Cercetări arheologice reluate după trei ani de Muzeul tecucean

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați a reluat anul acesta cercetările sistematice în situl arheologic de la Negrilești.

Situl a fost semnalat în anul 1981. În urma efectuării unei săpături de salvare a fost constatată existenţa unui cuptor de producere a ceramicii, distrus, precum şi a numeroase fragmente ceramice aparţinând culturilor Starčevo-Criş, Noua, Sântana de Mureş-Cerneahov, Dridu şi din secolul al XIX-lea, acestea fiind răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp.

Situl arheologic Negrileşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, la poziţia 57, cod Gl-I-s-B-02988 şi se află situat în curtea şcolii gimnaziale din sat.

 Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a realizat, în cei 14 ani de când se desfășoară cercetări arheologice preventive în sit, un număr de 15 unități de săpătură (secțiuni și casete de dimensiuni variabile) din care au rezultate un număr foarte mare de fragmente ceramice, vase întregibile, unelte și arme din os și piatră, importante pentru studiul comunităților umane care au trăit în această zonă în perioada mileniului VI a. Chr. – sec. XIX.

Patrimoniul muzeului tecucean, în urma cercetărilor arheologice efectuate în acest sit, s-a îmbogățit cu un număr de 157 piese (vase ceramice, unelte, arme din piatră și os, etc.).

Mulțumim partenerilor noștri – Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați pentru colaborare, cât și Primăriei și Consiliului Local Tecuci pentru suportul financiar acordat în vederea inițierii cercetărilor în anul 2021.

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci

 

One thought on “Cercetări arheologice reluate după trei ani de Muzeul tecucean

  1. Totuși, dacă primăria tot dă bani pentru aceste săpături sper ca publicul tecucean să poată vedea într-o expoziție rezultatele acestor săpături. Suntem sătui de spectacole și proiecții de filme. De pildă, cred că ar prezenta interes pentru tecuceni prezentarea într-o expoziție a celor 157 de piese de la Negrilești, aflate în patrimoniul muzeului. Cerem prea mult?

Comments are closed.