: 

– Între orele 24 – 6, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; 

– La o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri, 

– La o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; 

– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; 

– La o distanță mai mică de 500 de metri de păduri. 

Nerespectarea acestor prevederi legislative poate constitui infracțiune sau contravenție, fiind sancționată, după caz, cu închisoare sau amendă penală, sau cu amendă contravențională conform Legii 126/1995 și Legii 61/1991 republicată, transmite IPJ Galați. 

În conformitate cu atribuțiile și competențele stabilite prin legea de organizare și funcționare, cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explosive, republicată cât și cu H.G. 1102/2010 privind stabilirea cerințelor esențiale de securitate ale articolelor pirotehnice și a condițiilor pentru introducerea lor pe piată, Poliția Română este instituția responsabilă pentru prevenirea, constatarea și combaterea neregulilor în domeniul operațiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel national, controlul referitor la regimul tuturor operațiunilor cu materii explozive.