Prin articolul nr. 50 din Legea 218 / 23.04.2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române. Alegerea are o strânsă legătură cu simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.
În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu – șeful poliței din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei.
Primele atestări despre Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab, ale lui Mihai Viteazu în timp ce Mihai Sutzu organizează pentru prima oară paza capitalei, iar în anul 1806 organele de pază și ordine din capitală primesc denumirea generică de Poliție. La 4 noiembrie 1860 Al. I. Cuza emite Legea de organizare a Poliției, urmată de Legea lui Vasile Lascăr din 1 aprilie 1903. Apoi, prin Decretul 25/23 ianuarie 1949 se înființează Miliția pentru ca prin Decretul Lege nr. 2 din 27 decembrie 1994 să se reînființeze Poliția Română.
Astăzi, 23 martie 2023, Muzeul de Istorie tecucean a organizat o manifestare pentru a se sărbători cum se cuvine Ziua Poliției Române.
Manifestarea a fost deschisă de managerul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, Daniel Dojan începând prin a ura un călduros „Bun Venit!” tuturor participanților la eveniment. Mulțumirile speciale pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment au fost îndreptate către comisar șef Enache Ionuț Ștefan și Inspectoratul Județean de Poliție Galați, Serviciul Acțiuni Speciale și Laboratorul de Criminalistică. Se arată în continuare faptul că această expoziție a fost posibilă prin efortul unor oameni pasionați de istorie, unor istorici cunoscuți și care ne-au sprijinit și ajutat, numind Asociația Romilitaria – colecționari Marius Diaconu și Virgil Tudor, amenajarea expoziției și documentarea fiind realizată de unul dintre cei mai buni istorici români pe acest segment de Istorie a Instituțiilor de Interne, muzeograf Adrian Nicolae Alexe – muzeograf la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu.
În continuare, vorbitorul face o scurtă istorie a Poliției, prezentând activitatea acesteia în cei peste 200 de ani de când a apărut. Se oprește mai mult la doi adevărați luptători pentru liniștea tuturor, respectiv Eugen Alimănescu și Dumitru Cernica, ale căror fapte de vitejie se pare că i-au fost model pentru renumitul regizor Sergiu Nicolaescu în nemuritoarele lui realizări cinematografice.
În expoziție, alături de numeroase uniforme militare, se regăsesc documente importante de arhivă din Istoria Poliției și a Miliției Tecuci, diferite cazuri de anchete, dar și diferite tipuri și modele de arme. Trupele SIAS – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale au avut atelier prezentând publicului armele, echipamentele și autospecialele din dotare.
S-a remarcat prezența unui public larg, de diferite vârste, mulți elevi fiind interesați de activitatea Poliției, dorind să urmeze această frumoasă meserie.
La mulți ani Poliției Române și Onoare polițiștilor!
Iancu Aizic