Elevii Școlii „Elena Doamna” au avut parte de o săptămână dedicată activităților despre sănătatea mintală 

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Elena Doamna” Tecuci, județul Galați, au luat parte la activități despre sănătatea mintală în perioada 9-13 septembrie 2023. Proiectul „Săptămâna Sănătății Mintale”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de către Asociația Act for Tomorrow, le-a oferit copiilor acces la informații despre afecțiuni mintale, cum să cultive o stare de bine și satisfacție cu ei înșiși și acceptarea de sine.  

Proiectul, gândit de către Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, a venit ca un răspuns la problema sănătății mintale în rândul elevilor și le-a oferit acestora posibilitatea de a lua parte la activități variate. În cadrul proiectului, copiii au putut afla despre cum să aibă un stil de viață sănătos, cum să își creeze rutine care să le ofere o stare de bine și cum să dezvolte relații sănătoase cu colegii și profesorii.  

Printre obiectivele proiectului s-au numărat:  

– promovarea unui stil de viață sănătos și a serviciilor de consiliere școlară pentru prevenirea comportamentelor de risc și a bolilor mintale în rândul elevilor și al adolescenților; 

– implementarea stării de bine / acceptării la nivelul clasei / școlii și crearea unor rutine de wellbeeing, pentru a permite elevilor să se cunoască și să se valorizeze; 

– exersarea unui set de abilități socio-emoționale, care le va permite elevilor să exprime și regleze emoțiile; 

– crearea unui context favorabil dezvoltării relațiilor de calitate cu profesorii și colegii, pe baza următoarelor direcții de acțiune: autonomie, mediu de învățare, interacțiuni sociale, incluziune; 

– promovarea unui climat școlar sigur, prin sisteme de sprijin de la egal la egal („peer-support”). 

Activitățile din cadrul proiectului au fost împărțite pe zile pentru ca elevi să se poată bucura pe deplin de ele. 

Ziua Stării de Bine – Elevii au fost încurajați să conștientizeze aspectele din viața personală sau școlară care le creează emoția de fericire sau echilibru emoțional.  

Ziua Sănătății Mintale – Copiii au aflat informații utile despre cum să își îngrijească acest tip de sănătate și despre importanța ei.  

Ziua Mișcării – Elevii și profesorii s-au bucurat de un meci de handbal amical. Mișcarea este esențială pentru sănătatea mintală, dar este și un bun instrument de socializare și dezvoltare a disciplinei, răbdării și concentrării.  

Ziua Armoniei – Această zi a fost dedicată activităților prin care elevii au înțeles legătura dintre gânduri- emoții și comportamente. Prin intermediul jocurilor, sau a unor secvențe din filme, a lecturilor – „Micul prinț”, ori a povestirilor metaforice elevii și familiile lor au devenit conștienți de importanța sănătății mintale; despre cum să aibă grijă de ea, prevenind pe cât posibil apariția unor dezechilibre sau tulburări. 

Ziua Recunoștinței – În această zi, elevii au practicat exerciții de mindfulness. Fie că au ieșit în natură, ori au folosit art-terapia sau jocuri despre emoții / recunoștință; elevii au aflat despre beneficiile practicării recunoștinței de sine: relații interpersonale de calitate, creșterea capacității de empatie, gestionarea stresului, stimă de sine pozitivă. 

 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative şi grupurilor informale / de inițiativă.  

Școala Gimnaziala Elena Doamna Tecuci este o instituție publică de învățământ, care a obținut de curând distincția de școală europeană. Ancorată în realitatea societății românești de transformare și adaptare a învățământului la cerințele ce se impun pentru o școală deschisă și inclusivă în comunitatea pe care o deservește, este puternică și bine poziționată în sistemul de învățământ local și județean, perceptivă la dinamica schimbărilor societății. 

 

Alina Iuliana Făinărea, Coordonator proiect