Reușit debut la „Salonul Artelor” Tecuci – FOTO

 

Miercuri, 23 martie, începând cu ora 16, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci ne-a oferit debutul Salonului Artelor, fiind la prima ediție în anul 2022. 

Manifestarea a fost deschisă de profesorul Vasile Ghica, acum și pe post de moderator al evenimentului. Pentru început ne invită să ascultăm un videoclip cu „Simfonia unirii”, cu urări de bun venit. Spune că la acest salon vom avea în program expuneri, dezbateri, lecturi literare, expoziții de arte plastice și audiții muzicale. Ne amintește că astfel de evenimente se desfășurau la Tecuci cu mulți ani în urmă, în saloane și case boierești, mai ales în casa și familia Alexandru Papadopol Calimah, aici venind recunoscutul trubadur Teodor Șerbănescu, Dumitru Ollănescu Ascanio și chiar, uneori, marele Vasile Alecsandri. Moderatorul salută în continuare prezența la acest eveniment a elevilor de la Școlile din Umbrărești, de la Corod, de la „Iorgu Iordan” Tecuci, dar și de la Colegiile tecucene. Prin acest salon, continuă vorbitorul, dorim să facem și mai cunoscut municipiul nostru și să-l popularizăm atât cât stă în puterile noastre. Aceasta pentru că Tecuciul are o istorie culturală deosebită și trebuie să o cunoaștem și să o facem cunoscută și altora. 

 Prezintă invitații speciali, respectiv Valeria Manta Tăicuțu din Râmnicu Sărat, o mare doamnă a literaturii noastre contemporane, profesorul scriitor tecucean Ionel Necula, autor a aproape o sută de cărți de critică și istorie literară și profesorul Virgil Pavel, autor până acum a șase cărți, urmând ca să o lanseze pe cea de a șaptea, dar având în lucru încă două, una dedicată regretatului sculptor Dan Mateescu și una poetului doctor tecucean-ieșean Ion Jean Hurjui. 

Continuă, vorbind despre Ateneul Fundației Pelin, pe care îl consideră cea mai mare investiție culturală din ultimele decenii de la Tecuci. Aceasta în timp ce, după anul 1990 mulți oameni cu bani au investit în unități economice și industriale sau hoteluri și restaurante, dar familia Pelin a investit în cultură. În același timp, Fundația Pelin a sponsorizat diferite acțiuni în școli, în spitale și fost mereu alături de oamenii năpăstuiți care aveau nevoie de ajutor. Aici, au avut loc numeroase lansări de cărți, serate muzicale de orice gen, spectacole de teatru pentru adulți și copii, festivaluri de aforisme și altele. Să nu uităm că cei doi membri ai familiei, Eugen și Nicoleta, lucrează în librărie zilnic 10-12 ore pe zi și ceea ce produc acolo investesc în Fundație și Ateneu. Ne spune în continuare că pentru realizarea acestei primei ediții a avut nevoie și de un alt sponsor, oferindu-se o profesoară care însă a dorit să rămână în anonimat. Moderatorul ține să ne mai spună că în Germania, elevii, pe lângă materiile obișnuite, studiază și Istoria localității lor și a zonei în care locuiesc: „Mai doresc să spun că aici, în Tecuci, nu am avut istorici care să studieze atent zona noastră, dar în ultimii ani s-a impus în acest sens Daniel Bradea, absolvent al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și care acum locuiește în arhivele tecucene”. 

Vorbind în continuare de istoria Tecuciului, profesorul Ghica amintește de rolul tecucenilor la Unirea Principatelor prin renumita Cocuța Conachi care în semn de mare patriotism local a dorit să fie înmormântată în pământul natal, la Țigănești.  Apoi, în primul Război Mondial, frontul de la Mărășești a avut comandamentul la Tecuci, chiar în Parcul central Al.I. Cuza, pe locul unde a fost cândva Tribunalul și apoi o grădiniță de copii. Apoi, se cunoaște că în Gara Tecuci, în timpul războiului, a staționat o garnitură de tren care transporta alimente și muniții pentru front și atunci când nemții au incendiat garnitura pompierii tecuceni au stins imediat incendiul. Să mai amintim de cei 18 academicieni dați de Tecuci și fostul județ, să mai adăugăm că Tecuciul este considerat Capitala Cercetășiei, aici fiind amplasat primul monument dedicat Cercetașilor români. Tecuciul a fost și leagănul aviației românești, a dat-o pe Smaranda Brăescu. Acum, aici, la Tecuci, avem o Casă de cultură, o Bibliotecă renumită, un Muzeu de istorie, un Club al copiilor, un Ateneu, un Cenaclul literar, o revistă literară, formații de dansuri, interpreți de muzică populară și muzică ușoară, precum și mai mute festivaluri. 

 Oferindu-i-se cuvântul, profesorul Ionel Necula apreciază această inițiativă și începe prezentarea invitatei speciale – Valeria Manta Tăicuțu, în primul rând ca o recunoscută poetă cu mai multe volume de poezii și oprindu-se la ultimul volum de sonete, prefațat de poetul Radu Cârneci: „Doamna Tăicuțu este critic și istoric literar, ctitor și conducător de revistă literară, ajuns acum la al cincisprezecelea număr. Soțul dânsei, Nicolai, este scriitor iar, recent, fiica acestora a debutat în poezie și se anunță a fi un mare talent în devenire. Să nu uităm că este și în conducerea USR Filiala Bacău, acum fiind la cel de al patrulea mandat”. Intervenind, moderatorul Vasile Ghica ne spune că avem în fața noastră o adevărată doamnă a literaturii contemporane și căruia ține să îi mulțumească pentru că a fost în juriu la prima ediție a Festivalului Aforismului de la Tecuci.  

Invitata specială la eveniment – Valeria Manta Tăicuțu ne spune că îl cunoaște și îl apreciază enorm pe profesorul Ghica pentru tot ce face aici, la Tecuci și cu toate că este de formațiune filolog, este și un fin cunoscător al istoriei, mai ales locale: „În același timp, apreciez și activitatea  recunoscutului filosof tecucean Ionel Necula, dar amintesc și de membrii familiei Blaj”. În continuare, ne vorbește despre volumul dânsei de debut din anul 2017 „Citește Ulise, și plângi” – volum de sonete, apoi ne recită câteva poezii din volumul „Rugăciuni din orașul cel orb”. 

 În continuare, profesorul Ghica ni-l prezintă pe Iancu Huzum, absolvent al Facultății de filosofie și teologie, actualmente bibliotecar la Biblioteca comunală Corod. Ne spune că deține peste 5.000 de volume cu autografe de la autori și pentru care, în cei 35 de ani de când este stăpânit de această pasiune, a investit circa 150.000 de euro. În cuvântul său, Iancu Huzum ne spune că apreciază activitatea profesorilor de Limba română, cum de altfel este și soția, dar și activitatea elevilor atrași de frumusețea literaturii și care vin la biblioteca să împrumute cărți. Multe din cărți, ne spune în continuare, le-am cumpărat și de la Librăria Pelin. Ne prezintă cărți de autori tecuceni cu semnătura autorului, respectiv: Alexandru Mironescu, Alexandru Lascarov Moldoveanu, Ovid Caledoniu, Dionisie Duma, Iorgu Iordan, dar și de M. Ralea sau Petre P. Negulescu, care a fost elev al marelui critic literar Titu Maiorescu.  

Profesorul Ghica ne prezintă câteva aforisme semnate de Dan Movileanu, Adrian Răcaru, Ionel Necula, Constantin Oancă și Vasile S. Ghican. Apoi, publicul prezent a urmărit cu mare atenție un videoclip cu o piesă din repertoriul marelui George Enescu interpretată de violonistul Gabriel Croitoru, cel care a copilărit la Tecuci, la bunici, cântând chiar la vioara la care a cântat și George Enescu. 

Profesorul Ghica se oprește la opera tecuceanului nostru, filosoful Ionel Necula, spunând că acesta a scris despre mari valori cum ar fi Emil Cioran, Eminescu, Ion Petrovici, 18 volume de „Uricar la poarta Moldovei de Jos” – unde sunt cuprinse toate evenimentele cultural literare ale urbei, materiale istorice de mare importanță pentru viitor, menționând că mulți scriitori din țară doresc ca volumele lor să fie recenzate de scriitorul tecucean Ionel Necula. Profesorul Ghica regretă  lipsa dialogului literar dintre elevi și profesori, dar apreciază prezența la acest eveniment a elevilor conduși de profesoarele Lucreția Iancu, Corina Olaru și Daniela Lungu. 

Au fost citite și întrebări sosite pentru acest eveniment de la elevi, la care a răspuns cu plăcere poeta Valeria Manta Tăicuțu. A urmat o recitare a frumoasei poezii „Bună seara, iubito” de regretatul poet Lucian Avramescu, decedat în anul 2018, acum în lectura prof. Ghica.  

O elevă de la Școala din Umbrărești a prezentat o interesantă tabletă literară, un îndemn tuturor elevilor și tinerilor de a se apropia cât mai mut de lectură și literatură. A urmat un set de reușite epigrame lecturate de profesorul Ghica, după care au fost acordate invitaților speciali diplome cu Titlul de Ambasador al Culturii Tecucene. 

 Președintele Fundației – Doru Eugen Pelin a vorbit din nou despre activitățile Ateneului lansând acestora invitația de a participa la acestea, amintind de doi mari tecuceni din domeniul muzical – Alexandru Demetriad și G. Cocea. 

Prezent la eveniment, profesorul G. Moraru, recunoscut nu numai ca profesor de sport dar și ca iubitor de literatură cu volume de poezii, a făcut o scurtă epigramă – „Dacă nu vorbiți de Ghica / Înseamnă că nu știți nimica!”. 

Profesorul Virgil Pavel a apreciat această activitate și a oferit invitatei noul lui volum „80 + 5, Cartea vieții mele”. 

Această frumoasă activitate nu se putea încheia decât cu un microrecital din cele mai frumoase piese de la Cenaclul Flacăra al marelui și regretatului poet Adrian Păunescu. 

Consemnăm cu mare plăcere reușita debutului acestui Salon al Artelor. Felicitări tuturor, țineți-o tot așa! 

 

Iancu Aizic