Exercițiu: Accident rutier cu victime multiple la Cosmești

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” al județului Galați a desfășurat un exercițiu tactic județean combinat, pentru gestionarea unei situații de urgență de urgență generate de un accident rutier cu vitime multiple, în vederea antrenării forțelor și perfecționării modului de intervenție, în municipiul Tecuci. 

Scenariul exercițiului organizat și desfășurat a presupus că un accident rutier care a avut loc pe DJ 252 la limita localității Cosmești cu Tecuci, a dus la rănirea persoanelor dintr-un microbuz, încarcerarea unor victime din autoturismul cu care a intrat în colizune, urmate de producerea unui incendiu. 

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns și având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului Galați a fost declanșat Planul Roșu de intervenție. 

 Au fost alertate instituțiile care asigură funcții de sprijin și forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență județului Galați, care s-au deplasat la locul intervenției cu un punct de comandă mobil, trei autospeciale de stingere, două autospeciale de descarcerare, două autospeciale de primă intervenție și comandă, trei echipaje de prim ajutor SMURD și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Galați. Au fost sprijiniți de voluntarii ISU Galați, cadrele medicale UPU-SMURD Galați, Inspectoratul de poliție Județean galați, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați, Crucea Roșie – Filiala Galați, Colegiul Psihologilor-Filiala Galați și SVSU Cosmești.  

Datorită numărului mare de victime, s-a activat grupa operativă a inspectoratului. S-au constituit echipaje specializate de căutare, descarcerare și salvare a victimelor, s-a realizat evacuarea victimelor și s-a asigurat asistența medicală și transportul victimelor la Postul medical avansat, unde a avut loc triajul victimelor. 

Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă, şi verificarea planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. 

 Acțiunile planificate s-au desfășurat conform așteptărilor fiind atinse obiectivele stabilite care au vizat în principal evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie şi al resurselor de intervenţie stabilite în documentele operative existente. 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, se arată în comunicatul ISU Galați.