Revista „Școala Gălățeană” la ceas aniversar – FOTO

 

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, în sala de festivități a Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci a avut loc o manifestare specială care a ținut să marcheze apariția în luna decembrie 2022, a numărului 300 al Revistei „Școala Gălățeană”, publicație care îl are ca director pe profesorul scriitor Ghiță Nazare, redactor șef pe prof. Laurențiu Ichim și redactor șef adjunct pe prof. Gina Brînzan, inspector școlar general pentru județul Galați. 

Manifestarea a fost deschisă de prof. Ghiță Nazare, director al publicației, care începe prin a ne mărturisi că este cuprins de o mare emoție, acum, când se află în orașul lui de suflet și, mai ales, în fața mai multor colaboratori, profesori tecuceni și din jurul municipiului, dorind ca această întâlnire să fie una cu adevărat de suflet. Continuă prin a ne spune cu mare bucurie că această revistă a depășit 30 de ani de existență, acum aflându-se în cel de al 33-lea an iar acum avem cu toții, în fața noastră, nr. 301 – pe ianuarie 2023 al revistei. 

 Ne vorbește în continuare despre greutățile pe care le-a întâmpinat pentru realizarea acestei reviste, primele încercări datând din anul 1985, dar cele 4-5 încercări nu au dus la rezultat așteptat din diferite motive. Ne amintește și de drumurile făcute la Ministerul Învățământului, discuțiile cu ministru de atunci Mihai Sora sau cu profesorul Antohe. Se părea că în anul 1987 se putea realiza acest lucru dar nici atunci nu s-au găsit toate cele necesare pentru debutul revistei. Acest lucru s-a realizat după anul 1989, împreună cu profesorii Soitu, Ștefănescu, Valentin Turlan și din Tecuci – prof. Vasile Ghica. Își amintește apoi de diversitatea de nume apărute pentru revistă și, în cele din urmă, s-a decis că numele de revistă „Școală Gălățeană” este cel mai potrivit. Mai apăruse și problema financiară a publicației și atunci profesorul Ghiță Nazare a avut curajul să apeleze la Bugetul Casei Corpului Didactic, iar până la urmă totul s-a rezolvat cu bine. Revista a avut la început un tiraj de 10.000 exemplare, care era cam mult pentru că personalul didactic plus auxiliar de atunci era cam 9.000 de persoane. S-a plecat cu prețul de 3 lei pe exemplar. 

 Și iată, continuă vorbitorul, au trecut de atunci 33 de ani și revista continuă să apară. Și acest lucru, cu ajutorul cadrelor didactice din tot județul unde un rol aparte îl are și colectivul de cadre didactice din Tecuci și împrejurimi. Mulțumesc și pe această cale tuturor colaboratorilor! Am avut în permanentă materiale pentru publicat, materia primă cum se spune, și chiar acum avem pentru următoarele două numere. În drumurile mele prin școlile din județ am văzut grija față de această revistă, în școli din sate sau comune, existând în biblioteci, colecții ale acestei reviste. Ne amintește în continuare de diversitatea rubricilor din revistă, respectiv „Scriitori gălățeni, scriitori tecuceni” sau „În Memoriam” atunci când ne părăsește câte un coleg sau este omagiat. Vorbitorul roagă colaboratorii să nu se supere dacă materialul transmis de ei nu a apărut în primul număr, pentru că se da prioritate materialelor ce prezintă o oarecare urgență în apariție, dar totul se rezova corect până la urmă. Să nu uităm că revista este una din cele mai longevive din județ și poate chiar și din țară. Eu, acum, în numele redacției, vă felicit pentru ce ați realizat până acum și mai ales pentru sprijinul acordat revistei. Am dorit expres să sărbătorim acum, împreună, cele 300 de numere și vi-l ofer cu drag pe cel de al 301-lea număr. Acum, e timpul să trecem la acordarea de Diplome de Excelență care se acordă pentru consistentă colaborare de-a lungul timpului, pentru realizarea Revistei „Școala Gălățeană” cu prilejul apariției numărului 300 al publicației. Diplomele sunt semnate de Director prof. Ghiță Nazare și Inspector Școlar General prof. Gina Brînzan. 

Și, astfel, au primit Diplome următorii: Vasile Ghica, Eugenia Olariu, Ionel Necula, Vladimir Radu, Ștefan Andronache, Gh. Vasilache, Monica Precupanu, Corina Olaru, Daniel Mihociu, Tănase Dănăilă, Iancu Aizic, Constantin Oancă, Adriana Lefter, Cezar Ungan, Maria Postea, Veronica Trofin, Stan Andrei, Niculina Posteucă, Mariana Vizitiu, Nicuța Țuchel, Lucreția Iancu, Cristian Stănilă, Daniela Ignat, Dobrica Maxim, Nicoleta Racovici, Eleonora Stamate, Elena Dascălu. Acestora li se mai adaugă profesorii Virgil Pavel și Monica Onica cărora li s-a acordat această diplomă în altă festivitate. 

 S-a trecut apoi la discuții și primul vorbitor a fost profesorul scriitor Vasile Ghica, unul din cei mai vechi colaboratori. Acesta spune că revista a dat și dă dovadă de mult profesionalism și este o adevărată școală de jurnalism pentru învățământul gălățean și nu numai. Revista a avut și are o contribuție importantă la dezvoltarea culturală a județului. Să nu uităm că profesorul Nazare este și autor a mai multor cărți, în special de interviuri cu mari personalități. În continuare, prof. Ghica ne vorbește de importanța zilei de 24 ianuarie, dar și rolul determinant avut de concetățeanca noastră Cocuța Conachi, subliniind faptul că ar trebui să primească mai multă atenție pentru rolul ei în istorie. Se vorbește apoi și de cercetășie, Tecuciul fiind capitala Cercetășiei, dar regretă faptul că a scăzut numărul acestora, de la circa 800 acum fiind 52 și cadrele didactice ar trebui să facă mai mult în acest sens. Se subliniază aportul profesoarei Mihaela Munteanu. Vorbitorul continuă prin a aminti și de Ateneul Fundației Pelin din Tecuci, poate cea mai puternică investiție particulară în cultură. Să nu uităm nici faptul că avem în Tecuci circa 30 de scriitori care ar trebui invitați în școli, să vorbească elevilor, mai ales la orele de română sau dirigenție. Se amintește și de reușitul Festival al Aforismului de la Ateneu, care a pus Tecuciul pe harta națională și chiar internațională. Profesorul Ghica ne spune că în casa fiecăruia, ar fi absolut necesare două cărți – ,,Alături de Biblie, o carte depoezii a lui Eminescu. Eminescu, este poate singurul poet care nu a primit în viața lui, nici un premiu”. Încheie recitând o frumoasă poezie de Virgil Carianopol. 

În continuare, a luat cuvântul poetul Tănase Dănăilă, vechi colaborator al revistei care arată faptul că prof. Nazare ar trebui să-și formeze și un continuator al activității acestuia. Cuvinte de apreciere pentru revistă au venit și de la scriitorul prof. Constantin Oancă, vorbind mai ales de strânsa legătură dintre cultură și educație. 

 A luat apoi cuvântul prof. Gh. Vasilache, tot vechi colaborator al revistei, despre care un reputat jurnalist de la „Viața Liberă” spunea că, după el, „la Țepu – unde preda prof. Vasilache – se află Km. 0 al gramaticii Limbii Române”! Acesta apreciază revista pe care o consideră o adevărată școală de jurnalism, care, printre alții, l-a format și pe dânsul. Ne amintește și faptul că acum 32 de ani, când s-au dat subiectele la o Olimpiadă de română, a fost primul și singurul care a observat exprimări greșite în formularea subiectelor, anunțând celor în drept acest lucru. A vorbit în continuare profesorul Virgil Pavel, care după ce apreciază conținutul revistei, ne reamintește că în această unitate a lucrat 40 de ani și, după pensionare, colaborarea în continuare cu revista îl face să creadă că încă mai este profesor activ, la catedră, fiind mereu în jurul cadrelor didactice de la CNSH. 

Cuvinte de apreciere au venit și de la profesoara Mariana Vizitiu, care a declarat că această colaborare cu revista i-a deschis gustul pentru jurnalism și literatură. 

În final, profesorul Nazare a mulțumit distinsei profesoare Eugenia Olariu, directoare adj. a CNSH, pentru spațiul și sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment cu adevărat de suflet. 

La mulți ani și multe numere, profesorului Ghiță Nazare, colectivului și colaboratorilor revistei! 

 

Iancu Aizic