Reușit concert simfonic în memoria eroilor tecuceni din Primul Război Mondial

 

Programat inițial să se desfășoare în Parcul „Regina Elisabeta” și mutat în ultima clipă din cauza condițiilor metereologice la Sala de spectacole „Ion Petrovici”, tecucenii s-au putut bucura de un încântător concert simfonic oferit de Orchestra „Camerata Kultura”. 

 Spectacolul a avut drept organizatori Casa de Cultură, Fundația Pelin, Primăria Tecuci și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, care au oferit publicului tecucean acest eveniment în memoria eroilor tecuceni din Primul Război Mondial. 

A fost aleasă special ziua de 6 august exact la 106 ani de la luptele date la marginea Pădurii Răzoare – Mărășești și încheiată cu biruința eroică a Armatei Române. 

Deschizând evenimentul, managerul Casei de Cultură Cristian Gabriel Călugăru amintește de ce s-a întâmplat la Tecuci, la ora 18, când s-a dezlănțuit furia naturii, spunând că viața trebuie să meargă înainte. Mulțumește orchestrei pentru prezența la Tecuci și face un scurt istoric asupra evenimentelor istorice aducând în prim plan Regimentul 50/64 Infanterie Tecuci. 

 Au intrat în scenă cei 16 interpreții ai orchestrei, avînd la pupitru pe dirijorul Andreas Rădoi. Acesta începe prin a mulțumi pentru invitație dar și publicului prezent pentru participare. Spune în continuare că dacă armata este caracterizată de corectitudine, dăruire, pasiune și disciplină la fel se întâmplă și cu membrii orchestrei. Am urmărit evoluția celor 16 instrumentiști cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani. 

Orchestra a prezentat lucrări de Bela Bartok, Joseph Haydn și Ceaikovski. Solist instrumentist la violoncel a fost Thibault Solorzano. 

În final managerul Casei de Cultură a mulțumit orchestrei, Primăriei și Muzeului pentru sprijinul acordat. 

 

Iancu Aizic