În cadrul manifestării intitulate „Integrala concertelor”, sâmbătă, 27 ianuarie 2018, la Ateneul Pelin a avut loc serata intitulată „Bucurii dansante”.
Deschizând spectacolul, clarinetistul Constantin Ailenei ne spune că această formație se află aici pentru un interesant debut, unde, pe lângă cei trei membri ai formației, mai apare azi și pianistul Julien Matei, din Suedia, pentru a ridica nivelul calitativ și interpretativ al acesteia.
Pentru început am ascultat cinci piese orchestrale din creația lui A. Dvorak pentru două clarinete și pian, cele cinci piese fiind alese cu multă minuțiozitate din cele opt ale compozitorului, pe această temă. Am ascultat în continuare alte piese cântate pentru prima dată la Amsterdam, dăruite acum cu multă plăcere publicului tecucean. Au urmat apoi trei piese din repertoriul lui J. Brahms, respectiv piesele cu numere 1, 5 și 6.
În continuare, simpaticul clarinetist-prezentator ne vorbește despre instrumentul lui, clarinetul, spunând că acesta se apropie cel mai mult de vocea umană și de natură.
Văzând în sală și câțiva copii, le demonstrează acestora, și nu numai lor, legăturile dintre muzică și poveștile copilăriei, exemplificând prin „Povestea fetiței și a lupului”.
Publicul a făcut cunoștință cu pianistul Julien Matei din Suedia care a vorbit despre muzică și spiritualitatea ei dar și legătura cu muzica de jazz, pătrunsă în țara noastră la începutul secolului XX. Spune și de improvizațiile ce se impun în muzică, mai ales prin puterea de a crea ceva chiar în momentul respectiv, când te afli pe scenă în fața publicului. În continuare ne prezintă nostalgica piesă „Remember” dar și una cu o dedicație specială intitulată „Grațiela”.
Revenită în formație completă, trupa ne-a prezentat o „Polcă austriacă”, urmată de o piesă din Brazilia intitulată „Tico, Tico”. Au urmat piese de A. Piazzolla, H. Loffer și D. Şostacovici.
Înaintea ultimei piese, C. Ailenei a ținut să ne precizeze faptul că în spectacolele pe care le oferă publicului din diferite orașe, pentru ei nu contează numărul spectatorilor ci calitatea ce o arată atât cei de pe scenă cât și cei din sală: ,,Cântăm și pentru o sală plină, și pentru o jumătate de sală și chiar pentru un singur spectator, fiind siguri că data viitoare când vom reveni în acel oraș, acel spectator, cu siguranță, va mai aduce cel puțin doi prieteni îndrăgostiți de muzică”.
Artiștii au mulțumit pentru generozitatea familiei Pelin și au apreciat atât Ateneul cât și ce face familia pentru cultură.
Trupa a fost formată din Mihai Ailenei – clarinet și clarinet piccolo, Constantin Ailenei – clarinet și clarinet bass – membrii ai Filarmonicii din Iași, Daniel Radu – clarinet – sax. alto – membru al Filarmonicii din Ploiești și pianistul Julien Matei din Suedia.
Am asistat la un spectacol foarte plăcut, dovadă aplauzele prelungite care au recompensat talentul și efortul artiștilor.
Iancu Aizic