Angajaţii Primăriei Tecuci sunt clasaţi de C.C. Hurdubae în două categorii: „incompetenţi” – aceia pe care i-a găsit în administraţie şi „buni” – cei angajaţi din 2016 până în prezent. Câteva excepţii de la prima categorie o reprezintă o mână de oameni care l-au susţinut la alegeri şi cărora, în semn de mulţumire, le-a dat mână liberă ori i-a pus în funcţii de conducere.
La evaluarea pentru anul 2017, primarul a transmis şefilor de servicii să noteze cu „satisfăcător” (calificative mici) pe funcţionarii care lucrează dinainte de 2016.
Evaluarea angajaţilor se face anual iar calificativele, în ordine descrescătoare, sunt: foarte bine, bine, satisfăcător şi nesatisfăcător.
Iulian Marin, şef serviciu, a făcut imprudenţa de a nota cu „foarte bine” toţi funcţionarii de la Taxe-impozite, i-a pus să semneze de primirea documentului, apoi a dus evaluările primarului. Acesta a rămas uimit că i s-a încălcat ordinul: „Cum ai putut să evaluezi subalternii cu foarte bine când eu vă dau vouă, şefilor de serviciu şi de birou, doar calificativul bine? Mergi şi schimbă evaluările!”.
Documentele au fost refăcute, însă la semnarea de către funcţionari au apărut comentarii gen „Cum se face că ieri aveam foarte bine şi azi bine?!”. O funcţionară a refuzat semnarea celei de-a doua evaluări iar primarul a catalogat-o „grevistă”.
Dorind să cunoască adevăratul motiv pentru care li s-a schimbat calificativul evaluării, un grup de funcţionari de la serviciul Taxe-impozite au mers, paşnic, în biroul directorului economic pentru a lămuri situaţia. În loc să le explice că notele au fost schimbate prin dispoziţia verbală a primarului, Nicoleta Ţăpoi a chemat poliţiştii locali să-i dea afară pe funcţionarii publici din biroul ei.
Practic, în loc de răspuns, au primit un şut în fund.
Procedura de aprobare a calificativelor anuale este urmatoarea :
Sefii de birouri PF si PJ intocmesc fisele de apreciere anuala si propun calificativele pentru personalul din subordine. Aceste propuneri sunt contrasemnate de catre Seful Serviciului ITL. Propunerile se depun apoi la Biroul Resuse umane, care le prezinta Primarului spre aprobare. Dupa aprobare, fiecare salariat ia la cunostinta, sub semnatura, calificativul care i s-a acordat. Daca nu este de acord cu calificativul primit, cel nemultumit poate face o contestatie.
Din cele intamplate si relatate in articol, rezulta ca personalul de executie si conducere din Primarie nu cunoaste si nu aplica procedura legala. Aprecierile trebuiau intocmite de Sefii de birouri, iar Seful de serviciu si Primarul aveau dreptul sa modifice, motivat, calificativele acordate de acestia. Daca se proceda corect, puteau fi evitate momentele penibile.
In concluzie, toate evaluarile sunt nule de drept, iar evaluarea salariatilor trebuie refacuta.
Iulian Marin a procedat mai uman, nu birocratic, cum expui, d-ta, @Resurse umane.
Adică a mers direct la obiect, n-a dat-o după piersic, cel puțin oamenii să știe una și bună, nu să fie victimele mișmașurilor de culise. Ori pentru astea vă plătesc tecucenii ? Bravos, nație de funcționari !
Bălărie cu lungi zile
În orașului bătătură,
Se hrăneşte cu ştampile
Şi respiră a incultură
Oêtre, scrieti poezii in continuare, incearcati sa-l depasesti pe Eminescu, dar abtineti-va sa va dati cu presupusul despre lucuri pe care nu le cunoasteti, si poate, nici nu le intelegeti.
In Primarie trebuie respectate atributiile de serviciu si normele legale. Probleme legate de umanitate cad in sfera de activitate a altor institutii.
In mod concret, faptele sunt urmatoarele :
1.Marin Iulian si-a incalcat atributiile de serviciu, facand evaluarea pentru personalul de executie din cadrul celor doua birouri. Plastic vorbind, s-a bagat ca musca in lapte. El trebuia sa faca aprecierea Sefilor celor doua birouri subordonate, si doar sa contrasemneze aprecierile pentru personalul de executie.
2.Aprecierile personalului de executie din Birourile PF si PJ trebuiau facute de sefii acestor birouri, care lucrau direct cu aceste persoane.
3.Directorul General Economic trebuia sa intocmeasca doar evaluarea lui Marin Iulian, si sa o prezinte spre aprobarea Primarului. Atributiile de serviciu nu o obligau pe d-na Tapoi sa comenteze si sa dea explicatii personalului de executie ,din cadrul celor doua birori, asupra calificativelor primite de acestia. S-a pomenit in birou cu peste 25 persoane, venite „pasnic” sa puna presiune, si, fiind depasita, a solicitat, legal, ajutorul Politiei locale.
4.Serviciul Resurse Umane nu a urmarit respectarea procedurii de evaluare, conform normelor in vigoare, si nu a indrumat pe cei nemultumiti de calificativele primite, sa faca o contestatie la Comisia competenta.
5.Primarul are dreptul sa modifice aprecierile facute de Sefii de serviciu si birouri, motivat, cu semnatura, pe formularul de evaluare. Nu are dreptul sa impuna Sefilor de compartimente sa propuna ei calificativele pe care el si le doreste. Daca o face, intra sub incidenta penalului, pentru abuz in serviciu. Cei interesati pot face plangere penala, la Politie si Parchet.
Asa cum am mai spus, toate evaluarile sunt nule de drept si trebuie refacute, conform procedurii legale.
De-a lungul timpului, fireşte,
Se-nregistrează înc-o etapă;
Cazul oferit o dovedeşte:
„Ţăpoi”-n loc de leac, le-a tras… o ţeapă !
@Resurse umane:
Jos pălăria în fața ta !
Cunoști bine evaluarea profesională a funcționarilor publici și organigrama primăriei.
Îți aperi strașnic sărăcia și nevoile, și neamul, (și interesele)
Şi de-aceea tot ce ”mişcă”-n primărie, râul, ramul,
Ți-e prieten numai ție, iară mie duşman este,
Dușmănit voi fi de toate, făr-a prinde chiar de veste… (așa-i ?)
(asta pentru că ai un dor de Eminescu)
O femeie, ce ești tu femeie
Sclavă așezata pe un ”tron”,
Leacul durerii, simbolul puterii,
Ești de toate-n unison,
Ești destinul unui om.
Cum mă judeci pe îndelete,
Că n-aș descinde cu ştiinţă,
Îmi lipești orice fel de pete,
Nu şi pe-a tălică conştiinţă !
Mais, revenons à nos moutons.
Toată metodologia de evaluarea performantelor profesionale ale funcționarilor publici ESTE ILEGALĂ, iar tălică o propovăduiești cu atât aplomb … : ”trebuie respectate atribuțiile de serviciu și normele legale.”
În esența sa, evaluarea activității și a conduitei unui funcționar public ține de statutul acestuia și, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică [potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție] așa că soluția legislativă cuprinsă în art. 69, alin. (5) din Legea nr. 188/1999 ESTE NECONSTITUȚIONALĂ. Vezi ”Comunicatul de presă” al Curții Constituționale, din 07.12.2017.
Sediul materiei:
”Metodologia de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, după consultarea organizațiilor sindicale ale funcționarilor publici, reprezentative la nivel național.” [art. 69, alin. (5) din Legea nr. 188/1999]
Hotărârea Guvernului vizată este HG 611/2008 pt. aprob. normelor priv. organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici (actualiz. 2017), îndeosebi art. 106 – 120.
N.B. 1. Nu am cu presupusul, doar am ”băgat fitile” spre a afla împrejurări pe care nu le cunosc, nefiind zi de zi în primărie, dar fiți sigură că le înțeleg !
2. Nu-i tot una umanitate (subst.= sentiment de bunăvoință, compasiune pentru nenorocirile altuia, bunătate, omenie, umanitarism) cu uman [ adj. adesea și adverbial = (despre manifestări ale oamenilor) care denotă omenie; pătruns de dragoste de oameni; omenos.].
3. Cu afirmația: « Probleme legate de umanitate cad în sfera de activitate a altor instituții.», vous allez de mal en pire (ai sărit din lac în puț). Primarul nu reprezintă pe oameni, ci pe niște roboți, pe niște animale ? Nu asigură funcționarea serviciilor publice locale pentru oameni ?
Ufff…
Bălărie cu lungi zile
În orașului bătătură,
Te hrăneşti cu ştampile
Şi respiri a incultură ?