Cenaclul literar tecucean și-a sărbătorit decanul de vârstă, poetul Mihai Ștefaniu

 

Joi, 21 februarie, sala „Alexandru Mironescuˮ a Casei de cultură a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogașˮ din Tecuci.

Ședința a avut ca scop principal sărbătorirea decanului de vârstă al cenaclului, Mihai Ștefăniu, la împlinirea a 84 de ani.

 Deschizând manifestarea, președintele cenaclului, Dan Vîță, se oprește asupra unor probleme organizatorice ale activității de viitor ale cenaclului, cu subliniere specială pentru pregătirea din timp a marii sărbători din ziua de 21 Martie, respectiv Ziua Poeziei, de fapt, așa cum frumos spunea vorbitorul, adevărata zi a tuturor poeților. După cum se știe, ziua de 21 Martie  este declarată Ziua Poeziei și în țara noastră, începând din anul 1999, decretată fiind de UNESCO. Poetul Dan Vîță își încheie prima intervenție menționând faptul că în următoarea ședință de cenaclu va reveni cu mai multe amănunte legate de această manifestare.

În continuare, a luat cuvântul scriitorul Vasile Ghica, spunând printre altele, că în bugetul Casei de cultură din Tecuci se impune și includerea activităților cenaclului literar cu sume pentru diferite activități necesare. De asemeni, vorbitorul propune reluarea colaborărilor cu cenaclurile din Brăila, Galați, Bacău și chiar Botoșani: „Consider că se impune și deplasarea membrilor cenaclului în mijlocul elevilor din școli și colegii din Tecuci, unde să li se citească atât creații proprii ale membrilor, dar și poezii din literatura națională sau chiar universalăˮ.

 Dan Vîță vorbește de necesitatea transformării Cenaclului literar într-o societate culturală, mai bine organizată, solicitând celor interesați să se înscrie în această societate, urmând să se realizeze pașii necesari în acest sens cu sprijinul unor avocați și notari publici spre intrarea în legalitate conform normelor impuse. 

În intervenția sa, scriitorul Vasile Ghica apreciază receptivitatea și dorința de colaborare și sprijin a actualului manager al Casei de cultură, Diana Cioclu, gata oricând să acorde sprijinul necesar.

Trecându-se la partea principală a întâlnirii, respectiv sărbătorirea poetului Mihai Ștefăniu, președintele cenaclului dă citire unei poezii – document, pe carton A 4, scrisă de poetul Adrian Răcaru, dedicată sărbătoritului, documentul conținând semnăturile tuturor membrilor cenaclului, prezenți la acest eveniment. 

Iată textul poeziei: „Sărbătorim un logofăt galant / E Vraca? /  Nu-i, că-i prea înalt! /  Cum netezește pe la fuste tivul / E Mișu / Da, îi știm motivul, /  Și-i spun colegii, Mișu Ștefaniuˮ! / Cu drag, și voi, și mie – Adrian Răcaru.                      

 Invitat să citească în ședință câteva poezii din creația proprie, Mihai Ștefăniu, cu recunoscuta voce actoricească, ne recită poeziile „Viața-i că o scarăˮ, „Atuuri din viața meaˮ, „Unii spun că-s optimistˮ și multe altele. În continuare, sărbătoritul ne spune că a scris încă din fragedă copilărie și a și recitat, mai ales de ziua prietenilor și apropiaților. 

Scriitorul Tănase Dănăilă citește colegului de cenaclu, „Poezie pentru seniorˮ alături de toate gândurile bune. 

A luat apoi cuvântul poetul-scriitor Constantin Oancă, care, după ce a împărțit tuturor colegilor prezenți la ședință noua lui apariție editorială din anul 2019, intitulată „Mihai Eminescu și Nichita Stănescuˮ, îi dedică sărbătoritului un cântec despre inimă. A vorbit despre noua apariție editorială sublinind faptul că, după părerea lui, „ei au știut unul de altulˮ.

 Poeta Mihaela Gudană îl felicită pe sărbătorit și îi oferă un volum de poezii personal.

Invitat să ia cuvântul poetul Mihai Ștefăniu începe spunând că iubește foarte mult orașul Tecuci și nu poate uita bucuria pe care a avut-o atunci când a fost primit în cenaclu, afirmând că vine cu mare plăcere la aceste ședințe. Cenaclul a fost pentru mine o adevărată rază de soare, spune vorbitorul încheind cu frumoasa poezie „Minunea din orășelˮ.

Scriitorul Ghica intervine precizând că printre puținii oameni de adevărată calitate cunoscuți de dânsul se numără cu siguranță și domnul Mihai Ștefăniu: „Dacă marele Beethoven spunea că la om calitatea numărul unu trebuie să fie bunătatea, la sărbătoritul de azi acest lucru se vede foarte bine. Mă bucur că am cunoscut acest mare omˮ.

Să consemnăm că în afară de cei care au vorbit, la ședintă au mai participat Violeta Mândru, Mircea Cojocaru, Viorel Șerban, Ionică Răileanu și Dorina Vârlan.

A urmat o masă oferită de sărbătorit cu aperitive, alune, sucuri, cafele, prăjituri și nelipsitul tort oferit de membrii cenaclului.

Aducem felicitări și urăm La Mulți Ani sărbătoritului, care în final a distrat membrii cu frumoasele lui amintiri din copilărie, foarte haioase cu Mișu pe post de Nică!

 

Iancu Aizic

 

 

One thought on “Cenaclul literar tecucean și-a sărbătorit decanul de vârstă, poetul Mihai Ștefaniu

  1. Vă rog să-mi iertați ignoranța, dar am de făcut o mică corectură la articol. Nu poetă gudană, ci viitorul manager al casei de in(cultură) a acestei fermecate urbe. Numind-o poetă jigniți tot ceea ce înseamnă om de cultură în accepțiunea largă a cuvântului. Vă provoc să lansați o rubrică dedicată acestei managerite de viitor în care să-i publicați ceea ce d-voastră numiți ca fiind poezie pentru a fi familiarizați decidenții politici, și nu numai, cu gradul de cultură a manageritei. Să nu mai spună că la gologan că nu au știut personajul. În încheiere voi cita dintr-un POET de care distinsa făcătoare de mese îmbelșugate pentru cine trebuie nu a auzit, darămite citit:E UȘOR A SCRIE VERSURI/CÂND NIMIC NU AI A SPUNE!!! sic tranzit gloria mundi(din păcate).

Comments are closed.