Conferințele Muzeului: 164 de ani de la Unirea Principatelor Române – ecouri focșănene și tecucene

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, vineri, 20 ianuarie 2022, începând cu ora 11, conferința „164 de ani de Unirea Principatelor Române – ecouri focșănene și tecucene”. 

Unirea Principatelor Române a însemnat pentru întregul popor român actul de naștere al Statului Român. Contextul istoric al Unirii a fost unul prielnic dezideratelor naționale dar nu lipsit de obstacole, de intrigi de palat sau răsturnări de situații. În ciuda tuturor evenimentelor, 24 ianuarie 1859 rămâne o pagină importantă a secolului XIX atunci când Statul Român a luat ființă și ulterior s-a definit ca o națiune de sine stătătoare în 1877. 

 Orașele Moldovei au avut un rol însemnat în acest deziderat național prin implicarea elitelor locale în acest proces politic, astfel Tecuciul și Focșaniul au avut personalități de seamă care au avut rol hotărâtor în 1859. La momentul realizării Unirii, Focșanii reprezentau cum nu se poate mai bine situația prezentă la nivelul celor două Principate române, fiind divizat în Focșanii Moldova și Focșanii Munteni. Chiar prin locul unde astăzi se afla Piața Unirii, trecea un braț al Milcovului care despărțea orașul. Dorind să înlăture granița, elita focșăneană s-a organizat în unul dintre cele mai mari cercuri unioniste, fiind foarte activ până la unirea administrativă efectivă din 10 Iulie 1862. 

Vor susține comunicări: 

– Ionuț Iliescu – Șef Secție Istorie, Muzeul Vrancei 

– Dr. Florin Daniel Mihai – Muzeograf, Muzeul Vrancei. 

Moderator al evenimentului va fi managerul muzeului tecucean, Daniel Dojan. 

Vă așteptăm!  

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”