Luni, 13 martie 2023, Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de Cultură a găzduit o nouă ședință de lucru a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Galați, subfiliala Tecuci.
Adunarea a fost deschisă de profesor doctor Cezar Ungan, Președinte al subfilialei Tecuci, care a prezentat ordinea de zi, respectiv Raportul activității pe ultima perioadă, prezentarea raportului financiar și în final o activitate comună, împreună cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă, condusă de colonel (R) Florin Lepușteanu, respectiv sărbătorirea a doi veterani care au împlinit vârsta de 100 de ani.
Manifestarea propriu-zisă a început cu intonarea Imnului Național, ascultat în picioare de cei prezenți în sală, după care profesorul Ungan a dat citire materialului cu activitățile desfășurate de asociație în ultimul an. Aici s-a regăsit prezența membrilor la Ziua Unirii din 24 ianuarie, apoi pe data de 2 februarie deplasarea la Buciumeni la mormântul Smarandei Brăescu, pe 5 martie o activitate la Muzeul de Istorie Tecuci unde s-a lansat cartea „Tabăra de la Furceni” a profesorului Petru Aelenei. Pe 9 martie ședința asociației, pe 21 mai participarea la Mitingul aerian, apoi o activitate a eroilor tecuceni căzuți la datorie, pe data de 1 iunie, pentru ca pe 2 iunie să fie prezenți la Ziua Eroilor. În 25 octombrie membrii asociației au participat la Ziua Armatei Române, iar pe 11 noiembrie Sărbătorea Zilei Eroilor căzuți în teatrele de operații și pe 1 Decembrie, participarea la Ziua Națională.
Printre activitățile permanente ale Asociației se numără curățarea și întreținerea Plăcii dedicate memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care se află lângă Statuia lui Al.I. Cuza din Parcul central, dar și alte activități de acest gen. Se anunță cu durere pierderea rezervistului Ion Diaconu, fotograful asociației, prezent la toate evenimentele ce aveau loc. Se arată că acum, cotizația este încasată în proporție de 85 % și se apreciază în acest sens activitatea vicepreședintelui asociație, pl. adj. (R) Adrian Cătăuță, dar și importantul rol pe care îl joacă la majoritatea activităților asociației. Ca obiectiv nerealizat, se consemnează neparticiparea asociației la evenimentul de la Mărășești din 6 august, de la Mausoleul Eroilor, aceasta și din cauza restricțiilor din aceea perioadă.
În continuare, vicepreședintele Adrian Cătăuță prezintă Raportul financiar al asociației, care însumează acum un număr de 16 membri, respectiv 4 cadre didactice și 12 cadre militare, cotizația fiind de 24 lei anual, încasată, până acum, așa cum s-a arătat, 85%.
Președintele asociației – prof. Ungan prezintă activitățile, începând cu participarea membrilor la Ziua Unirii din 24 ianuarie apoi punând accent pe păstrarea curățeniei în Cimitirul Eroilor, dacă se poate chiar lunar o activitate în acest loc. Prof. Ungan se oprește la cotizația anuală, spunând că bugetul e cam sărac și persoanele care doresc pot plăti o cotizație mai mare.
A luat cuvântul Constantin Asofronie, președinte al Asociației Județene Cultul Eroilor „Regina Maria”, menționând că această asociație are o vechime de peste 30 de ani. Se apreciază activitatea subfilialei Tecuci și C. Asofronie oferă profesorului Cezar Ungan o Diplomă de Onoare pentru promovarea și cinstirea memoriei eroilor patriei. De asemenea, îi oferă și un frumos calendar și câteva publicații de specialitate.
Se arată în continuare că asociația va mai participa la alte evenimente cum ar fi pe data de 29 aprilie Ziua Veteranilor de război, pe 25 mai la Ziua Eroilor și la 6 august la Activitatea de la Mausoleul Mărășești. Se propune organizarea de excursii cu veteranii care doresc acest lucru, măcar în împrejurimi.
Au urmat prezentări de Laudatio pentru cei doi veterani, prezenți în sală, care au trecut de frumoasă vârstă de 100 de ani! Astfel, pentru Maior (R) Constantin Popa, născut la 20 octombrie 1922, Laudatio a fost prezentat de Maior (R) Mihai Trofin care s-a pensionat de la Unitatea de Jandarmi Galați. Ne spune că maiorul Popa a început ca subofițer de jandarmi chiar în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost apoi voluntar pe front dar a activat o perioadă de timp și la Cahul, unde a fost șef de post. În ultimul timp, a lucrat la București, într-o perioadă în care plecai în misiune și nu știai dacă te mai întorci acasă.
În continuare, Laudatio pentru Maior (R) Gheorghe Arhip a fost prezentat de Lt. col (R) Vasile Manolache, arătând că acesta a împlinit vârsta de 100 de ani pe 14 februarie 2023 și venind cu date importante din viața și activitatea acestuia. A urmat la cuvânt, un alt veteran – Iordan Chirvase, care se apropie de vârsta de 95 de ani, apreciind activitatea celor doi veterani și oferindu-le câteva documente importante. Toți acești trei veterani au primit din partea organizatorilor Diplome și alte obiecte de mare valoare. Eleva Bianca Cristina Țuchel, din clasa a XI-a D de la CNSH a recitat celor sărbătoriți o frumoasă poezie, dedicată veteranilor de război.
Plin de emoție, în numele celor sărbătoriți a luat cuvântul veteranul Gheorghe Arhip, mulțumind pentru atenția ce li se acordă și spunând că a plantat mai mulți stejari, în memoria eroilor căzuți și pe care, personal, îi îngrijește mereu.
Celor sărbătoriți, dar și invitaților, li s-au oferit porții de tort dar și șampanie, pe post de servanți fiind economista Casei de cultură Laura Hobincu, prezentă mereu la activități de acest fel, dar și elevele Bianca Cristina Țuchel și Georgiana Toderașc, ambele de la clasa a XI-a D la CNSH, care doresc să îmbrățișeze cariera militară. În final, prof. Ungan dar și președintele Asociației Cultul Eroilor Galați, Constantin Asofronie au subliniat faptul că oricât li s-ar oferi acestor mari eroi ai neamului, tot nu va fi niciodată suficient pentru ce au făcut ei pentru patrie și popor.
Felicitări organizatorilor și promitem să fim mereu alături de această asociație!
Iancu Aizic
Felicitari si multumiri tuturor membrilor Asociatiei Cultul Eroilor , subfiliala Tecuci , pentru activitatea lor!
Felicitari si sanatate sarbatoritilor centenari!
Multumiri si recunostinta tuturor Eroilor tecuceni si netecuceni .
Sunt de sorginte tecuceanca si port in evolutia si educatia mea amprenta tecuceana, chiar daca in prezent nu maai locuiesc in Tecuci.
Sunt emotionata ca exista in orasul meu natal asemenea oaze de cultura, de patriotism de interes pentru oameni, motiv pentru care am dorit sa transmit cateva cuvinte de sincera elogiere!
Va multumesc tuturor.
Cu respect
dr DoinaBarbu