Caniculă și disconfort termic în următoarele zile. Ploi în centru și nord-vest

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări valabile începând de astăzi până duminică, 16 iulie 2023. 

Cod Galben  

Pe parcursul zilei de miercuri, 12 iulie, va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.   

 

Cod Galben 

 În intervalul 12 iulie, ora 15 – 13 iulie, ora 6, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. 

În intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse. 

Cod Galben 

 Joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică – 14, 15 și 16 iulie va persista îndeosebi în regiunile sudice.  

Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi, 13 iulie, în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade.  

Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.