Dl. Goe pe scena tecuceană – Foto

 

În curând vom comemora 110 ani de când nenea Iancu Caragiale nu mai este printre noi, dar tot ceea ce el a scris încă mai este în plină actualitate. Mă refer aici la celebrele piese „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului” și multe altele, dar punând la loc de cinste și reușita piesă „Domnul Goe”. Toate piesele lui doresc să scoată în evidenţă relele societății, incultura, sau lipsa de educație a copiilor vremii.

Duminică, 18 august 2019, Ateneul Fundaţiei Pelin a reușit să aducă în fața publicului tecucean o renumită trupă de actori de la Ateneul din Iași, care a prezentat la Tecuci un reușit spectacol având în prim plan aventurile Domnului Goe, minunatul personaj creat de maestrul Caragiale, pentru ca prin el să ne prezinte elementele negative din viața școlii din acel timp, dar cu lungă bătaie și peste ani, multe din acestea fiind și acum în actualitate.

 Publicul a urmărit o interesantă modernizare a acţiunilor, unde fondul muzical a reușit să învioreze momentele. Regizorul a venit și cu alte îmbunătățiri remarcând la Domnul Goe și frumoasele versuri „Eu sunt renumit ca repetent / Dar și mare impertinent”. Frumoasă și reușită a fost reîntâlnirea cu profesorul Marius Chicoș Rostogan dar și cu elementele din celebra scenetă „Castravetele”.

Am urmărit un reușit spectacol pentru care aducem mulțumiri Ateneului ieșean reprezentați în această realizare prin regizorul Iulian Sandu, adaptarea textului Izabela Oancea, muzica Sorin Oancea, actorii fiind: Alexandra Macovei – Dl. Goe; Alexandra Paftală – Mamița; Ana Hegyi – Mam Mare; Dumitru Florescu – Georgescu / Profesorul; Cezara Fantu -Țaca / Anibal; Daniel Onoae – Lefter; Popescu / Otopeanu; Codrin Dănilă – Controlorul / elevul.

Încheiem și de această dată cu marele regret că numărul spectatorilor nu a fost cel dorit,  dar sperăm ca pe viitor părinții și cadrele didactice să dirijeze cât mai mulți copii spre astfel de evenimente.

 

Iancu Aizic