Conferinţă de presă: „Vorbim despre un şantaj pe marginea aprobării bugetului local”

 

Astăzi, 7 mai 2021, primarul Lucian Costin a organizat o conferinţă de presă în care a expus problemele pe care le întâmpină municipalitatea, datorită unei majorităţi create în Consiliul local, care, aşa cum a reieşit din declaraţii, conlucrează împotriva contribuabililor tecuceni.

În introducere, edilul a menţionat şedinţa Consiliului local Tecuci din luna aprilie în care a fost prezentat proiectul de buget pentru acest an. Cu această ocazie a explicat ce înseamnă buget.

„Bugetul înseamnă transpunerea cheltuielilor şi veniturilor municipiului Tecuci. Veniturile sunt tot ceea ce încasăm noi, ca municipalitate din taxele şi impozite, tot ceea ce primim de la Guvern, din fonduri guvernamentale, din cotele defalcate, dar şi sumele provenite din fondurile europene. Cheltuielile reprezintă cheltuielile pe care le avem pentru funcţionarea Primăriei. Vorbim de salarii, de cheltuieli cu energia, întreţinerea parcurilor, cheltuieli cu asistenţa socială, plata asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi, vorbim, practic, de toate cheltuielile pe care o municipalitate le face”, a precizat edilul.

Lucian Costin a subliniat faptul că neavând aprobat acest buget, putem funcţiona în regim de avarie cheltuind 1/12 din bugetul pe anul trecut. Însă suntem în imposibilitatea de implementare a nevoilor urgente actuale a tecucenilor.

„Vă dau câteva exemple. Suntem cu licitaţia terminată cu compania care trebuie să plombeze şi să asfalteze străzile. Nu putem încheia acest contract până nu avem bugetul aprobat. Şi străzile arată jalnic în Tecuci.

Nu putem încheia contractele pe care le avem pe fonduri europene pentru că avem contracte de câteva milioane de euro licitate, atribuite. Noi nu putem să încheiem contracte şi să implementăm aceste proiecte.

Nu putem să implementăm noile proiecte pe care le-am avut în plan privind asfaltările pe care trebuie să le facem în municipiul Tecuci. Dar, un lucru şi mai important este cel legat de pregătirea documentaţiei tehnice pentru proiectele pe care trebuie să le dezvoltăm în Tecuci pe fonduri guvernamentale şi pe liniile de finanţare care se vor deschide pe fonduri europene. Riscăm să pierdem aceşti bani”, a declarat primarul tecucean.

Edilul a amintit că anterior şedinţei din aprilie a organizat o dezbatere publică la care a invitat consilierii locali să-şi spună punctul de vedere, să vină cu amendamente pe acest buget.

„Nimeni nu a venit din formaţiunile cele două care fac astăzi opoziţie în Consiliul local, UIPT şi PSD. La fel au procedat şi ieri, când i-am invitat la o nouă dezbatere, să discutăm despre problemele Tecuciului, să discutăm despre buget.”

Primarul ţinut să precizeze că a vrut să facă această dezbatere, că este deschis. Din păcate, totul este de faţadă la aceste două formaţiuni, PSD şi UIPT, pentru că, de fapt, aceşti consilieri, în lipsă de soluţii, de idei pragmatice coerente, sustenabile pentru dezvoltarea Tecuciului, au încercat un şantaj. „Vorbim despre un şantaj pe care aceştia îl încearcă pe marginea aprobării bugetului local.”

 „Au început un fel de joacă a convocărilor şedinţelor de Consiliul local. Nu mai discutăm proiectele propuse de primar, convoacă ei şedinţele lor de Consiliu local, discută proiectele pe care le doresc dumnealor şi nicidecum agenda tecucenilor, ceea ce sunt interesaţi tecucenii să audă şi ceea ce vor tecucenii să facem”, a mai spus edilul.

Primarul Lucian Costin a ţinut să sublineze faptul că avem foarte multă treabă la nivel de Tecuci. Avem de asfaltat, avem gaze de tras, avem de schimbat canalizare şi apă, pentru locuitorii municipiului Tecuci, avem de reabilitat şcoli şi grădiniţe, avem de montat camere de luat vederi, avem de semaforizat intersecţii, de schimbat şi modernizat locurile de joacă pentru copii, avem de scris proiecte foarte importante pentru atragerea fondurilor guvernamentale şi europene.

„Acest şantaj a început încă de la primele şedinţe pe care le-am avut în Consiliul local. Anul trecut s-au opus aceşti consilieri locali de la PSD şi UIPT pentru a beneficia tecucenii de iluminat festiv. Această asociere de consilieri locali s-a opus şi modernizării grădiniţei din Cernicari, s-au opus înfiinţării unui Parc industrial pe terenurile de la fosta unitate militară, Parc care putea să atragă investitori pentru Tecuci, putea să creeze locuri de muncă, cu salarii bine plătite. S-au opus. De ce? Pentru că nu există nici un interes din partea acestor două formaţiuni pentru dezvoltarea Tecuciului.

Astăzi, după şase luni de mandat, o spun clar şi răspicat, pe aceşti oameni nu-i interesează viitorul Tecuciului. Îi interesează doar un singur lucru: să-mi pună beţe în roate, să mă şantajeze şi să mă facă să cedez presiunilor. Ei bine, doamnelor şi domnilor consilieri de la PSD şi UIPT vreau să vă spun că aţi dat peste o nucă tare. Vă anunţ public că nu mă sperii aşa uşor.

Vin din mediul privat, acolo unde am construit şi provocările erau mult mai mari. Oricât de mult vă veţi împotrivi dezvoltării Tecuciului nu veţi reuşi şi veţi suporta consecinţele acestor demersuri ale dumneavoastră”, a declarat primarul Lucian Costin.

În încheierea primei părţi a conferinţei de presă, edilul a anunţat o şedinţă a Consiliului Local Tecuci pentru miercuri, 12 mai.  Se va discuta încă o dată bugetul, precum şi alte treburi urgente ale municipalităţii. Primarul şi-a exprimat speranţa că acestor consilieri locali le va veni mintea la cap şi vor pune umărul la reconstrucţia Tecuciului.

 

2 thoughts on “Conferinţă de presă: „Vorbim despre un şantaj pe marginea aprobării bugetului local”

  1. Domnule primar, cand veti incepe restructurarea societatilor din subordine?Fiindca nu se mai poate sa avem in continuare tot felul de directori si sefi de servicii, analfabeti, tehnic vorbind.

Comments are closed.

error: Content is protected !!