Planul cultural: Promisiuni, aşteptări şi rezultate

Consiliul local Tecuci În data de 6 iulie 2016, la prima ședință a Consiliului local în noua formulă, C.C. Hurdubae a precizat: „Planul cultural al  municipiului Tecuci a fost o batjocură adusă la cheltuirea banului public, generată nu mai contează de cine. Vreau ca aceste cheltuieli să se facă foarte bine, justificat, la vedere, să nu mai avem nici un fel de discuții după aceea. Niciodată nu vom cheltui pe planul cultural mai mult de 150-200 mii lei. Niciodată”.

În proiectul iniţiat de actualul primar, privind planul cultural al municipiului Tecuci pe anul 2018, a fost aprobată  suma de 1.113.200 lei, peste 11 miliarde lei vechi. Proiectul a trecut, fiind votat în unanimitate de consilierii PSD, independentul şi UNPR-istul.

Consilierul Vasile Diaconu  a încercat să explice că majoritatea proiectelor sunt concepute ca manifestări artistice, nicidecum pentru cultura tecuceană:

„La serbările Tecuciului, din 150 mii lei, 120 mii sunt spectacole. Vorbim despre servicii artistice şi servicii de mediatizare. Nu ştim ce înseamnă aceşti 130 mii lei pe materiale promoţionale, masă festivă, bufet – de când bufetul este o activitate culturală? Nu văd în acest plan cultural nici măcar un teatru, foarte multe din activităţi implică plata unor cazări, mese, transport ale invitaţilor din afara Tecuciului. Consider că multe activităţi trebuiau făcute cu personal şi cu copiii, cu  cercetaşii din Tecuci. Adică, aceşti bani să fie cheltuiţi în interesul tecucenilor.

Doar la Zilele Tecuciului avem servicii artistice de 120 mii, servicii de mediatizare de 10 mii lei, materiale promoţionale de 14 mii lei, mese festive de 6 mii lei, premiere cupluri 78 mii lei, masă festivă veterani de 1.500 lei, flori de 7 mii lei. Vreau să ştiu ce reprezintă transportul intern de 7 mii lei, dacă e făcut pentru tecuceni, ce e masa festivă de 4 mii lei, altă masă festivă de 3 mii lei la Ziua Armatei, etc. Eu am spus că trebuie să ne limităm la acţiunile culturale, mai ales în condiţiile în care nu este asigurat bugetul”.

„De întâi şi opt martie de unde aţi avut bani? Aţi avut plan cultural de aţi organizat acele activităţi”, a intervenit consilierul Petru Papuc.

„Din 1/12 din cheltuielile pe anul trecut. Deci 6.000 lei, atât a costat întâi şi opt martie.”, a răspuns primarul.

Primarul a fost necăjit de intervenţile consilierului Vasile Diaconu şi Petru Papuc, considerând că aceştia nu au dreptate şi sunt trecute şi acţiuni culturale în planul cultural. În plus, Zilele Municipiului, care erau trecute în număr de două în proiect, respectiv 21-22 aprilie, au fost transformate doar în una.

„Nu sunt spectactacole de Zilele Municipiului Tecuci, avem doar un spectacol. Este o singură zi dedicată sărbătorii, în 22 aprilie, urmând ca data de 23 aprilie când e Sf. Gheorghe, să rămânem doar la ritualul religios” a precizat C.C Hurdubae.

Aşadar, pentru o singură zi de spectacol, în 22 aprilie, se vor cheltui 242 mii lei. Mai mult decât a promis primarul să cheltuie într-un an. Ar trebui să-l mai credem, când una afirmă şi alta face?

2 thoughts on “Planul cultural: Promisiuni, aşteptări şi rezultate

  1. Am mai discutat si comentat despre Programul de activităţi culturale al Municipiului Tecuci în anul 2018, aprobat de Consiliul Local, in ciuda obiectiunilor corecte, facute de unii consilieri. Proiectul a trecut, fiind votat în unanimitate de consilierii PSD, si de cei doi consilieri nealiniati politic. Ca PSD-isti au votat , era de asteptat. Dar nu-i inteleg pe pe UNPR-ist si independent, de ce voteaza, prin mimetism, tot ce propune Primarul. De ce ‚independentului” ii place s-o faca pe „bufonul regelui”, nu numai sa stea, permanent, in dreapta acestuia.

    Programul de activităţi culturale al Municipiului Tecuci în anul 2018, cu atatea mese festive, pare un MasterChef American cooking show, asezonat cu fel de fel de ingridiente. Bun sau rau, Programul trebuia insa aprobat inaintea intocmirii si aprobarii Bugetului Local, iar cheltuielile totale necesare activitatilor culturale, trebuiau sa se regaseasca, in Buget.

    In fapt , s-a procedat invers, intai s-a aprobat Bugetul Local, cu o suma mai mica pentru activitati culturale, si apoi s-a venit cu Programul propriu-zis, cu o valoare mai mare, de 1.113.200 lei.

    Situatia creata e ilegala si impune fie reducerea cheltuielilor din Program, la nivelul sumei prevazute in Bugetul Local, fie rectificarea Bugetului Local, pentru majorarea cheltuielilor culturale la nivelul de 1.113.200 lei.

    Rectificarea Bugetului se va face abia in iulie a.c., si oricum , nu exista surse de venituri suplimentare. Deci singura solutie este refacerea Programului de activitati culturale, la nivelul sumei prevazute in Buget. Daca nu se face acest lucru , ANAF si Trezoreria sunt in drept sa blocheze conturile UAT Tecuci si plata facturilor pentru manifestarile culturale. Daca nu se va intampla acest lucru, Camera de Conturi, cu ocazia actiunii de audit extern, va dispune masurile de reglementare si sanctionare a factorilor responsabili.

  2. Si mai este ceva: din cei 11 miliarde, 1 miliard 300 milioane lei, sunt pentru materiale de promovare. Oare in buzunarele cui vor intra? De asemenea, 126 milioane lei, de la Casa de cultură se vor duce pentru publicitate radio. De la Muzeu alte zeci de milioane pentru publicitate media. Să înțelegem că manageri acestor instituții vor să țși cumpere ,,liniștea”, prin aceste plăți?

Comments are closed.