Final de proiect Erasmus+ la Școala Gimnazială „Sf. Stelian”, Umbrărești-Deal

 

Sfârșitul lunii august a adus bucuria finalizării unui alt proiect Erasmus+ pentru unitatea școlară din Umbrărești-Deal. Astfel, în cadrul unei conferințe online, desfășurată pe 31 august 2023, pe parcursul a două ore, s-au prezentat principalele obiective ale proiectului finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Acțiunea Cheie 1, Proiecte de mobilitate în domeniul educației școlare: 2022-1-RO01-KA121-SCH-000067480, cu un grant nerambursabil în valoare de 6640 de euro. 

 Profesoarele Angelica Pufu, Georgeta Trifan, Dina Borșan, Monica Babeș, participante la cursul „Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom”, susținut în Atena, de către furnizorul Europass Teacher Academy, în perioada 3 – 8 iulie 2023, au prezentat principalele beneficiile aduse de implementarea metodelor, strategiilor și instrumentelor de predare și evaluare în abordarea caracteristicilor distinctive de învățare  ale eleviilor cu nevoi speciale. S-au amintit tematicile studiate: identificarea diferitelor nevoi speciale, incluziunea, spectrul autismului, realizarea resurselor materiale pentru elevii cu dislexie, identificarea și modalitățile de a reacționa în cazul elevilor cu probleme de comportament. 

Rezultatele implementării proiectului Erasmus+ au fost multiple și sunt constituite din realizarea unui „Ghid de bune practici, diseminarea programului de formare „Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom”  în cadrul proiectului –2022-1-RO01-KA121-SCH-000067480”, formarea unui număr de 15 cadre didactice din școală cu privire la abordarea distinctivă a activității de învățare în cazul elevilor cu nevoi speciale, desfășurarea proiectului „Și eu vreau să învăț”, un proiect transnațional, destinat elevilor cu deficiențe de învățare, susținut în parteneriat cu Gimnaziul „D. Matcovschi” Republica Moldova și proiectul „Lectură și emoții”, în care s-au realizat activități de susținere emoțională a elevilor, prin intermediul aventurilor și personajelor din cărțile copilăriei. 

De asemenea, au fost prezentate materiale didactice realizate de cadrele didactice ale școlii, beneficiarii proiectului: teste, fișe de lucru, hărți mentale, jocuri, exerciții de energizare. 

Elevii care prezintă tulburări specifice de învățare: dislexie, disgrafie, discalculie etc. pot beneficia de șanse egale de dezvoltare și de valorificare a potenţialului, dar cu suport din partea familiei și a cadrelor didactice.  

 

Toate informațiile pe care le prezentăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor afirmații. 

 

Prof. coord. Monica Babeș