Vernisajul expoziției „Genii ale culturii române” din Castellon – Spania

 

Joi, 10 noiembrie 2022, la sediul Diputacion de Castellon (Consiliul Județean) a avut loc vernisajul expoziției „Genii ale culturii române”. 

Evenimentul a fost organizat de Institutul Hispano – Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

Managerul muzeului, Daniel Dojan a fost prezent în Castellon pentru a amenaja alături de domnul Manuel Păduraru – președintele Institutului Hispano-Român expoziția „Genii ale culturii române”. 

 Proiectul conține panouri în care se regăsesc informații despre cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului au fost realizate pliante, flyere, roll-upuri dar și catalogul expoziției. Alături de acestea a fost amenajat un mic colț de prezentare al muzeului conținând două roll-upuri în română și spaniolă, pliantul muzeului în engleză, franceză și română dar și câteva exemplare ale lucrării „Constantin Solomon – studii și articole” Ed. Pim 2021. 

Evenimentul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, care a invitat publicul într-o călătorie printre secolele istoriei dar și operele imense ale personajelor prezentate, într-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină. 

 Ulterior au fost prezentate autoritățile: consul Irina Marin – Consultatul României din Castellon de la Plana, Patricia Puerta Barbera – vicepreședinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), Monica Barabas – consilier local Ayuntamento de Castellon (Primăria Castellon). De asemeni și reprezentanți ai grupurilor politice din cadrul legislativului local. 

În ziua anterioară vernisajului expoziția a fost vizitată de José Pascual Martí García – Președinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean), care s-a declarat încântat de acest proiect. 

Au fost intonate imnurile de stat al Spaniei și României de către grupul ArtMusBrass, care  de-a lungul evenimentului a încântat publicul cu melodii deosebite. 

Prezentarea expoziției a fost realizată de managerul muzeului, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria Tecuciului, istoria muzeului, rolul elitelor în trecutul poporului român dar și despre fiecare personalitate din proiect, intervenția fiind tradusă și în limba spaniolă. 

La vernisaj au fost prezente aproximativ 150 de persoane.

 Mulțumim pe această cale Institutului Hispano-Român, dlui Manuel Păduraru, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Diputacion de Castellon, Ayuntamento de Castellon, Consulatului României de la Castellon de la Plana, Primăriei Municipiului Tecuci, Asociației Dacia Rivoli cât și întregii comunități române din Castellon. 

Expoziția va rămâne în Castellon până pe 18 noiembrie 2022, urmând ca în anul 2023 să fie expusă la Tecuci în România. 

  

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci 

 

 

One thought on “Vernisajul expoziției „Genii ale culturii române” din Castellon – Spania

  1. E un veritabil eveniment de anvergură europeană. Cultură, istorie, literatură, pictură şi filozofie românească în context continental susţinând ideea de apartenenţă la spaţiul latin. Iată că tecucenii pot fi reprezentanţi ai naţiunii noastre ca entitate constitutivă a Uniunii Europene.
    Concetăţenii noştri pot fi mândri de un asemenea demers cultural-artistic-ştiinţific pe care o instituţie de prestigiu din urbea noastră l-a întreprins într-o ţară cu o cultură impresionantă. Şi să nu uităm că în regiunea aceea trăiesc, muncesc şi învaţă mii de români care nu şi-au abandonat rădăcinile!
    Felicitări organizatorilor, tuturor angajaţilor de la Muzeul de Istorie din Tecuci, colaboratorilor, realizatori temeinic documentaţi şi ingenioşi în finalizarea acestui Proiect european!

Comments are closed.