Hanuka este una din cele mai vesele sărbători evreiești, care marchează evenimentele istorice ale eliberării Templului din Ierusalim și a revendicării acestuia în secolul al II-lea î.e.n. prin reaprinderea Menorei, acel candelabru cu 7 brațe. Pentru a marca minunea uleiului neprofanat găsit în Templu, care a ars timp de 8 zile, evreii de pretutindeni aprind Hanukiot-ul cu lumânări în fiecare din cele 8 seri ale sărbătorii.
Anul acesta Hanuka este sărbătorită în perioada 8-15 decembrie.
La Tecuci, în Sinagoga evreiască s-au strâns astăzi, 11 decembrie 2023, 27 persoane – membri ori simpatizanți ai comunității pentru a marca această sărbătoare.
Președintele Comunității evreiești din Tecuci, Iancu Aizic, a avut invitați speciali de la capitală – Secretarul general al FCER – Eduard Kupferberg și redactorul șef al revistei Realitatea Evreiască – George Gîlea.
Iancu Aizic, președinte al comunității de 23 de ani, a vorbit despre începuturile numirii în funcție, despre Albert – tatăl lui Eduard Kupferberg pe care l-a cunoscut atunci, caracterizându-l „Era partizanul introducerii noului în comunități. Mă bucur că azi, după 23 de ani, fiul fostului inspector apoi secretar general Albert Kupferberg, Eduard vine la Tecuci în calitate de secretar general al Federației Evreiești din România și ca Director al Cancelariei rabinice”. A menționat și faptul că George Gîlea este gălățean precum și începuturile și necesitatea unei reviste care să redea viața evreiască – aceasta fiind Realitatea evreiască.
Cel mai mic membru al Comunității, Alesia Munteanu – nepoata președintelui, a aprins luminile de Hanuka. Sfeșnicul tradițional are 9 brațe, 8 dintre ele fiind la aceeași înălțime iar al 9-lea pentru shamash, așezat diferit. Alesia a aprins întâi shamashul, a rostit binecuvântările și cu el a aprins celelalte lumânări corespunzătoare.
Au fost poftiți să ia cuvântul invitații, Eduard Kupferberg vorbind despre lumânări, de aprinderea corectă a lor – câte una în fiecare seară a sărbătorii, de importanța flăcării shamashului care ține comunitățile unite și luminate. La final a urat un an mai bun 2024 să fie!
George Gîlea a mulțumit pentru colaborarea la revistă făcută și de Iancu Aizic, în cele 24 pagini ale publicației fiind știri din toate comunitățile evreiești ale României. Totodată, George este redactor și la Editura Hasefer București.
Un alt invitat, istoricul tecucean Daniel Bradea, care a scos de sub tipar anul trecut volumul „Aspecte din viața comunității evreilor din Tecuci”, a menționat că de președintele Iancu Aizic îl leagă o prietenie de cca 25 ani: „În urmă cu vreo trei ani nenea Iancu îmi spunea că numărul membrilor comunității tecucene este în scădere și zicea cu năduf că dacă dumnealui se stinge, despre comunitatea aceasta evreiască nu se știu prea multe lucruri. Atunci mi-a venit ideea să scriu această carte. Deși într-un statut este menționat că anul înființării este 1943, ea este de fapt mult mai veche, în alt document din 1839 autoritățile din Tecuci dau un teren pentru cimitir obștii evreilor, ceea ce înseamnă că exista o comunitate. În 1836 este un alt document pentru cei care se ocupau cu tăierile păsărilor și vitelor, în anul 1828 avem un alt document în care se vorbește despre existența școlii evreiești din Tecuci și a unui cimitir, iar un fost secretar al Comunității evreiești din Tecuci – pe baza inscripțiilor fostului cimitir de pe str. Galați – estimează că această comunitate s-ar fi înființat în anul 1810. Primii evrei au venit mult mai devreme dar fiind în număr mic se presupune că după anul 1800 s-a înființat comunitatea la Tecuci”.
Au fost redate pe ecran scene din piesele cântate de interpreta Alesia Munteanu la diverse emisiuni TV la care a participat apoi cei prezenți au fost invitați la o gustare.
La masa de Hanuka principalul produs este sufganiot – gogoșile umplute cu gem, pe lângă acestea fiind și alte dulciuri și aperitive. Au fost oferite plicuri cu sume de bani și bomboane în formă de monedă pentru copii.
Încheiem cu binecuvântările care se rostesc de Hanuka:
„Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, care ne-ai sfințit prin poruncile Tale și ne-ai poruncit să aprindem lumina de Hanuka”.
„Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, care ai făcut miracole pentru strămoșii noștri în acele zile pe vremea aceasta”.
„Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, care ne-ai ținut în viață și ne-ai menținut și ne-ai făcut să ajunge la vremea aceasta!”.