Folkul și-a desemnat câștigătorii după 300 de minute cu muzică și voie bună – FOTO 

 

Vineri, 24 mai 2024, scena din Parcul „Regina Elisabeta” a găzduit cea de a VIII-a ediție a Festivalului-concurs național „Folk… minor”. Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură cu sprijinul Primăriei Tecuci. 

La concurs s-au înscris și au fost prezenți un număr de 18 concurenți, împărțiți în două categorii de vârstă – 9-12 și 13-16 ani. 

 Festivalul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache, cel care, după ce a urat „Mult succes concurenților!” a invitat pe scenă concurenții pentru obișnuita tragere la sorți. 

Până la pregătirea concurenților, am urmărit un reușit microrecital al tinerei dar talentate interprete folk Nectaria Maria Lungeanu, elevă de 12 ani la CNSH, dar și la Clubului de folk de la Casa de Cultură condus de profesorul Cristian Corcioveanu. Prima ei piesă s-a intitulat „Ouă de rouă”, iar a doua a fost una din repertoriul internațional și imediat după ieșirea din scenă a plecat spre un alt concurs. 

A intrat apoi în scenă, tot în afara concursului, micuța interpretă Anisia Coroiu, de doar 7 ani, dovadă că aici, la Tecuci, folkul are urmași de seamă. Ea ne-a prezentat frumoasă piesă „O lume minunată”, din repertoriul regretatului interpret și compozitor Mihai Constantinescu, rămas adevăratul idol al copiilor. 

Prezentatorul a ținut să aducă în prim plan numele organizatorilor și celor care au sprijinit acest festival-concurs, începând cu Primăria Tecuci, Casa de Cultură, Folkul acasă în realitate FAIR, Info Art, Forever Folk, Serviciul Totul Verde și Ziarul Tecucean. 

 Primul dintre concurenții Grupei 9-12 ani a fost Andrei Angheluță din Tecuci cu piesa „Toma Alimoș” din repertoriul formației „Fără Zahăr”, după care prezentatorul a ținut să anunțe membrii juriului, începând cu eleva Ștefania Gabriela Coroiu din clasa a XI-a la CNSH dar și la clasa de folk a prof. Corcioveanu, profesor Claudiu Vișan, profesor cantautor Cristi Corcioveanu, interpretul Constantin Titus, interpretul actor și textier Daniel Făt și președinte a juriului, profesor cantautor Marius Matache.  

După ce au evoluat toți concurenții primei grupe, am ascultat un microrecital al interpretei folk Ștefania Coroiu, cea care ne-a spus că azi sărbătorește doi ani de când este la clasa de folk și a obținut rezultate remarcabile. Ea a avut marea plăcere să cânte, acum, două piese, alături de profesorul ei, Cristi Corcioveanu. 

A fost apoi rândul grupei 13-16 ani începând cu Alesia Dominteanu din Galați care ne-a prezentat piesa „Câmpuri aurii” din repertoriul Narcisei Suciu și apoi o piesă proprie. A urmat Patrizzia Bârsan cu piesa „Ploaie în luna lui marte” din repertoriul interpretului Nicu Alifantis. A urmat Grupul „Magic Folk” din Piatra Neamț cu piesa „Oglinda”, apoi Ingrind Fraga din Brașov, urmată de Maria Corodeanu din Piatra Neamț cu o piesă din repertoriul regretatei Tatiana Stepa.  

A urmat Irina Făcăoanu din Galați cu frumoasa piesă „Piața Romană nr. 9” și apoi piesa „Nebun de alb”, după care a fost rândul interpretei Alina Andronache, o elevă de 16 ani din Ploiești, cu piese compoziții proprii, ultima chiar muzică și text. Au urmat surorile Marius – Teodora și Elena pentru ca ultima concurentă să fie Ștefania Bulache din Piatra Neamț, tot cu piese proprii, respectiv „Copilărie” și „Pasiunea mea”. 

 A fost apoi rândul recitalurilor începând cu solistul, textierul, actorul și cantautorul Daniel Făt. Acesta a început prin a ne spune că a mai trecut prin Tecuci, dar acum este pentru prima oară în calitate de interpret și, mai ales, membru al juriului. Apreciază activitatea de la Tecuci mulțumind organizatorilor și celor ce sprijină necontenit acest frumos lucru. Prima piesă prezentată s-a numit „Haz de necaz”, apoi piesa „Cowboy-ul Nelu”, urmată de compoziția „1 Aprilie”. A urmat piesa „Mă doare-n cot” și apoi piesa „Geometrie” . Continuă prin a ne spune „Lăsați copilul din noi să se bucure mereu de viață”. A continuat cu piesa „La mine-n suflet mereu e pace”, după care ne îndeamnă pe toți „Să ne aducem mereu aminte că am fost și să rămânem mereu copii!”. 

În continuare, a urmat o frumoasă piesă din zona unde s-a născut și locuiește – Baia Mare și a încheiat cu frumoasele cuvinte „Dacă măcar unul din voi a zâmbit și i-a plăcut ce am spus și cântat, înseamnă că deplasarea mea aici, la Tecuci, nu a fost în zadar”. 

Prezentatorul Mihail Vasilache a oferit diplome de merit profesorilor care au pregătit concurenții acestui concurs, respectiv profesorii Alice Samigean din Piatra Neamț, Constantin Pleșu din Bârlad, Marius Glonț din Ploiești, Marius Cosenariu din Piatra Neamț, Codruț Beleneva din Ploiești, Ciprian Dincă din Galați și Cristi Corcioveanu din Tecuci. 

A urmat decernarea premiilor. 

 Categoria 9 – 12 ani  

Mențiuni – Crețu Anastasia – Bârlad, Antonia Leonte – Bârlad, Andreea Olaru – Piatra Neamț 

Premiul III – Grupul „The Flys” – Tecuci  

Premiul II – Ilinca Curcă – Tecuci  

Premiul I – Ștefan Groza – Piatra Neamț. 

 

 Categoria 13 – 16 ani 

Mențiuni – Ana Maria Corodeanu – Piatra Neamț, Irina Nicola Făcăoanu – Galați, Surorile Marius din Grivița 

Premiul III – Alesia Maria Dominteanu 

Premiul II – Ingrind Fragă – Brașov 

Premiul I – Ștefania Budache – Piatra Neamț. 

Trofeul Festivalului a fost decernat interpretei Alma Lorena Andronache din Ploiești, elevă la Școala „Mihai Eminescu” din Ploiești, care colaborează cu profesoara Ileana Alice Gatan. 

A urmat recitalul îndrăgitului profesor cantautor Marius Matache, începând cu melodia „Plouă și-s îndrăgostit”, apoi piesa „Cosânzeana”, urmat de „Pseudofabula” și piesele „Azi plouă” și „Colind pentru prieteni”. 

A continuat spunând „Pe mine mă cheamă Marius Matache și nu știu cine m-a chemat la Tecuci, dar știu că aici mă simt foarte bine pentru că aici sunt oameni care iubesc cu adevărat folkul și îi admir pe cei care sprijină acest lucru”. A încheiat recitalul cu o piesă cu frumoase versuri patriotice „Nimeni nu ne poate atinge / România va învinge”. 

În acest timp au intrat în parc cercetașii din mai multe localități din țară conduși de profesoara tecuceană Mihaela Munteanu, Tecuciul fiind capitala Cercetășiei. 

A urcat apoi pe scenă un alt membru al juriului – cantautorul, iubitor și de drumeții, Constantin Titus, venit cu mare plăcere la Tecuci la acest festival, acum pentru prima oară. Interpretul din Câmpina ne-a amintit că suntem la sfârșitul primăverii și prima lui piesă din recital a fost „Primăvara”. A urmat melodia „Ca în povești”, apoi o melodie din repertoriul internațional, urmat de piesa „Noi doi și muntele albastru”, iar ultima piesă cântată cu publicul se cheamă „Luna în cascadă”. A încheiat spunând că deși festivalul se intitulează „Folk Minor”, la Tecuci a fost un folk cu rezultat major. 

Pe scenă a urcat apoi Ștefania Coroiu însoțită de profesorul Cristi Corcioveanu, Constantin Titus și Marius Matache, care împreună au cântat piesele „Greierele și furnica”, „O cafea”, „Femeia ideală” și bineînțeles mult îndrăgita piesă „Meseria de copil”. 

În final, cantautorul Cristi Corcioveanu a spus că „În general, lucrurile frumoase durează puțin, dar noi vrem că folkul să dăinuie în timp”. 

Am remarcat în primul rând faptul că folkul nu numai că este îndrăgit de tineri, dar mulți din interpreți au ajuns să își compună singuri piesele, unele pe versuri apreciate, iar alții venind cu muzică și text. Am consemnat de mai multe ori faptul că președintele juriului Marius Matache a întrebat la finalul interpretării dacă este compoziție proprie, felicitându-I pe autori. 

Premiile au fost răsplătite cu  următoarele sume: Mențiuni – 200 lei; Premiul III – 300 lei; Premiul II – 400 lei; Premiul I – 500 lei; Trofeul festivalului – 700 lei. Toți concurenții au primit din partea organizatorilor Diplome de participare. 

Felicităm organizatorii și așteptăm cea de a IX-a ediție a acestui festival! 

 

Iancu Aizic