Reușit recital cameral la Fundația Pelin

 

Luni, 4 aprilie, Ateneul din Tecuci a găzduit un nou recital coral. De această dată, spectatorii prezenți au putut urmări recitalul grupului „Trio Syrinx” format din apreciații instrumentiști: Dorin Gliga, Pavel Ionescu și Mihai Ungureanu.

Dorin Gliga este profesor de muzică de cameră, specialitatea oboi la Universitatea Națională de Muzică din București. A activat și la Facultatea de muzică din Brașov. A susținut numeroase concerte în țară dar și peste hotare în special în Austria, Albania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Rusia, Cehia și în alte numeroase țări obținând importante premii. Actualmente, este și oboist al Orchestrei Naționale de radio.

 Pavel Ionescu este un renumit interpret la fagot. În anul 1983, obține primul premiu internațional, acordat unor formații de suflători. Din acel moment, a susținut peste o mie de concerte în întreagă lume. El a deschis drumul peste granițe formației „Mihail Jora” din Bacău. În prezent, are susținute peste 7.000 de concerte chiar și cu formații de câte 50 de membri, ajungând să concerteze cu mult succes și în SUA.

Mihai Ungureanu este și el un nume de mare rezonanță internațională. El a fost remarcat și de marele muzicolog Iosif Sava dar și de Dan Grigore. Este considerat un adevărat academician al sunetului, critică muzicală așezându-l alături de Dinu Lipatti și Radu Lupu.

 Deschizând evenimentul, gazda Ateneului – Doru Eugen Pelin ne spune că avem ocazia să urmărim trei mari interpreți, maeștri ai muzicii clasice și camerale, unii dintre cei mai premiați interpreți.

În numele acestora, a luat cuvântul oboistul Dorin Gliga, care, după ce a prezentat pe ceilalți doi colegi instrumentiști ce formează grupul „Trio Syrinx”, a început programul cu o piesă din perioada Barocă de Johann Sebastian Bach, lucrare pentru oboi, fagot și pian în 4 părți. Au urmat piese din repertoriul compozitorului Ludwing van Beethoven printre care și lucrarea Oppus 11 pentru vioară și pian, dar adaptată și pentru alte instrumente, o lucrare în trei măsuri- allegreto moderato, adagio și o temă clasică.

 Au urmat piese de compozitoarea franceză Clemence de Gateaux cu un – Trio de salon- pentru oboi, fagot și pian pentru ca ultima piesă să fie din repertoriul compozitorului Theodore Labarre, apreciat oboist dar și compozitor, ajuns și prim solist al Operei din Paris.

Am asistat la un recital foarte apreciat de puținul public spectator prezent, dar cei trei renumiți instrumentiști ai muzicii de cameră, care au susținut concerte pe mari scene ale lumii, au demonstrat mult profesionalism.

Merită respectul și felicitările noastre la fel și Fundația Pelin, care, indiferent de numărul spectatorilor, continuă să aducă în fața tecucenilor mari valori naționale și chiar internaționale.

 

Iancu Aizic