Vernisajul expoziției iconografice dedicată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – FOTO

 

Casa de Cultură și Primăria în colaborare cu Protoieria Tecuci au organizat astăzi, 20 aprilie, în foaierul Sălii „Ion Petrovici”, expoziția „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în reprezentări iconografice”.  

 Vernisajul expoziției de reproduceri (fotografii) după icoane celebre dedicate Sfântului Gheorghe din întreaga lume ortodoxă a fost realizat pentru sărbătorirea patronului spiritual al Tecuciului.  

Pe mai  multe șevaleturi era reprodus chipul Sf. Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății apusene și răsăritene, iar într-un colț, pe rafturi, expoziție de carte religioasă. 

Au fost prezenți la activitate preoți, funcționari ai instituțiilor de cultură din oraș, precum și cei care îndrăgesc arta iconografică.  

 Managerul Casei de Cultură – Gabriel Călugăru a fost gazda evenimentului, vorbind de temnița, suferința Sf. Gheorghe apoi de retezarea capului său cu sabia. Menționează, printre altele că „Expoziția cuprinde zece reproduceri după icoane importante din lumea ortodoxă în special, din păcate nu am avut acces la o rezoluție foarte bună. Cred că cea mai importantă icoană a Sfântului Gheorghe este cea de la mănăstirea  Zografu – muntele Athos, ea având o istorie foarte neobișnuită. O altă icoană importantă este tot a Sf. Gheorghe, dăruită de voievodul Ștefan cel Mare tot mănăstirii Zografu pentru că a fost ajutat de Sfânt în bătălia de la Vaslui cu turcii”. Vorbește despre odoare, despre steagul lui Ștefan cel Mare – care pe sf. Gheorghe îl reprezintă și este adus în anul 1500 tot la acea mănăstire, despre balaurul cu trei capete – reprezentând dușmanii Moldovei: turcii, maghiarii și polonezii. 

Celelalte icoane sunt din surse rusești, majoritatea din Galeriile de la Moscova din secolele XII, XIV și XV, una pictată în Creta în sec. XIV, aflată la Muzeul bizantin din Atena, alta pictată și aflată și acum la mănăstirea Sf. Ecaterina din Egipt. 

 În continuare a luat cuvântul protopopul Cornel Păduraru vorbind despre importanța Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – purtător de biruință și Sf. voievod Ștefan cel Mare – cei doi având o relație cu totul specială. Precizează că a văzut majoritatea acestor icoane în original și starea pe care ți-o oferă atunci când te închini la ele nu poate fi redată în cuvinte. 

„De câte ori pleca la luptă, Ștefan cel Mare avea într-o mapă din piele icoana Sf. Gheorghe, plecând cu ajutorul Sfântului Gheorghe. Istoria a dovedit că întotdeauna Sf. Gheorghe l-a ocrotit și ajutat pe Sf. Voievod Ștefan. La Vidra în Israel se află mormântul unde a fost așezat într-un timp trupul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, acolo, pe placa unde este gravată icoana Sfântului, izvorăște deseori mir bine mirositor, vindecător. Aflat într-un pelerinaj acolo, credincioșii doreau să facă poze, surprinzător toate imaginile au ieșit, mai puțin acelea cu obiectele care i-au aparținut Sfântului Gheorghe. Ieșea în fotografii doar o pată albă. Doar cu smerenie, credință și cu mare cinstire acele obiecte pot fi fotografiate”, a mai spus printre altele protoiereul tecucean. 

 La final, consilierul local Vladimir Radu a vorbit despre importanța istorică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, apreciind expoziția realizată în săptămâna luminată și aproape de sărbătorirea Sf. Gheorghe: „Pentru mine mai importante sunt cele care ilustrează că la Tecuci bisericile din Protoieria aceasta au făcut un act de mare evlavie pentru acest Sfânt Gheorghe, alături de Maica Domnului, alături de mulți alții. Avem bogăție spirituală aici, la nivel de Tecuci, Sf. Gheorghe este prezent în fiecare dintre biserici, avem niște comori extraordinare aici la Tecuci și trebuie puse în valoare. Avem datoria să insuflăm respect pentru biserică, pentru credința creștin ortodoxă și respect pentru valorile pe care înaintașii noștri ni le-au lăsat. Felicit organizatorii acestei expoziții sobre, care au arătat că Tecuciul își păstrează  rădăcinile sale de credință, cultură și de civilizație, fiind o vatră de cultură!”.