Parc solar agrofotovoltaic la Tecuci. Unde va fi amplasat

 

Municipiul Tecuci deține mai multe terenuri extravilane, utilizate ca terenuri arabile sau pajiște. Acestea sunt închiriate către fermieri, pentru producția de cereale și legume, pentru creșterea animalelor sau producția de furaje.  

Crescătorii de animale din Tecuci beneficiază de utilizarea pajiştilor pe perioada verii, pentru păşunatul efectivelor pe care le deţin, iar terenurile sunt închiriate proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie. O lege din anul 2022 stabilește condițiile necesare satisfacerii atât a nevoilor crescătorilor de animale, dar și posibilitatea valorificării superioare din punct de vedere financiar a terenurilor.  

În ședința Consiliului Local Tecuci programată să se desfășoare mâine, 30 ianuarie 2024, aleșii locali sunt solicitați să aprobe demararea „Procedurilor de asociere a UAT Municipiul Tecuci în vederea realizării unui parc solar agrofotovoltaic pe terenurile aparținând Municipiului în zona Bălcescu-Rotunda”. 

Prin acest demers se intenționează utilizarea pajiştilor permanente în sistem dual, atât pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. Proiectul vine în sprijinul obținerii unor resurse financiare suplimentare la bugetul local prin identificarea celor mai bune soluții de asociere în vederea realizării unui parc solar agrofotovoltaic pe amplasamentele deținute de municipalitate. 

Rămâne să urmărim dacă crearea unor surse de energie regenerabilă și obținerea resurselor financiare suplimentare va întruni acceptul majorității.