A doua ediție a Salonului de Carte „Libris”

 

Marți, 7 februarie 2023, Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit cea de a doua ediție a Salonului de carte – „Libris 2023”. 

 În sală erau frumos expuse lucrările apărute în anul 2022 ale autorilor tecuceni și din împrejurimi alături de fotografiile acestora. Erau prezentate cărți semnate de Daniel Bradea, Viorel Burlacu, Gelu Ciorici – Șipote, Vasile Ghica, Mihaela Gudană. Vasile Sevastre Ghican, Marin Mârza, Isabela Monica Manole, Ionel Necula, Ghiță Nazare, Constantin Oancă, Virgil Pavel, Doru Scărlatescu, Eleonora Stamate, Ramona Sonu, dar și publicații precum „Tecuciul literar-artistic”, revista „Jurnalul nostru” – care apare la CNCH având în colegiul onorific pe distinșii profesori Vladimir Radu și Viorel Burlacu iar editor coordonator pe apreciata profesoară Ana Mazilu, revista „Muguri de cuvânt” – a Bibliotecii „Ștefan Petică” din Tecuci, revista „Emoții de licean” a CNAE, revista „Gânduri” – a Școlii gimnaziale „Dimitrie Sturdza” și altele. 

Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de Cultură, Cristian Gabriel Călugăru, cel care a făcut o scurtă prezentare a evenimentului, dar și a celor 22 de autori care și-au prezentat aici cărțile realizate în anul 2022, aducând în special aprecieri cărții realizate de cercetătorul în istoria locală Daniel Bradea, respectiv cartea dedicată activității Casei de Cultură în perioada 1953 – 2013, instituția având acum peste 70 de ani de existență. 

 În continuare, metodistul Casei de Cultură – poetul Dan Vîță vorbește la început despre cărțile expuse subliniind în special legătura dintre autor, editor și carte. Se oprește la a explica valoarea și importanța ISBN-ului spunând că editarea unei cărți reprezintă un echipament complex, străbătând laturi economice și financiare. Remarcă în public și prezența reprezentanților Editurii „Graphotek” Tecuci, apreciind valoarea și importanța acesteia. În continuare, ne vorbește de o altă editură cu foarte mari realizări, respectiv Editura „Boema”, pe care o consideră, la ora actuală, cea mai de prestigiu editură gălățeană prin cele peste o mie de titluri apărute aici. Subliniază și importanța revistei „Boema” – care se află acum în al XIV-lea an de existență, respectiv la nr. 168, revista apărând lunar online și printată la trei luni. Avem acum, continuă vorbitorul, bucuria și plăcerea de a-l avea aici, alături de noi, pe poetul, eseistul și prozatorul Petre Rău, fondatorul acestei publicații pe care îl invităm să ne spună câteva cuvinte. 

 Scriitorul tecucean / gălățean Petre Rău începe prin a mulțumi organizatorilor pentru invitația primită și continuă spunând că Editura Boema este continuatoarea revistei și editurii „Info Rap Art” care a apărut în anul 2007, având peste o mie de titluri scoase de sub tipar ajungând chiar și la câte o sută de lucrări anual. Este o editură foarte bine cotată pe plan local, județean și chiar național. Mă bucur că am publicat și lucrări a 13 autori tecuceni, cu cele 23 de cărți realizate de aceștia. Remarc totuși din aceste cărți, pe cele semnate de C. Oancă, Ovidiu Caledoniu, Virgil și Lidia Pavel, Dionisie Duma și mulți alții. Din aceste publicații, 11 cărți au obținut și numeroase premii. Scriitorul Petre Rău apreciază colaborarea cu scriitorii tecuceni, care pentru el reprezintă o mare onoare și o deosebită plăcere. Ne amintește apoi și de existența cenaclului literar gălățean „Noduri și semne”, unde s-au remarcat scriitori că A.G. Secară și, mai ales, regretatul jurnalist Victor Cilincă. În continuare ne prezintă cu mare bucurie primul număr al revistei apărut în anul 2009 și apoi ultimul număr apărut, respectiv cel ce acoperă perioada trim. IV 2022. Încheie, aducând mulțumiri Casei de Cultură pentru această frumoasă și reușită organizare. 

 În continuare a luat cuvântul prof. Vladimir Radu, din partea C.L. Tecuci, începând prin a aduce mulțumiri Casei de Cultură pentru organizarea acestui salon, la prima ediție de anul trecut, având dubii în ceea ce privește continuarea acestuia, dar iată că s-a realizat și sperăm în continuitatea proiectului. Ne vorbește în continuare de importanta cărților și aduce în prim plan nemuritoarele cuvinte ale marelui Arghezi „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”. Vorbitorul aduce mulțumiri editurii Graphotek, care înseamnă mult pentru cultură tecuceană. Consideră că ar fi necesar un ilustrator și un redactor de carte: „Oricum, adresez felicitări tuturor celor ce au expus, felicitări realizatorilor de reviste din școli dar și Casei de Cultură, prezentă mereu la astfel de evenimente!”. 

 A luat cuvântul profesorul Virgil Pavel, care spune că participările lui la astfel de evenimente îi dau o poftă și mai mare de viață. Ne vorbește în continuare de volumele pe care le-a publicat, oprindu-se la cartea „Întoarcerea în timp”. Apreciază activitatea scriitorului Petre Rău și în special cartea acestuia dedicată tragicului eveniment cu vasul Mogoșoaia, o carte cu adevărat eveniment. Continuă, spunând că Petre Rău i-a fost elev la CNSH și atunci când i-a cerut sprijin pentru prima carte pe care a scris-o, fostul elev l-a ajutat cu mare plăcere, dar dovedindu-se a fi foarte exigent din punct de vedere literar. 

 A luat cuvântul scriitorul Tănase Dănăilă, aducând aprecieri Casei de Cultură pentru activitatea pe care o desfășoară și ne vorbește în continuare de Editura Boema, beneficiara a numeroase premii naționale. Vorbitorul se oprește la o altă latură a scriitorului Petre Rău, respectiv calitatea acestuia de a descoperi, sprijini și îndruma tinerele talente, exemplu fiind tânăra și talentata Denisa Lepădatu, deținătoare a numeroase, premii dar și participări internaționale. Totodată, propune ca anumite lansări de cărți să fie făcute în școli sau licee pentru o mai mare popularizare a cărților și autorilor. 

Aprecieri asupra acestei activități au venit și de la scriitorul Constantin Oancă, cel care ne spune că a scos aici, la editura gălățeană, șase cărți. Încheie, vorbind de legătura ce trebuie să existe între om și autor. 

În încheiere, au fost oferite diplome după cum urmează: 

 Pentru Poezie – Mihaela Gudană, Eleonora Stamate, Monica Manole, Marin Mârza, Gelu Ciorici 

Pentru literatură – Vasile Ghica și Ramona Sonu 

Pentru critică – Ionel Necula 

Pentru literatura religioasă – Vasile Sevastre Ghican 

Pentru jurnalism – Viorel Burlacu și Ghiță Nazare 

Pentru Eseuri – Constantin Oancă 

Pentru cercetare și istorie literară locală – Daniel Bradea 

Pentru memorialistică – Virgil Pavel 

Pentru Cercetare științifică – Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” 

 Pentru reviste școlare – Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Național de Agricultură și Economie, Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” 

Pentru reviste literare – „Tecuciul literar artistic” și Revista „Muguri de cuvânt” a Bibliotecii Tecuci 

Premiul Special al Salonului literar – Cercetătorului în istoria locală Daniel Bradea pentru cartea dedicată activității Casei de cultură în perioada 1953- 2013. 

Apreciem activitatea ca o reușită deplină și aducem felicitări organizatorilor! 

  

Iancu Aizic 

 

sursa foto: Casa de Cultură Tecuci