Guvernul a cumpărat joi, prin sistemul SEAP, 400 de pachete ce conțin, fiecare, un dicționar explicativ al limbii române, un dicționar ortografic, ortoepic și morfologic și o gramatică de bază a limbii române.
Valoarea contractului este de 52.400 de lei, respectiv 524 milioane lei vechi. Dacă angajaţii guvernului ar fi dat mai des pe la şcoală, aceşti bani ar fi fost folosiţi în alte scopuri. Dar, asta este, n-ai ce să faci.
Astfel de lucruri se întâmplă atunci când cunoaşterea limbii române nu este o condiţie sine qua non la angajare. Acum şi-au dat seama şi ei că împăratul, în cazul nostru primul ministru, nu este mai presus de gramatici.
Iată, însă, că noi dezvăluiri vin să facă lumină în achiziţia celor 1.200 de volume.
Se povesteşte că primul ministru s-a aflat în compania a doi miniştri în dimineaţa zilei de luni, revizuind agenda din ziua respectivă.
La un moment dat, unul dintre miniştri, care tocmai citea discursul pregătit, a exclamat:
– Iar greşeli gramaticale? M-am săturat de greşeli gramaticale! Dacă şi mâine găsesc greşeli gramaticale în discursul meu, o voi concedia pe cea care îmi scrie discursurile.
Şi al doilea ministru răbufni:
– Formidabil! Iar greşeli gramaticale? M-am săturat de greşeli gramaticale! Dacă şi mâine găsesc greşeli gramaticale în discursul meu, o voi concedia pe cea care îmi scrie discursurile.
Primul ministru exclamă, la rândul lui, scandalizat:
– Nemaipomenit! Iar greşeli gramaticale? M-am săturat de toate aceste greşeli gramaticale! Dacă şi mâine găsesc greşeli gramaticale în discursul meu, îl voi concedia pe cel care îmi scrie discursurile.
A doua zi inevitabilul s-a produs. Cele trei discursuri conţineau greşeli grave şi prin urmare cei trei scribi au fost concediaţi.
Cea mai revoltată a fost persoana care trebuia să scrie discursurile primului ministru:
– Eu nu înţeleg de ce am fost concediat. Primul ministru îşi scria, întotdeauna, singur discursurile.