Omul (Profesorul Virgil Pavel) și bradul – FOTO 

 

Se poate spune, pe bună dreptate, că școlile au și ele o anumită viață și ele trăiesc în timp, prin elevii și profesorii care au trecut prin acele locuri. Dacă vorbim de Școala nr. 1 „Anghel Rugină”, gândul ne duce automat la faptul că pe acolo a trecut renumitul academician de valoare mondială, Școala nr. 2 „Gh. Petrașcu” – situată cu o latură spre strada Mare, ne amintește că aici a învățat renumita profesoară Nadejda Decuseară, Școala nr. 3 din zona spitalului ne amintește de marii profesori Constantin Solomon, Neculai Vasilică, Școala nr. 4 – „Ion Petrovici” poartă și azi amintirea directorului Ion Caluianu, Liceul nr. 2 – azi CNCH – trăiește prin marii directori N. Cozma – poreclit „Piratul”, Ștefan Rugină și alții. 

Liceul nr. 1 – azi CNSH se confundă total cu nume de mari directori ca Victoria Lupu Ciobotaru, Iulia Gheorghiu, Virgil Pavel sau mai aproape de noi, regretatul profesor Ioan Grecu. Acum, în zilele când renumitul Colegiu „Spiru Haret” Tecuci își sărbătorește cei 125 de ani de existență prin diferite manifestări, marți, 24 octombrie 2023, am avut plăcerea să particip la o manifestare cu adevărat de suflet. Aceasta a început cu o emoționantă Slujbă de pomenire, oficiată de preoții Petru Ojoc, Stelian Chirvase și Cristian Bălan, toți absolvenți ai acestui Liceu. Spre sfârșitul slujbei, atunci când părintele Ojoc citea lista cu profesorii acestei școli plecați să predea în altă lume, la fiecare rostire de nume figura profesorului Pavel se întrista și parcă îi avea în față. 

 După terminarea slujbei, primul vorbitor a fost directoarea colegiului, profesoara Eugenia Olariu, amintind de sărbătorirea a 125 de ani de la înființarea acestei unități școlare dar și de cei 100 de ani – anul 1923 – când Școala de fete se transformă în Liceul de Fete, care va purta nr. 1, sută de ani care se va împlini pe data de 4 noiembrie 2023, cu mândria că aici nu avem „Haretiști sută la sută ci 125 la sută”, cu gândul la această frumoasă aniversare. Distinsa directoare continuă amintind că aceste manifestări au fost demarate luni, 23 octombrie 2023, cu vernisajul expoziției de portrete realizate de elevii haretiști conduși de iscusitul profesor Constantin Ilaș, portrete amplasate pe gardul metalic de la intrarea în colegiu. Se amintește și de o altă manifestare realizată prin colaborarea elevilor de aici cu echipe de cercetași tecuceni. Iar astăzi, continuă vorbitoarea, vom avea un alt eveniment care va rămâne puternic înscris în inimile elevilor și profesorilor de la CNSH. Este vorba de acest falnic brad, plantat aici, în fața liceului, de tânărul, pe atunci, profesor Virgil Pavel. Dorim ca acest copac să rămână Simbolul rezistenței și continuității.  

Profesorul Pavel, însoțit de director Eugenia Olariu și dir. adj. Ramona Petrică, au dezvelit placa comemorativă de pe trunchiul copacului plantat pe data de 23 octombrie 1963. 

 Invitat să ia cuvântul, profesorul Pavel, cât se poate de emoționat, a început prin a spune că se simte obligat să adreseze pentru început o Rugă către Cel de Sus și să-i mulțumească că a ajuns să trăiască aceste frumoase zile. „Mulțumesc apoi tuturor colegilor care au fost mereu alături de mine și apoi încă o rugă către cel de Sus care m-a înzestrat, cum îmi spun mulți apropiați, cu două mâini drepte, cea de a doua fiind soția mea, Lidia, căreia îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul acordat pe tot parcursul vieții. Și ea este tot absolventă a acestui colegiu, promoția 1955”. 

Profesorul Pavel continuă amintind că prin anii 1960, spațiul destinat Liceului era insuficient și în anul 1963 s-a inaugurat actuala clădire de pe Bulevardul Victoriei din Tecuci. Continuă prin a ne aminti de directorii care au condus acest liceu, Elena Lupu, Maria Popovici și alții aducând un pios omagiu regretatului director Ion Grecu, cel care împreună cu dir. adj. Rodica Cristovici au condus mulți ani, cu mare onoare, această unitate școlară, vorbind și de frumoasele realizări din acel timp.

 Să nu uităm de ultimul proiect al directorului Grecu, mansardarea clădirii colegiului: „Aici m-am desăvârșit întâi ca om, apoi ca profesor și apoi ca director adjunct și o perioadă director plin. Vreau să mai remarc faptul că preoții care au oficiat slujba de pomenire, Petru Ojog, Stelian Chirvase și Cristian Bălan sunt absolvenți ai acestui liceu. Mă bucur să văd acum, printre participanții la acest eveniment mulți profesori care au fost aici, unii chiar și elevi, alții apropiați de liceu. Am colaborat întotdeauna bine cu profesorul Ghica, cu profesorul Andronache, cu profesorul Constantin Oancă. Mă bucură și prezența aici, a reprezentanței presei, prin Iancu Aizic, absolvent al acestui liceu. La fel și scriitorul Tănase Dănăilă. În final, mă adresez Bradului, adus de mine în anul 1963 de la Tușnad, spunându-i să rămână mereu vertical și noi să încercăm să fim, cât putem, tot verticali”.  

Apoi, preotul Petru Ojog a citit scrisoarea imaginară a profesorului Pavel către Brad, pe care îl consideră „Copilul lui” și care, la dezvelirea plăcii memoriale, l-a cuprins, cu drag, în brațe. În finalul scrisorii, autorul spune că „Bradul mă salută când vin la școală, la fel și când plec, dar va trebui să-mi iau rămas bun de la el, care va rămâne mereu în acest loc”. Preotul Ojog mărturisește că această scrisoare imaginară a fost un moment de mare sinceritate și nostalgie. 

 În continuare, a luat cuvântul fosta directoare adj. Rodica Cristovici, promoție a anului 1974 la acest liceu, citind un material dedicat profesorului Pavel, care a activat la acest liceu în perioada 1960-1999, materia prin care ne face să înțelegem și mai bine că „Omul sfințește locul”. Prof. Cristovici amintește de perioada anilor 1974-1976, atunci când la conducerea liceului se afla distinsa profesoară Iulia Gheorghiu. Continuă, menționând că, după pensionare, profesorul Pavel, renumit om al cifrelor, a devenit un apropiat al literelor, scriind mai multe cărți, fie cu evocări din propria viață, fie despre promoțiile liceului sau despre oameni ce au făcut cinste Tecuciului cum ar fi Iulia Gheorghiu, sculptorul Dan Mateescu, doctorul – poet Ion Jean Hurjui și alte personalității. Să nu uităm că profesorul Pavel este Cetățean de Onoare al Tecuciului. 

A luat cuvântul un alt fost profesor al Liceului, Gh. Moraru – fost profesor de sport, acum un recunoscut poet amator, participant la numeroase evenimente cultural-artistice. El ne spune, printre altele, că „Bradul ne învață să fim mereu drepți”. Despre sport, unde a fost profesor, zice că acum aleargă o „milă”, dar nu de drum ci milă de la Dumnezeu. Referitor la poezie, ne spune în final „În viață, am primit mai mult decât dau / Și de aceea, vreau să mai stau”. Intervine profesorul Pavel, spunând că în ordinea vârstei înaintate, pe primul loc e profesoara Maria Chiriță, pe locul doi, prof. Gh. Moraru și eu, abia, pe locul III. 

Profesorul Vasile Ghica, care fost o bună bucată de timp Inspector Școlar Teritorial, spune că nu a fost elev al acestui Liceu, dar a fost mereu în preajma acestuia. Adresează felicitări tuturor profesorilor care au activat aici, încheiind cu frumosul aforism „Scopul educației este transferul de flacără”. 

 Profesorul Constantin Oancă, fost elev al acestui liceu, recită, cu referire la Brad, câteva versuri din poezia eminesciană „Revedere”, precizând că „putem spune că Bradul simbolizează Omul”. Continuă, spunând că în perioada când era aici elev profesorul Pavel preda matematica și astronomia, era un profesor și mai ales un om, caracterizat prin multă blândețe. Apoi, i-am fost și coleg de cancelarie pentru că am urmat și eu drumul învățătorilor, învățătorului, adică a lui Dumnezeu, eu fiind promoția anului 1969.  

O ultimă remarcă, legată de profesorul Pavel. La fiecare vorbitor știa exact ce promoție este, cu cine a fost coleg și chiar cine a fost șeful promoției respective. Manifestarea s-a încheiat cu o cafea, o prăjitură și un suc oferite de organizatori.  

La mulți ani CNSH! 

 

Iancu Aizic