„Odă lui Eminescu” la Casa de Cultură Tecuci – FOTO

 

Casa de Cultură în colaborare cu Primăria Tecuci au organizat ieri, 15 iunie, concertul „Odă lui Eminescu – 134 ani de nemurire”.  

Dimineață, la ora 10, angajați ai Casei de Cultură, Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” și ai Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” au poposit la bustul marelui poet Mihai Eminescu din Parcul central, pentru a depune o coroniță de flori. A vorbit managerul Casei de Cultură despre împlinirea a 134 ani ani scurși de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu, aducând „un omagiu celui care este, de peste un veac, un pilon al românității, alături de triada Familie-Credință-Națiune”. Tot despre Eminescu a vorbit și Dan Vîță iar Claudiu Vișan a interpretat frumos melodii dedicate poetului nepereche. 

 De la ora 18,30 Sala Studio a Casei de Cultură a devenit neîncăpătoare, mare parte din spectatori fiind de la Asociația Pensionarilor Tecuci. 

Managerul Gabriel Cristian Călugăru a fost gazda evenimentului, menționând că „Omagiul nostru adus este unul al bucuriei, al versului și al muzicii”, apoi a prezentat pe cei care urmau să urce pe scenă. 

Pentru început au susținut momente poetice tineri liceeni de la CNSH și CNCH, coordonați acum de poeta Monica Manole: Maria Bejan, Alesia Avram,  Alexandra Ciobanu, Mihaela Crihană, Angel Stănică. A urmat un scurt recital pianistic susținut de Georgiana Panaitiu. 

A fost rândul sopranelor Irina Iordăchescu, Mihaela Pletea, tenorul Mario Vasiliu, acompaniați de pianistul Ieronim Buga să susțină recitaluri. 

 Au urcat pe scenă doar Mihaela Pletea – prof. la Conservatorul din București și tenorul Mario Vasiliu, acompaniați de pianist. Chiar dacă era trecută pe afiș și în anunțul de pe SEAP la desfășurarea evenimentului, soprana Irina Iordăchescu, mult așteptată de public pentru a cânta, nu a urcat pe scenă. 

Timp de o oră cei doi, Mihaela Pletea și Mario Vasiliu, au interpretat separat ori în duet, patru variante Ave Maria, două  melodii după poezii românești, muzică italiană, germană, franceză. 

Sală plină, program ales, aplauze pe măsură, căldură insuportabilă. Trupa actriței Monica Manole a interpretat fără microfon, vocea nu li se auzea cam deloc. Cele patru interpretări Ave Maria de la începutul concertului au fost prea mult. Iubim melodia, dar chiar dacă e scrisă de diverși compozitori considerăm că ce-i mult strică. A fost bine dar se putea și mai bine! 

 

 

One thought on “„Odă lui Eminescu” la Casa de Cultură Tecuci – FOTO

  1. De menționat și comportamentul unor spectatori care în timpul spectacolului foșenau pungi și hârtii, vorbeau și adresau remaci necuviincioase ( un spectator i-a cerut unuia dintre interpreți să se întoarcă ,,mîine” pe scenă; un altul a cerut să se interpreteze ,,perinița”; răsete și hăhăieli între piese etc.).

Comments are closed.