Prima zi de şcoală. Reguli pentru început de an şcolar

 

Scenariile care se vor aplica începând de astăzi, 13 septembrie, pentru fiecare școală, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior. În acest an, limita la care școala trece în scenariul doi este la depășirea ratei de 6 cazuri de îmbolnăvire Covid-19 la 1.000 de locuitori în localitate.

Distanța între elevi va fi de minimum 1 metru, sau maximum posibil acolo unde metrul nu se poate realiza. Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi, sau personal.

Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani – vârsta de la care pot fi vaccinați, pot fi scutiți de școală cu prezență fizică.

Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității, se impune participarea zilnică în sistem online a tuturor elevilor. În situații justificate, unitățile de învățământ pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Județean.

Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar se dispune la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o clasă. În urma consultării Direcției de Sănătate Publică (DSP), conducerea unității de învățământ va decide dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile după dezinfectarea sălii de clasă.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, auxiliare, sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, începând din 13 septembrie, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acea zonă.