Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Educației

 

Ziua Educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu este celebrată anual la 5 octombrie, în toată lumea. Profesorii sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate, tocmai de aceea este necesară aprecierea muncii acestora.

Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, completată de resurse şi materiale educaţionale suficiente. În România, Ziua Profesorului este marcată începând cu anul 1994, conform deciziei UNESCO.

Anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Juriul alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în peste 200 de țări începând din anul 1994. A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO și Organizaţia Internaţională a Muncii privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

La mulți ani, tuturor cadrelor implicate în procesul educativ!