Un referendum de modificare a Constituției României va avea loc pe 7 octombrie 2018.
Demersul are la bază o inițiativă cetățenească de modificare a definiției întemeierii familiei prin căsătorie prevăzută în articolul 48 din Constituție. Demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015, inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională și este sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică.
Organizațiile care apără drepturile omului văd în această inițiativă o restrângere flagrantă a drepturilor minorității LGBT. Curtea Constituțională, totuși, a avizat propunerea de modificare pe 20 iulie 2016, reținând că ea nu aduce nici o ingerință vreunui drept individual.
Pe 11 septembrie 2018, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.
Inițiativa solicită modificarea textului constituțional astfel încât să se precizeze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu între soți, așa cum este în prezent. Mai precis, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să fie formulat în următorii termeni: «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor».
În prezent, alineatul amintit prevede că «familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor». Revizuirea Constituției este definitivă după aprobarea ei prin referendum, iar pentru a fi validat, referendumul are nevoie de o prezență la vot de peste 30%.
Măsura vizează interzicerea, chiar prin legea fundamentală, a căsătoriilor între persoanele de același sex.
Aceasta este prima inițiativă cetățenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989.